Blog

Waarom wandelcoaching effectief kan zijn.

meer lezen

Wie denkt Martijn Mensink wel dat hij is?

Betty van Zoelen van Coaching Natuurlijk vraagt!

 

Vijf vragen aan Martijn Mensink van Mindful Run


Dat regelmatig een rondje lekker hardlopen je de broodnodige rust in je hoofd kan brengen hoef ik je niet meer te vertellen. En dat mindfulness ervoor zorgt dat je rust en ruimte gaat ervaren heb je me ook al vaak genoeg horen beweren. Hoe effectief moet het dan wel niet zijn als je die twee combineert?

Martijn Mensink timmert met zijn Mindful Run al twee jaar aan de weg, waarbij hij een methode hanteert en uitdraagt waar hardlopen, mindfulness en ademhalingstechnieken samen komen. Vorig jaar volgde ik zelf een workshop bij hem en kon ik aan den lijve ervaren wat een mooie combinatie dat oplevert.

Reden om hem eens wat vragen voor te leggen en antwoorden te ontlokken waar jij wellicht ook je voordeel mee kan doen:

Martijn, jij hebt nadrukkelijk hardlopen met mindfulness verbonden. Hoe kwam je daar zo op?

“In 2012 was ik overtraind en zat ik tegen een burn-out aan. Ik kwam via via in contact met een ademhalingstherapeut/mindfulnesstrainer. Zij leerde mij dat een hoge ademhaling een hoge hartslag geeft en een lage ademhaling geeft een lage hartslag. Een hoge hartslag kost je heel veel overbodige energie een lage hartslag veel minder. Met een burn-out is het juist de bedoeling dat je ontspannen leert bewegen en niet wegloopt voor je problemen. Wat ik daarvoor dus letterlijk deed was weglopen voor mijn situatie.

Met de aangeleerde ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken ervaarde ik al vrij snel minder stress. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness stress vermindert. Binnen een paar maanden zag ik mijzelf veranderen van een vermoeide, negatief ingestelde persoon naar een vrolijke en fitte jonge kerel die zin had om volop te gaan leven.

Het is zo simpel en zo mooi tegelijk. Maak van de ademhalings- en mindfulnesstechnieken een gewoonte en je bent gebonden aan een diepgaande verandering in de kwaliteit van je leven.

Deze inzichten moest ik gewoon delen met andere mensen, vandaar dus Mindful Run.”

En leg eens uit, wat brengt het je als hardloper om mindful te zijn?

“Alhoewel ik duidelijke doelstellingen heb in mijn leven, leg ik de lat tijdens mijn hardlooptrainingen niet al te hoog. Mijn doel tijdens het hardlopen is geen doel te stellen. Omdat ik doelloos rondloop heb ik intussen al diverse marathons gelopen en ben ik zelden geblesseerd. Omdat ik zonder doel rondloop heb ik ook geen motivatiegebrek, maar loop ik om te lopen. Ik loop ook altijd hard zonder koptelefoon. Het grote voordeel hiervan is dat ik één word met de natuur. Hardlopen wordt dan om mij heen kijken naar de velden, de bomen en het bos. Luisteren naar de vogels en de wind. De warmte van de zon voelen. De zomer ruiken.

Hardlopen is zoveel meer dan alleen maar hard lopen. Hardlopen wordt zo een vorm van bewust Zijn van mijn fysieke en mentale sensaties. Maar ook van alles wat om mij heen gebeurt. Zo is hardlopen voor mij een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Op die manier krijgt alles een plaats. En kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

Hardlopen maakt mij gelukkig. Het gaat mij niet om de medaille. Ook niet om de doelstelling. Of ik die nu realiseer of niet, is bijzaak. Het gaat om de eerste stap die ik heb gezet, om anders in het leven te staan en anders met mijzelf en met andere mensen om te gaan. Het gaat over durven dromen. Om daarna die droom werkelijkheid te laten worden. Dag na dag. Het gaat over de moed om te gaan trainen. Over de wilskracht om door te zetten. Over volharding om na elke kilometer de volgende te lopen. Over nooit opgeven. En telkens herbeginnen, bijvoorbeeld na een blessure.

Het maakt niet uit wat je gisteren deed. Het gaat om dat wat je morgen pas weet.”

Ademhaling speelt in jouw methode een cruciale rol. Hoe zit dat precies? En wat levert het op?

“Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen. Door te leren om minder zuurstof in te ademen wordt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide veranderd en wordt het kooldioxidegehalte relatief hoger. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof die je inademt beter getransporteerd wordt naar de organen. Hierdoor wordt de zuurstof efficiënter opgenomen in je lichaam. Het lijkt simpel en dat is het ook. Bewust ademhalen is de sleutel om ons stressniveau en veel andere aspecten van onze gezondheid beter te regelen. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid van ons moderne leven.”  

Hoe zorg jij er zelf voor dat de stress van alledag niet met je aan de haal gaat? Doe je nog andere dingen naast mindful hardlopen?

“Ik heb een stressvol bestaan, net zoals velen van ons. Mijn thuissituatie is ook erg heftig. Wij hebben een bijzonder meisje van bijna 2 jaar. Mijn dochter heeft een chromosoomafwijking, Trisomy 9. Dit is een zeldzame afwijking. Ons leven staat in het teken van zorgen en ziekenhuisbezoeken. Veel mensen vragen zich dan ook af: ‘Hoe kun je in vredesnaam met die situatie omgaan en hoe kun je nog zo fit zijn?’ We kunnen er niet mee omgaan, ik denk dat niemand hier mee om kan gaan. Het enige wat je kan doen is blijven ademen. En als je dit bewust blijft doen ervaar je toch de vrijheid in je hoofd en merk je op dat piekergedachten - want zo noem ik ze - vanzelf verdwijnen. Naast mijn werk als Mindful Run instructeur werk ik als Allen Carr Stoppen met roken trainer. Ik begeleid mensen om in een sessie van 6 uur definitief te stoppen met roken. Allen Carr heeft mij 8 jaar geleden de vrijheid teruggegeven en heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer afhankelijk ben van een sigaret. Deze vrijheid heeft aan de basis gestaan van mijn ontwikkeling. Ik heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden en dat heeft mij 4 jaar geleden doen besluiten om dit te delen met de rokers die in dezelfde situatie zitten waar ik 8 jaar geleden heb gezeten.”

Wat zou je de lezer tot slot nog willen meegeven?

“Doe wat je moet doen en volg je hart. Ik heb jaren als een dwaas rond gedwaald in mijn gedachten. Mindfulness vond ik te zweverig, maar later als je wakker bent geworden zie je pas dat het tegenovergestelde waar is.”

Dank je wel voor je openhartige antwoorden en je inspirerende gedachten Martijn. Zo is hardlopen inderdaad veel meer dan een snelle, doelgerichte beweging om gezond te blijven of prestaties neer te zetten. Keep on mindful running.


© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, 

meer lezen 0 Berichten

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

Word Wandelcoach (opleiding)

meer lezen

3 daagse opleiding Word Wandelcoach

meer lezen

De 7 pijlers van Mindfulness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 7 "kenmerken" van Mindfulness

 

Mindfulness betekent:

 

“Aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen.”

 

Jon Kabat-Zinn noemt zeven kenmerken (pilaren) voor een goede basishouding die mindfulness bevorderend kunnen werken. Deze zeven pilaren staan niet los van elkaar maar overlappen en versterken elkaar wederzijds.

 

Niet oordelen

 

De gewoonte om onszelf en onze ervaringen voortdurend te beoordelen is zo sterk ingesleten dat we ons er nog nauwelijks van bewust zijn. Toch is deze neiging tot evalueren, vergelijken, be- en veroordelen een bron van innerlijke problemen en conflicten. Tijdens de beoefening van mindfulness is het de kunst om deze commentaren en oordelen zoveel mogelijk achterwege te laten en ons er zo min mogelijk door mee te laten nemen.

 

Geduld hebben

 

De drang naar snelle resultaten en oplossingen is een gevolg van onze conditionering en is een lastige valkuil die moeilijk te omzeilen is. De wirwar van gedachten en gevoelens die zich gewoonlijk in ons afspelen kun je niet van de ene op de andere dag omtoveren in een prettig gevoel. Geduld betekent dat je in eerste instantie de zaken kunt laten zijn zoals ze zijn en kunt zien zoals ze zijn. De wijsheid die in geduld besloten ligt is zich ervan bewust dat niets kan blijven zoals het is en dat alles voortdurend verandert, ook al zien we dat niet direct van het ene moment op het andere gebeuren. Op die manier kunnen we de tijd zijn werk laten doen en door het schenken van aandacht kunnen we de tijd misschien een handje helpen.

 

Altijd weer opnieuw beginnen

 

We hebben vrijwel altijd reeds voorgevormde opvattingen over wie we zijn en hoe we in elkaar zitten. Mindfulness betekent de bereidheid om alles wat we reeds menen te weten aan de kant te zetten en ieder moment volledig overnieuw te beginnen. Ook wanneer we dagen of weken lang niet hebben geoefend kan de gedachte ontstaan dat we het net zo goed helemaal kunnen laten zitten omdat het nu toch geen zin meer heeft. Niets is minder waar. Juist in omstandigheden die moeilijk zijn, juist wanneer we de moed dreigen te verliezen, juist wanneer gevoelens van hopeloosheid of onverschilligheid zich van ons meester dreigen te maken loont het de moeite om een nieuw begin te maken met oefenen.

 

Vertrouwen

 

Vaak hebben we in onze opvoeding geleerd om onze aandacht naar buiten te richten en te vertrouwen op wat anderen ons te zeggen hadden. We zijn meestal niet gewend om onze aandacht naar binnen te richten en te vertrouwen op signalen die van binnenuit komen. Sommige oefeningen kunnen soms pijnlijk, saai of zelfs irritant zijn. De motivatie om een dergelijke oefening toch te doen kunnen we alleen opbrengen indien we erop vertrouwen dat de richting van het proces dat in gang wordt gezet positief is. Het vertrouwen in het zelfhelende vermogen van ons eigen organisme kan geleidelijk groeien wanneer we met aandacht en toewijding oefenen. Zo kan er vertrouwen ontstaan in een andere manier van zijn en waarnemen.

 

Niet streven (niets willen bereiken)

 

Meditatie is de kunst van het niets doen, of de kunst van het niet doen. Er is een automatische tendens in ons bewustzijn aanwezig om dat wat zich voordoet te vergelijken met wat we wenselijk vinden. De tendens om onszelf te willen veranderen en verbeteren is bijna altijd onmerkbaar maar tevens op hardnekkige wijze aanwezig. Wanneer je gaat zitten met het idee “ik ga nu mediteren zodat ik straks volkomen ontspannen zal zijn” kun je er zeker van zijn dat je gefrustreerd zult raken. De gedachte “ik moet ontspannen” is een bron van spanning en onrust op zich.

 

Acceptatie

 

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring. We kunnen een onaangename waarheid accepteren zonder er blij mee te zijn. Het soort neutrale observeren en waarnemen waar het bij mindfulness om draait staat volledig los van goed- of afkeuring. Een goed voorbeeld is pijn, een gegeven waar we vroeg of laat allemaal last van hebben. Indien zich fysieke pijn aandient tijdens het mediteren is het de kunst om die in zoverre te accepteren dat je haar waarneemt zonder haar te willen wegdrukken, zonder er commentaar op te hebben, zonder er een oordeel aan te verbinden. Dat wil niet zeggen dat je blij bent met de pijn. (Het wil ook niet zeggen dat je niet even van houding kunt veranderen om bijv. een verkrampte spier wat de ruimte te geven.) Maar de waarneming ervan krijgt wel een andere kwaliteit. Het verzet ertegen neemt af. En dan kunnen we soms ontdekken dat een gedeelte van het probleem met pijn bestaat uit de neiging om de pijn te willen wegdrukken of vermijden. Maar soms kunnen het ook bepaalde gedachten of gevoelens zijn die we niet willen accepteren. Het gaat om de bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn.

 

Loslaten

 

Onze geest wil vast blijven houden aan ervaringen die prettig zijn. Wanneer we een prettige of bijzondere ervaring hebben gehad ontstaat er al snel een neiging om die ervaring te willen herhalen. Dit is gegarandeerd een bron van frustratie, aangezien ervaringen zich niet laten herhalen. Iedere ervaring is namelijk uniek. Maar het kan ook gebeuren dat onze geest juist blijft vasthouden aan negatieve ervaringen en gevoelens: een ervaring van gekrenktheid, de behoefte aan wraak of vergelding of het idee ergens slachtoffer van te zijn. Vanzelfsprekend zijn er dan andere aspecten die toch belonend werken. Iedere nacht wanneer we gaan slapen moeten we de dag loslaten. Indien we dat niet doen kunnen we niet in slaap vallen en is dat het eerste signaal van toegenomen stress. Als we onszelf dwingen om in slaap te vallen (dus de grip op onze geest versterken) dan maakt dit het probleem alleen maar erger. Loslaten is een subtiele kunst die dagelijkse oefening vereist. Meer informatie over mindfulness kun je vinden op mijn blogs.

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

meer lezen 4 Berichten

Home Run 2019

Denken is aangeleerd. Voelen is echt!

meer lezen

Mindfulness toepassen tijdens het hardlopen.

meer lezen

10 Voordelen van Neusademhaling tijdens het sporten

meer lezen

Maar wie ben ik dan?

meer lezen

Wie minder ademt leeft gezonder!

meer lezen

Waarom Mindful Running de toekomst van de sport is!

meer lezen

Kerst Cadeaubon Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

Wandelcoaching opleiding 11 dec 2018 (Foto's)

Wat was het weer een feestje de Mindful Run Wandelcoaching opleiding.

 

3 Dagen lang dwars door het centrum van Arnhem en het mooie Sonsbeek Park. Het unieke van deze opleiding is dan ook dat wij ook mix maken van het wandelen door stad en door de mooie natuur van Arnhem.

 

De reden is eigenlijk heel simpel dat wij dit doen. Het leven speelt zich vaak af in drukke omstandigheden en juist in deze drukte bieden wij tools en technieken aan om de rust te bewaren.

 

Mindfulness, NLP en ademhalingstechnieken.

 

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur of in de stad en regelmatig een leuke oefening inzet tijdens het gesprek.

 

Heb jij interesse om ook wandelcoach te worden klik dan hier.

 

Onderstaande foto's geven een leuke impressie van de wandelcoaching opleiding van 11 december 2018

 

Martijn Mensink

 

meer lezen

Mindful Run bij Healty Fest Festival (foto's)

Met heel veel plezier kijken we terug op 3 unieke dagen in juni 2018.

 

Meer dan 300 mensen hebben deze dagen kunnen kennismaken met onze unieke combinatie van Mindfulnesse en bewegen. 

 

Wij hebben zojuist de bevestiging gekregen dat wij in 2019 ook weer van de partij zijn tijdens het Healty Fest Festival.

 

Wij hebben er zin aan! En wie weet zien we jullie daar :-)

meer lezen

Ja maar hoe dan? Meditatief hardlopen

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

Waarom altijd sneller en meer?

meer lezen

Gratis Ebook Mindful Walk

meer lezen

Van Bob de Bouwer tot Mindful Run instructeur

meer lezen

Word Wandelcoach

meer lezen

Foto's Mindful Run Retreat Salland 26 okt t/m 28 okt. 2018

Onder het mum van :-) Gelukkig hebben we de foto's nog

meer lezen

Week van de werkstress van 12 t/m 15 nov

meer lezen

Hoe word je een succesvol Mindful Run ondernemer

meer lezen

Fuck it!

meer lezen

Schud uw hoofd even voor gebruik

meer lezen 0 Berichten

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

42 Marathontips voor het lopen van de Marathon

meer lezen

6 voordelen door bewust te gaan ademen.

meer lezen 0 Berichten

Word Wandelcoach

meer lezen

Ademhalen is belangrijk, maar waarom eigenlijk?

meer lezen

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

10 Gouden tips Dam tot Damloop

meer lezen

Alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.

meer lezen

Mindful Run Cadeaubon

meer lezen

Mindful Run Merchandise

meer lezen

Gezocht Mindful Run instructeur Zutphen

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

Mindful Run cursus Oosterbeek start op vrijdagavond 14 september

meer lezen

Mindful Run (Wild) Posbank Arnhem

meer lezen

Gezocht nieuwe Mindful Run instructeurs Breda

meer lezen

20 Redenen om mee te doen aan een Mindful Run Retreat

meer lezen

Mindful Run in 6 stappen

meer lezen

Neusademhaling bij Mindful Run

meer lezen

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

meer lezen

Het pad is het doel.

meer lezen

Mindful Run - Maak je eigen website (Zat 06 okt.)

meer lezen

Op zoek naar de Koning van de Veluwe (Koningsdag Run)

meer lezen 0 Berichten

4 vragen?

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run? Mindful Run Zwanger? Mindful Walk? Just for Fun!

meer lezen

Veranderingen brengen nieuwe kansen :)

meer lezen

Mindful Zwanger

meer lezen

Workshop Buteyko vrijdag 28 september 2018

meer lezen

Ik loop weer, maar dan anders; ik doe aan Mindful Run!

meer lezen

Hoe overleef ik de feestdagen!

meer lezen

Ik ben Zijn......

meer lezen

Lees Marieke's ervaring met de Mindful Run

meer lezen

Mindfulness @Work

meer lezen

Joggen als een vliegtuig (Deel 1)

meer lezen

Voor en na - Mindful Run

meer lezen

Hoe neusademhaling werkt!

meer lezen

Help, ik heb een burn-out!

meer lezen

Wat is dat: Wandelcoaching?

meer lezen

Mindful Run in 6 stappen

meer lezen

Mindful Run: Plak een pleister op je mond

meer lezen

MINDFUL RUN NEDERLAND ÉÉN VAN DE 100 MEEST INNOVATIEVE BEDRIJVEN VAN NEDERLAND

meer lezen

Hoe werkt het? Neusademhaling....

meer lezen

Stop met piekeren en ga mediteren

meer lezen

Ademhalingsoefening om je hoofd leeg te maken

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run Retreat Salland the Movie

Mindfulness en sporten de ideale combinatie

meer lezen

Hoe voorkom je (zo goed als mogelijk) een depressie?

meer lezen

42 Gouden tips voor het lopen van een Marathon

meer lezen 1 Berichten

Wanneer start je met Mindful Running?

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run als medicijn tegen stress, burn out en pijn

meer lezen 0 Berichten

Fysiek volwassen of Emotioneel volwassen?

meer lezen 0 Berichten

ASICS Frontrunner Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Het mooiste cadeau voor Valentijn

meer lezen 0 Berichten

Stress verminderen met een Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

Mindful Running traint je lichaam en geest.

meer lezen 0 Berichten

Waarom is het van belang dat je goed leert ademen.

Mindful Run leert je om goed te ademen zowel tijdens inspanning als tijdens ontspanning. Met deze manier van effectief leren ademen zorg je ervoor dat je direct minder stress kunt ervaren en je gaat vrij snel merken dat  je uithoudingsvermogen wordt vergroot.

 

Wij gebruiken in al onze trainingen en workshops Mindfulness technieken in combinatie met ademhalingstechnieken.

 

Deze technieken zijn wetenschappelijk onderbouwt en zijn uniek omdat ze nog niet op deze manier met bewegen worden gebruikt.

 

Waarom is het van belang dat je goed leert ademhalen:

 

Het stress niveau gaat naar beneden.

De mogelijkheid om je te focussen en te concentreren vergroot.

We zijn emotioneel en mentaal beter in balans.

Je algemene gezondheid zal een stuk vooruit gaan.

Je immuun systeem zal verbeteren.

Het zal je helpen giftige stoffen af te voeren.

Mogelijkheid om het leven dragelijker te maken en te verbeteren in het algemeen.

 

Over het algemeen zal het leven op alle punten verbeteren.

 

Ademhaling is het meest onderschatte middel voor een betere gezondheid, meer energie en een verbeterde mentale staat.

 

Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen.

 

Adem jezelf gezond met Mindful Run.

meer lezen 0 Berichten

Hoe je monkey mind dit jaar wel voor je kan werken

meer lezen 0 Berichten

5 weekse cursus Mindful Run (Arnhem)

Mindful Run Arnhem start in januari op 2 verschillende dagen met een Mindful Run cursus.

 

Woensdagavond 25 jan om 19:30 tot 21:00 Centrum van Arnhem

 

Vrijdagmorgen 27 jan om 09:00 tot 10:30 Immerloo Park in Arnhem 

 

Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1,5 uur en is geschikt voor de beginnende en gevorderde hardloper.

 

De cursus Mindful Run heeft als doel om jou beter te laten ademen, zodat je gemakkelijker en beter leert lopen. Met als het belangrijkste resultaat: "MEER ENERGIE".

 

Reinder geeft je in deze cursus inzicht hoe je Mindfulness makkelijk en op een leuke manier kunt toepassen in je hardlopen en in je dagelijkse leven.

 

De cursus is geschikt voor iedere hardloper. De training is zo opgezet dat zowel de beginnende als gevorderde hardloper kan meedoen. Ook als je nog niets hebt met hardlopen, ben je van harte welkom.

 

Voorbeeld van een training:

 

Start training rustig inlopen

Ademhalingstechnieken en Core Stability oefeningen

Beter leren lopen, hardlopen als beleving, beter leren voelen

Hardloop kern training specifiek gericht op diverse ademhalingstechnieken

Cooling down en Body-Scan

Einde training

 

Resultaat Meer energie door een betere ademhaling, betere focus, makkelijker lopen, beter te ontspannen.

 

Je hardloop carrière krijgt een nieuwe impuls door alle technieken die je leert.

 

Enkele reacties van cursisten:

 

" De Mindful Run cursus heeft me veel meer gebracht dan ik van tevoren had verwacht. Bedankt voor je enthousiasme en je uitleg. was al bekend met mindfulness maar dat ik zo kon toepassen bij het lopen was een mooie verassing. Ik hoop dat je nog heel veel mensen raakt! "

 

"Ik vond de trainingen erg leuk en heb er veel van geleerd. Ben hardlopen (op jouw manier) zelfs leuk gaan vinden en dat had ik nooit verwacht ;)

 

"Mindful Run heeft mij rust, zelfvertrouwen, minder stress, energie, bewustwording gebracht! Door Mindful Run kan ik beter voelen, beter ontspannen, genieten van het hier en nu. Martijn bedankt, ik voel me goed!"

 

"De Mindful Running sessie waren voor mij letterlijk een verademing. Ademhalingstechnieken, looptechnieken, yogaoefeningen alles komt aan bod. Voor mij is hardlopen hierdoor leuker geworden en minder een wedstrijd. Kortom een aanrader voor iedereen."

 

"De 5 weekse mindfulrun cursus van Reinder is DE eye opener van 2016. Met duidelijk en enthousiast verhaal begin je aan allerlei oefeningen. Je ervaart direct verschillen in looptechniek, ademhaling en lopen met je zintuigen. Leuke en zeer waardevolle lessen in mooie omgeving!"

 

Kosten:

 

De cursuskosten bedragen €95,– inclusief BTW voor 5 bijeenkomsten van 1,5 uur.

 

Data:

 

Start woensdagavond 25 januari 2017 van 19:30 - 21:00 uur. Cursusdata 25-01, 01-02, 08-02, 15-02 en 22-02. Locatie Sonsbeekpark Arnhem. 

 

of

 

Start vrijdagochtend 27 januari 2017 van 09:00 - 10:30 uur. Cursusdata 27-01, 03-02, 10-02, 17-02 en 24-02. Locatie Immerloo Park

 

 

Aanmelden via onderstaand formulier

meer lezen 0 Berichten

Workshop - Ademhalen

meer lezen 0 Berichten

Burnout? Doe een Mindful Run!

In de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. 

 

In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  

 

Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga en mindfullness. 

 

Mindful Run kwam in aflevering 4 ruim aan bod. Het thema van deze uitzending was "carrière"

meer lezen 0 Berichten

Voorkom een Burn-out met Mindful Run

Voorkom een burn-out met mindfulness en hardlopen

 

 

Door Eva Menger:

 

Een burn-out kan een enorme impact op je leven hebben. Deze emotionele uitputting wordt gekenmerkt door paniekaanvallen, extreme vermoeidheid en depressie, en wordt vooral veroorzaakt doordat je op je werk te hoge eisen aan jezelf stelt. Al is niet alle stress te voorkomen (en kan stress in bepaalde situaties zelfs goed voor je zijn) – je kunt wel voorkomen dat dit resulteert in een burn-out, al voordat de eerste symptomen verschijnen. In dit artikel bespreken we twee manieren die helpen een burn-out te voorkomen: hardlopen en mindfulness.

 

Burn-outsymptomen herkennen

Loop jij risico op een burn-out? Het beste kun je natuurlijk al aan de slag gaan met onderstaande tips voordat je last krijgt van symptomen, maar deze tekenen geven aan dat je er snel bij moet zijn:

·         Je hebt last van faalangst en soms zelfs paniekaanvallen

·         Je slaapt slecht, al ben je bijna constant moe

·         Je bent chagrijnig en geeft niet meer om je baan of gezin

·         Je hebt last van hoofdpijn en spierpijn

·         Je bent bijna altijd verkouden

 

Hardlopen

Onderzoek van de universiteit Harvard heeft uitgewezen dat regelmatig een half uurtje matig sporten een positief effect heeft op je gemoedstoestand: de aanmaak van endorfine en mogelijk norepinefrine verlicht symptomen van depressie. Dit effect kan zelfs langer duren dan bij inname van reguliere medicatie. Daarnaast ondersteunt endorfine het immuunsysteem en vermindert het pijn, waardoor je minder vatbaar bent voor de griep en verkoudheid – iets waar mensen met een burn-out vaak onder lijden.

 

Drie tot vijf dagen per week een half uurtje hardlopen heeft nog meer gezondheidsvoordelen: het helpt overgewicht voorkomen en bloeddruk en cholesterol verlagen – allemaal kwalen die veroorzaakt en verergerd kunnen worden door stress. Als je veel piekert, kan een stuk joggen in de frisse buitenlucht je hoofd legen, waardoor je meer ruimte maakt voor oplossingen waarmee je je zorgen actief te lijf kan gaan.

 

Mindfulness

Een kenmerk van stress is dat het meestal geassocieerd wordt met de toekomst: je stelt je een doel voor ogen en maakt je zorgen of je dit wel kan halen. Met een realistisch doel kan stress motiverend werken, maar veel perfectionisten stellen onrealistische doelen op voor zichzelf en dit kan een aanloop zijn naar een burn-out. Mindfulness betekent dat je bewust in het heden leeft, zonder je zorgen te maken over de toekomst - vooral als het gaat om zaken waar je zelf niets aan kan veranderen.

 

Hier zijn een aantal praktische tips om mindfulness toe te passen op je werk:

·         Simpele ademhalingsoefeningen kun je op elk moment van de dag doen: of je nu in de file staat, op kantoor zit of in bed ligt. Adem via je neus diep in tot in je buik en probeer zowel je inademing als uitademing vier tellen te laten duren. Dit verlaagt je hartslag en je bloeddruk - en vermindert stress.

·         Doe iets waar je plezier in hebt en wat binnen je vaardigheden valt. De flow-theorie bepaalt je optimale concentratie en voldoening door de juiste balans te vinden tussen uitdaging en vaardigheden: simpel, repetitief werk zorgt voor verveling, maar werk dat te veeleisend is veroorzaakt angst en uiteindelijk een burn-out.

·         Gebruik je lunchpauze om te eten en bij te komen - niet om werk in te halen. Mensen die bewust eten, eten vaak gezonder voedsel en betere porties dan mensen die doorwerken tijdens de lunch. Zij eten vaak óf te weinig doordat ze te druk bezig zijn met andere dingen, óf te veel doordat ze onbewust blijven dooreten nadat ze voldaan zijn. Bovendien kiezen pauzeschrappers vaker voor producten met veel suiker, verzadigde vetten, en cafeïne als compensatie voor hun gebrek aan rust. Dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Nog beter: je kunt je pauze ook gebruiken om een blokje om te lopen. De lichaamsbeweging en frisse lucht helpen gegarandeerd om je weer in het hier en nu te brengen.

 

 

Hardlopen en mindfulness hebben allebei voordelen als het gaat om stress verminderen en burn-outs voorkomen – combineer ze om er nog meer van te profiteren! In deze TV-fragmenten kun je zien hoe Mindful Run mensen helpt met het verminderen van werkstress en het voorkomen en herstellen van een burn-out door mindfulness en hardlopen te combineren.

0 Berichten

Mindful Run workshop vrijdag 13 jan 2017

Mindful Run Workshop

 

Ben je geïnteresseerd in Mindful Run en wil je graag de technieken toepassen in je eigen trainingen dan nodig ik je van harte uit om op vrijdag 13 januari 2017 deel te nemen aan de workshop Mindful Run.

 

De Workshop Mindful Run duurt zo'n zes uur en omvat in het eerste deel alle basisbeginselen van Mindful Run, terwijl in het tweede deel alles uitgebreid wordt geoefend. Ook krijg je aan het eind een certificaat voor bewijs aan deelname aan deze workshop.

 

De Workshop Mindful Run

Tijdens deze workshop leer je alles over effectief ademen en krijg je de technieken van Mindful Run mee. Mindful Run is Mindfulness in combinatie met hardlopen/bewegen. D.m.v. deze combinatie ben je in staat om je lichaam beter te kunnen "voelen", waardoor je meer balans bereikt tussen lichaam en geest.

 

Voor wie is deze Workshop Mindful Run geschikt?

In zijn algemeenheid voor iedereen die met meer verdieping in zijn training/coaching wil aanbrengen.

Het is gebleken dat mensen met fysieke klachten of psychische klachten zeer veel baat hebben bij de

Mindful Run trainingen. Ook is het gebleken dat bijzonder veel mensen zonder klachten het een interessante en zeer prettige manier vinden om te bewegen. Voor recreatieve sportievelingen die betere prestaties willen leveren is de methode ook uitermate geschikt, omdat je op een gezonde manier je VO2max verbetert. Veel Nederlandse topsporters passen de methode toe bij hun trainingen!

 

Programma

- Inloop met koffie/thee

- Persoonlijke ervaring en onderbouwing door Martijn Mensink van Mindful Run

- Kennismaking met de ademhalingstechniek van Mindful Run

- Kennismaking met Mindfulness

- Praktische Verdiepingsoefeningen Mindful Run

- Hoe kun je de technieken van Mindful Run integreren in je eigen programma

 

Kosten voor de Workshop Mindful Run bedragen 125 euro (excl. BTW) en dit is inclusief koffie/thee en een gezonde lunch.

 

De workshop wordt 13 januari 2017 gegeven in Arnhem en staat onder begeleiding van Martijn Mensink.

De workshop begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

 

Aanmelden voor deze workshop kan door onderstaand formulier in te vullen.

 

Max 12 deelnemers kunnen meedoen aan deze workshop

meer lezen 0 Berichten

Adem in, en weer uit (Gelderlander 14 nov 2016)

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run is Duidelijk, Helder en Effectief.

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run cursus Nijmegen start zon 20 november

meer lezen 0 Berichten

MARLIJN: DE DOLENDE DERTIGER

meer lezen 0 Berichten

Marieke van Altena - Mindful Run / Cycling

meer lezen 0 Berichten

Mindful Cycling de primeur

meer lezen 0 Berichten

Mindf**k of Mindful - Marathon Amsterdam 2016

meer lezen 0 Berichten

Eerst het een, dan het andere

Eerst het een, dan het andere. Door gastblogger Eva Menger.

 

Over beginnen met hardlopen zijn boeken volgeschreven. Of je nu lid bent van een hardloopclub, motivatie zoekt bij een hardloopmaatje, of een hardloop podcast volgt: het zetten van die eerste stappen kan (bijna) niemand alleen. Langzaam opbouwen is key, net als een paar goede hardloopschoenen. Maar is dat echt alles?

 

Ze zeggen dat iedereen kan hardlopen, maar waarom kost het de een dan zoveel meer moeite dan de ander? Voor veel mensen komt er meer bij kijken dan een fijne playlist, mooi uitzicht en de wil om te gaan lopen. En ik geloof dat dat alles te maken heeft met de ademhaling. 

 

Om langdurig te kunnen hardlopen moet je ademhaling in orde zijn, maar juist daar gaat het bij veel mensen mis. Bij Mindful Run wordt er dan ook gepleit voor meer controle over de ademhaling; een betere ademhaling betekent immers meer zuurstof en meer zuurstof betekent meer energie. Pas dan zal je langere tijd kunnen hardlopen en er ook daadwerkelijk van genieten. Net als al die anderen fanatieke lopers in het park. 

 

Het gaat er dus helemaal niet om of je in een korte tijd een lange afstand kunt rennen. De weg ernaartoe is veel belangrijker, want die bepaalt hoe lang je het uiteindelijk zult volhouden. Met die weg ernaartoe wordt bij Mindful Run ook wel het trainen van je longen bedoeld. Door je bewust op je ademhaling te richten, en diep in en uit te ademen, wordt je longcapaciteit steeds groter - en zal je steeds meer ontspannen lopen. 

 

Pas als je longen zijn getraind, heeft het zin om je te wagen aan al die tips die op het internet rondzwerven. En ja, er zit veel onzin tussen, maar het volgen van een beginnersschema, een goede warming-up en cooling-down, en het aanhouden van een rustig tempo zijn allen manieren om het jezelf makkelijker te maken. 

 

En Mindful Run maakt dat allemaal mogelijk. Want waar veel mensen na een aantal pogingen de handdoek toch maar in de ring gooien, zorgt de combinatie van mindfulness en hardlopen er juist voor dat mensen meer gaan bewegen. Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een grote invloed op cholesterolwaarden, gewicht en energiepeil. 

 

Volgens de Nederlandse beweegnormen dienen we allemaal minstens 5 dagen per week minimaal een half uur intensief te bewegen (dat wil zeggen dat je ervan gaat zweten). Zit jij daar al aan? 

 

meer lezen 0 Berichten

Mindful XXL Fullmoon Run

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run News september 2016

Mindful Run September 2016

De kracht van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Hardlopen.

 
 

Mindful Run 1 november op NPO 3 in het programma 'de dolende dertiger'

Op dinsdag 1 november is Mindful Run te zien in het TV programma 'de dolende dertiger' om 21.20 uur op NPO 3. Een mooie mogelijkheid om te zien wat Mindful Run voor jou kan betekenen.

In de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga, mindfulness  en detoxretreats.

Lees hier alles over het programma "De dolende dertiger"

Mindful Run Agenda


De vraag naar onze Mindful Run Cursussen groeit sterk. Omdat wij deze cursussen niet allemaal zelf kunnen verzorgen, hebben wij de afgelopen maanden Mindful Run Instructeurs opgeleid. Ook in de maand september komen er steeds meer nieuwe enthousiaste instructeurs bij die staan te popelen om te beginnen.

Ben jij al op de hoogte van alle leuke cursussen en evenementen die Mindful Run op de agenda heeft staan?
Klik snel op de kaart of Mindful Run al bij jou in de buurt zit!
 
En hieronder een aantal evenementen die erg leuk zijn om te ervaren:
ZA 01 oktober 2016
Mindful Trailrun Clinic Warnsborn

(nabij Arnhem)

09.30 - 12.00 uur
Kosten: € 25,00 p/p


In de Mindful Trailrun Clinic leer je alles over hardlopen in de ongerepte natuur. De clinic laat je ervaren hoe je mindfulness oefeningen toe kunt passen tijdens het trailrunnen en hoe je aandacht kunt besteden aan je ademhaling. Maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!
ZA 22 oktober 2016
Mindful Run Cycling Editie

(Posbank nabij Arnhem)
10:00 - 12.30 uur 
Kosten: € 35,00 p/p 

Speciaal aan deze clinic zijn de diverse ademhalingstechnieken. Door middel van een goede ademhaling is het mogelijk om een stuk efficiënter met je energie om te gaan. Na de uitgebreide clinic gaan we de technieken toepassen in een korte toertocht over de Posbank.

Ga naar de website

Ja, ik wil mee!

MA 17 oktober 2016
en
DI 18 oktober 2016
Mindful Run Clinics Terschelling


Mindful Run Instructeurs organiseren regelmatig evenementen op Terschelling. In oktober zijn er twee mooie clinics. Ben je toevallig op Terschelling, woon je er of lijkt het je heerlijk daar een clinic te volgen? Ga snel naar de website voor meer informatie

Ga naar de website
Ja, ik wil mee
Volg ons via
meer lezen 0 Berichten

Waarom wandelcoaching effectief kan zijn.

meer lezen

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

Word Wandelcoach (opleiding)

meer lezen

3 daagse opleiding Word Wandelcoach

meer lezen

Home Run 2019

Denken is aangeleerd. Voelen is echt!

meer lezen

Mindfulness toepassen tijdens het hardlopen.

meer lezen

10 Voordelen van Neusademhaling tijdens het sporten

meer lezen

Maar wie ben ik dan?

meer lezen

Wie minder ademt leeft gezonder!

meer lezen

Waarom Mindful Running de toekomst van de sport is!

meer lezen

Wandelcoaching opleiding 11 dec 2018 (Foto's)

Wat was het weer een feestje de Mindful Run Wandelcoaching opleiding.

 

3 Dagen lang dwars door het centrum van Arnhem en het mooie Sonsbeek Park. Het unieke van deze opleiding is dan ook dat wij ook mix maken van het wandelen door stad en door de mooie natuur van Arnhem.

 

De reden is eigenlijk heel simpel dat wij dit doen. Het leven speelt zich vaak af in drukke omstandigheden en juist in deze drukte bieden wij tools en technieken aan om de rust te bewaren.

 

Mindfulness, NLP en ademhalingstechnieken.

 

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur of in de stad en regelmatig een leuke oefening inzet tijdens het gesprek.

 

Heb jij interesse om ook wandelcoach te worden klik dan hier.

 

Onderstaande foto's geven een leuke impressie van de wandelcoaching opleiding van 11 december 2018

 

Martijn Mensink

 

meer lezen

Mindful Run bij Healty Fest Festival (foto's)

Met heel veel plezier kijken we terug op 3 unieke dagen in juni 2018.

 

Meer dan 300 mensen hebben deze dagen kunnen kennismaken met onze unieke combinatie van Mindfulnesse en bewegen. 

 

Wij hebben zojuist de bevestiging gekregen dat wij in 2019 ook weer van de partij zijn tijdens het Healty Fest Festival.

 

Wij hebben er zin aan! En wie weet zien we jullie daar :-)

meer lezen

Ja maar hoe dan? Meditatief hardlopen

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

Waarom altijd sneller en meer?

meer lezen

Gratis Ebook Mindful Walk

meer lezen

Van Bob de Bouwer tot Mindful Run instructeur

meer lezen

Word Wandelcoach

meer lezen

Foto's Mindful Run Retreat Salland 26 okt t/m 28 okt. 2018

Onder het mum van :-) Gelukkig hebben we de foto's nog

meer lezen

Week van de werkstress van 12 t/m 15 nov

meer lezen

Hoe word je een succesvol Mindful Run ondernemer

meer lezen

Fuck it!

meer lezen

Schud uw hoofd even voor gebruik

meer lezen 0 Berichten

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

42 Marathontips voor het lopen van de Marathon

meer lezen

6 voordelen door bewust te gaan ademen.

meer lezen 0 Berichten

Word Wandelcoach

meer lezen

Ademhalen is belangrijk, maar waarom eigenlijk?

meer lezen

Word Mindful Walk instructeur

meer lezen

10 Gouden tips Dam tot Damloop

meer lezen

Alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.

meer lezen

Mindful Run Cadeaubon

meer lezen

Mindful Run Merchandise

meer lezen

Gezocht Mindful Run instructeur Zutphen

meer lezen

Word Mindful Run instructeur

meer lezen

Mindful Run cursus Oosterbeek start op vrijdagavond 14 september

meer lezen

Mindful Run (Wild) Posbank Arnhem

meer lezen

Gezocht nieuwe Mindful Run instructeurs Breda

meer lezen

20 Redenen om mee te doen aan een Mindful Run Retreat

meer lezen

Mindful Run in 6 stappen

meer lezen

Neusademhaling bij Mindful Run

meer lezen

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

meer lezen

Het pad is het doel.

meer lezen

Mindful Run - Maak je eigen website (Zat 06 okt.)

meer lezen

Op zoek naar de Koning van de Veluwe (Koningsdag Run)

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run? Mindful Run Zwanger? Mindful Walk? Just for Fun!

meer lezen

Veranderingen brengen nieuwe kansen :)

meer lezen

Mindful Zwanger

meer lezen

Workshop Buteyko vrijdag 28 september 2018

meer lezen

Ik loop weer, maar dan anders; ik doe aan Mindful Run!

meer lezen

Hoe overleef ik de feestdagen!

meer lezen

Ik ben Zijn......

meer lezen

Lees Marieke's ervaring met de Mindful Run

meer lezen

Mindfulness @Work

meer lezen

Joggen als een vliegtuig (Deel 1)

meer lezen

Voor en na - Mindful Run

meer lezen

Hoe neusademhaling werkt!

meer lezen

Help, ik heb een burn-out!

meer lezen

Wat is dat: Wandelcoaching?

meer lezen

Mindful Run in 6 stappen

meer lezen

Mindful Run: Plak een pleister op je mond

meer lezen

MINDFUL RUN NEDERLAND ÉÉN VAN DE 100 MEEST INNOVATIEVE BEDRIJVEN VAN NEDERLAND

meer lezen

Hoe werkt het? Neusademhaling....

meer lezen

Stop met piekeren en ga mediteren

meer lezen

Ademhalingsoefening om je hoofd leeg te maken

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run Retreat Salland the Movie

Mindfulness en sporten de ideale combinatie

meer lezen

42 Gouden tips voor het lopen van een Marathon

meer lezen 1 Berichten

Wanneer start je met Mindful Running?

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run als medicijn tegen stress, burn out en pijn

meer lezen 0 Berichten

Fysiek volwassen of Emotioneel volwassen?

meer lezen 0 Berichten

ASICS Frontrunner Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Het mooiste cadeau voor Valentijn

meer lezen 0 Berichten

Stress verminderen met een Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

Mindful Running traint je lichaam en geest.

meer lezen 0 Berichten

Waarom is het van belang dat je goed leert ademen.

Mindful Run leert je om goed te ademen zowel tijdens inspanning als tijdens ontspanning. Met deze manier van effectief leren ademen zorg je ervoor dat je direct minder stress kunt ervaren en je gaat vrij snel merken dat  je uithoudingsvermogen wordt vergroot.

 

Wij gebruiken in al onze trainingen en workshops Mindfulness technieken in combinatie met ademhalingstechnieken.

 

Deze technieken zijn wetenschappelijk onderbouwt en zijn uniek omdat ze nog niet op deze manier met bewegen worden gebruikt.

 

Waarom is het van belang dat je goed leert ademhalen:

 

Het stress niveau gaat naar beneden.

De mogelijkheid om je te focussen en te concentreren vergroot.

We zijn emotioneel en mentaal beter in balans.

Je algemene gezondheid zal een stuk vooruit gaan.

Je immuun systeem zal verbeteren.

Het zal je helpen giftige stoffen af te voeren.

Mogelijkheid om het leven dragelijker te maken en te verbeteren in het algemeen.

 

Over het algemeen zal het leven op alle punten verbeteren.

 

Ademhaling is het meest onderschatte middel voor een betere gezondheid, meer energie en een verbeterde mentale staat.

 

Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen.

 

Adem jezelf gezond met Mindful Run.

meer lezen 0 Berichten

Hoe je monkey mind dit jaar wel voor je kan werken

meer lezen 0 Berichten

5 weekse cursus Mindful Run (Arnhem)

Mindful Run Arnhem start in januari op 2 verschillende dagen met een Mindful Run cursus.

 

Woensdagavond 25 jan om 19:30 tot 21:00 Centrum van Arnhem

 

Vrijdagmorgen 27 jan om 09:00 tot 10:30 Immerloo Park in Arnhem 

 

Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1,5 uur en is geschikt voor de beginnende en gevorderde hardloper.

 

De cursus Mindful Run heeft als doel om jou beter te laten ademen, zodat je gemakkelijker en beter leert lopen. Met als het belangrijkste resultaat: "MEER ENERGIE".

 

Reinder geeft je in deze cursus inzicht hoe je Mindfulness makkelijk en op een leuke manier kunt toepassen in je hardlopen en in je dagelijkse leven.

 

De cursus is geschikt voor iedere hardloper. De training is zo opgezet dat zowel de beginnende als gevorderde hardloper kan meedoen. Ook als je nog niets hebt met hardlopen, ben je van harte welkom.

 

Voorbeeld van een training:

 

Start training rustig inlopen

Ademhalingstechnieken en Core Stability oefeningen

Beter leren lopen, hardlopen als beleving, beter leren voelen

Hardloop kern training specifiek gericht op diverse ademhalingstechnieken

Cooling down en Body-Scan

Einde training

 

Resultaat Meer energie door een betere ademhaling, betere focus, makkelijker lopen, beter te ontspannen.

 

Je hardloop carrière krijgt een nieuwe impuls door alle technieken die je leert.

 

Enkele reacties van cursisten:

 

" De Mindful Run cursus heeft me veel meer gebracht dan ik van tevoren had verwacht. Bedankt voor je enthousiasme en je uitleg. was al bekend met mindfulness maar dat ik zo kon toepassen bij het lopen was een mooie verassing. Ik hoop dat je nog heel veel mensen raakt! "

 

"Ik vond de trainingen erg leuk en heb er veel van geleerd. Ben hardlopen (op jouw manier) zelfs leuk gaan vinden en dat had ik nooit verwacht ;)

 

"Mindful Run heeft mij rust, zelfvertrouwen, minder stress, energie, bewustwording gebracht! Door Mindful Run kan ik beter voelen, beter ontspannen, genieten van het hier en nu. Martijn bedankt, ik voel me goed!"

 

"De Mindful Running sessie waren voor mij letterlijk een verademing. Ademhalingstechnieken, looptechnieken, yogaoefeningen alles komt aan bod. Voor mij is hardlopen hierdoor leuker geworden en minder een wedstrijd. Kortom een aanrader voor iedereen."

 

"De 5 weekse mindfulrun cursus van Reinder is DE eye opener van 2016. Met duidelijk en enthousiast verhaal begin je aan allerlei oefeningen. Je ervaart direct verschillen in looptechniek, ademhaling en lopen met je zintuigen. Leuke en zeer waardevolle lessen in mooie omgeving!"

 

Kosten:

 

De cursuskosten bedragen €95,– inclusief BTW voor 5 bijeenkomsten van 1,5 uur.

 

Data:

 

Start woensdagavond 25 januari 2017 van 19:30 - 21:00 uur. Cursusdata 25-01, 01-02, 08-02, 15-02 en 22-02. Locatie Sonsbeekpark Arnhem. 

 

of

 

Start vrijdagochtend 27 januari 2017 van 09:00 - 10:30 uur. Cursusdata 27-01, 03-02, 10-02, 17-02 en 24-02. Locatie Immerloo Park

 

 

Aanmelden via onderstaand formulier

meer lezen 0 Berichten

Wie denkt Martijn Mensink wel dat hij is?

Betty van Zoelen van Coaching Natuurlijk vraagt!

 

Vijf vragen aan Martijn Mensink van Mindful Run


Dat regelmatig een rondje lekker hardlopen je de broodnodige rust in je hoofd kan brengen hoef ik je niet meer te vertellen. En dat mindfulness ervoor zorgt dat je rust en ruimte gaat ervaren heb je me ook al vaak genoeg horen beweren. Hoe effectief moet het dan wel niet zijn als je die twee combineert?

Martijn Mensink timmert met zijn Mindful Run al twee jaar aan de weg, waarbij hij een methode hanteert en uitdraagt waar hardlopen, mindfulness en ademhalingstechnieken samen komen. Vorig jaar volgde ik zelf een workshop bij hem en kon ik aan den lijve ervaren wat een mooie combinatie dat oplevert.

Reden om hem eens wat vragen voor te leggen en antwoorden te ontlokken waar jij wellicht ook je voordeel mee kan doen:

Martijn, jij hebt nadrukkelijk hardlopen met mindfulness verbonden. Hoe kwam je daar zo op?

“In 2012 was ik overtraind en zat ik tegen een burn-out aan. Ik kwam via via in contact met een ademhalingstherapeut/mindfulnesstrainer. Zij leerde mij dat een hoge ademhaling een hoge hartslag geeft en een lage ademhaling geeft een lage hartslag. Een hoge hartslag kost je heel veel overbodige energie een lage hartslag veel minder. Met een burn-out is het juist de bedoeling dat je ontspannen leert bewegen en niet wegloopt voor je problemen. Wat ik daarvoor dus letterlijk deed was weglopen voor mijn situatie.

Met de aangeleerde ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken ervaarde ik al vrij snel minder stress. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness stress vermindert. Binnen een paar maanden zag ik mijzelf veranderen van een vermoeide, negatief ingestelde persoon naar een vrolijke en fitte jonge kerel die zin had om volop te gaan leven.

Het is zo simpel en zo mooi tegelijk. Maak van de ademhalings- en mindfulnesstechnieken een gewoonte en je bent gebonden aan een diepgaande verandering in de kwaliteit van je leven.

Deze inzichten moest ik gewoon delen met andere mensen, vandaar dus Mindful Run.”

En leg eens uit, wat brengt het je als hardloper om mindful te zijn?

“Alhoewel ik duidelijke doelstellingen heb in mijn leven, leg ik de lat tijdens mijn hardlooptrainingen niet al te hoog. Mijn doel tijdens het hardlopen is geen doel te stellen. Omdat ik doelloos rondloop heb ik intussen al diverse marathons gelopen en ben ik zelden geblesseerd. Omdat ik zonder doel rondloop heb ik ook geen motivatiegebrek, maar loop ik om te lopen. Ik loop ook altijd hard zonder koptelefoon. Het grote voordeel hiervan is dat ik één word met de natuur. Hardlopen wordt dan om mij heen kijken naar de velden, de bomen en het bos. Luisteren naar de vogels en de wind. De warmte van de zon voelen. De zomer ruiken.

Hardlopen is zoveel meer dan alleen maar hard lopen. Hardlopen wordt zo een vorm van bewust Zijn van mijn fysieke en mentale sensaties. Maar ook van alles wat om mij heen gebeurt. Zo is hardlopen voor mij een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Op die manier krijgt alles een plaats. En kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

Hardlopen maakt mij gelukkig. Het gaat mij niet om de medaille. Ook niet om de doelstelling. Of ik die nu realiseer of niet, is bijzaak. Het gaat om de eerste stap die ik heb gezet, om anders in het leven te staan en anders met mijzelf en met andere mensen om te gaan. Het gaat over durven dromen. Om daarna die droom werkelijkheid te laten worden. Dag na dag. Het gaat over de moed om te gaan trainen. Over de wilskracht om door te zetten. Over volharding om na elke kilometer de volgende te lopen. Over nooit opgeven. En telkens herbeginnen, bijvoorbeeld na een blessure.

Het maakt niet uit wat je gisteren deed. Het gaat om dat wat je morgen pas weet.”

Ademhaling speelt in jouw methode een cruciale rol. Hoe zit dat precies? En wat levert het op?

“Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen. Door te leren om minder zuurstof in te ademen wordt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide veranderd en wordt het kooldioxidegehalte relatief hoger. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof die je inademt beter getransporteerd wordt naar de organen. Hierdoor wordt de zuurstof efficiënter opgenomen in je lichaam. Het lijkt simpel en dat is het ook. Bewust ademhalen is de sleutel om ons stressniveau en veel andere aspecten van onze gezondheid beter te regelen. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid van ons moderne leven.”  

Hoe zorg jij er zelf voor dat de stress van alledag niet met je aan de haal gaat? Doe je nog andere dingen naast mindful hardlopen?

“Ik heb een stressvol bestaan, net zoals velen van ons. Mijn thuissituatie is ook erg heftig. Wij hebben een bijzonder meisje van bijna 2 jaar. Mijn dochter heeft een chromosoomafwijking, Trisomy 9. Dit is een zeldzame afwijking. Ons leven staat in het teken van zorgen en ziekenhuisbezoeken. Veel mensen vragen zich dan ook af: ‘Hoe kun je in vredesnaam met die situatie omgaan en hoe kun je nog zo fit zijn?’ We kunnen er niet mee omgaan, ik denk dat niemand hier mee om kan gaan. Het enige wat je kan doen is blijven ademen. En als je dit bewust blijft doen ervaar je toch de vrijheid in je hoofd en merk je op dat piekergedachten - want zo noem ik ze - vanzelf verdwijnen. Naast mijn werk als Mindful Run instructeur werk ik als Allen Carr Stoppen met roken trainer. Ik begeleid mensen om in een sessie van 6 uur definitief te stoppen met roken. Allen Carr heeft mij 8 jaar geleden de vrijheid teruggegeven en heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer afhankelijk ben van een sigaret. Deze vrijheid heeft aan de basis gestaan van mijn ontwikkeling. Ik heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden en dat heeft mij 4 jaar geleden doen besluiten om dit te delen met de rokers die in dezelfde situatie zitten waar ik 8 jaar geleden heb gezeten.”

Wat zou je de lezer tot slot nog willen meegeven?

“Doe wat je moet doen en volg je hart. Ik heb jaren als een dwaas rond gedwaald in mijn gedachten. Mindfulness vond ik te zweverig, maar later als je wakker bent geworden zie je pas dat het tegenovergestelde waar is.”

Dank je wel voor je openhartige antwoorden en je inspirerende gedachten Martijn. Zo is hardlopen inderdaad veel meer dan een snelle, doelgerichte beweging om gezond te blijven of prestaties neer te zetten. Keep on mindful running.


© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, 

meer lezen 0 Berichten

De 7 pijlers van Mindfulness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 7 "kenmerken" van Mindfulness

 

Mindfulness betekent:

 

“Aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen.”

 

Jon Kabat-Zinn noemt zeven kenmerken (pilaren) voor een goede basishouding die mindfulness bevorderend kunnen werken. Deze zeven pilaren staan niet los van elkaar maar overlappen en versterken elkaar wederzijds.

 

Niet oordelen

 

De gewoonte om onszelf en onze ervaringen voortdurend te beoordelen is zo sterk ingesleten dat we ons er nog nauwelijks van bewust zijn. Toch is deze neiging tot evalueren, vergelijken, be- en veroordelen een bron van innerlijke problemen en conflicten. Tijdens de beoefening van mindfulness is het de kunst om deze commentaren en oordelen zoveel mogelijk achterwege te laten en ons er zo min mogelijk door mee te laten nemen.

 

Geduld hebben

 

De drang naar snelle resultaten en oplossingen is een gevolg van onze conditionering en is een lastige valkuil die moeilijk te omzeilen is. De wirwar van gedachten en gevoelens die zich gewoonlijk in ons afspelen kun je niet van de ene op de andere dag omtoveren in een prettig gevoel. Geduld betekent dat je in eerste instantie de zaken kunt laten zijn zoals ze zijn en kunt zien zoals ze zijn. De wijsheid die in geduld besloten ligt is zich ervan bewust dat niets kan blijven zoals het is en dat alles voortdurend verandert, ook al zien we dat niet direct van het ene moment op het andere gebeuren. Op die manier kunnen we de tijd zijn werk laten doen en door het schenken van aandacht kunnen we de tijd misschien een handje helpen.

 

Altijd weer opnieuw beginnen

 

We hebben vrijwel altijd reeds voorgevormde opvattingen over wie we zijn en hoe we in elkaar zitten. Mindfulness betekent de bereidheid om alles wat we reeds menen te weten aan de kant te zetten en ieder moment volledig overnieuw te beginnen. Ook wanneer we dagen of weken lang niet hebben geoefend kan de gedachte ontstaan dat we het net zo goed helemaal kunnen laten zitten omdat het nu toch geen zin meer heeft. Niets is minder waar. Juist in omstandigheden die moeilijk zijn, juist wanneer we de moed dreigen te verliezen, juist wanneer gevoelens van hopeloosheid of onverschilligheid zich van ons meester dreigen te maken loont het de moeite om een nieuw begin te maken met oefenen.

 

Vertrouwen

 

Vaak hebben we in onze opvoeding geleerd om onze aandacht naar buiten te richten en te vertrouwen op wat anderen ons te zeggen hadden. We zijn meestal niet gewend om onze aandacht naar binnen te richten en te vertrouwen op signalen die van binnenuit komen. Sommige oefeningen kunnen soms pijnlijk, saai of zelfs irritant zijn. De motivatie om een dergelijke oefening toch te doen kunnen we alleen opbrengen indien we erop vertrouwen dat de richting van het proces dat in gang wordt gezet positief is. Het vertrouwen in het zelfhelende vermogen van ons eigen organisme kan geleidelijk groeien wanneer we met aandacht en toewijding oefenen. Zo kan er vertrouwen ontstaan in een andere manier van zijn en waarnemen.

 

Niet streven (niets willen bereiken)

 

Meditatie is de kunst van het niets doen, of de kunst van het niet doen. Er is een automatische tendens in ons bewustzijn aanwezig om dat wat zich voordoet te vergelijken met wat we wenselijk vinden. De tendens om onszelf te willen veranderen en verbeteren is bijna altijd onmerkbaar maar tevens op hardnekkige wijze aanwezig. Wanneer je gaat zitten met het idee “ik ga nu mediteren zodat ik straks volkomen ontspannen zal zijn” kun je er zeker van zijn dat je gefrustreerd zult raken. De gedachte “ik moet ontspannen” is een bron van spanning en onrust op zich.

 

Acceptatie

 

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring. We kunnen een onaangename waarheid accepteren zonder er blij mee te zijn. Het soort neutrale observeren en waarnemen waar het bij mindfulness om draait staat volledig los van goed- of afkeuring. Een goed voorbeeld is pijn, een gegeven waar we vroeg of laat allemaal last van hebben. Indien zich fysieke pijn aandient tijdens het mediteren is het de kunst om die in zoverre te accepteren dat je haar waarneemt zonder haar te willen wegdrukken, zonder er commentaar op te hebben, zonder er een oordeel aan te verbinden. Dat wil niet zeggen dat je blij bent met de pijn. (Het wil ook niet zeggen dat je niet even van houding kunt veranderen om bijv. een verkrampte spier wat de ruimte te geven.) Maar de waarneming ervan krijgt wel een andere kwaliteit. Het verzet ertegen neemt af. En dan kunnen we soms ontdekken dat een gedeelte van het probleem met pijn bestaat uit de neiging om de pijn te willen wegdrukken of vermijden. Maar soms kunnen het ook bepaalde gedachten of gevoelens zijn die we niet willen accepteren. Het gaat om de bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn.

 

Loslaten

 

Onze geest wil vast blijven houden aan ervaringen die prettig zijn. Wanneer we een prettige of bijzondere ervaring hebben gehad ontstaat er al snel een neiging om die ervaring te willen herhalen. Dit is gegarandeerd een bron van frustratie, aangezien ervaringen zich niet laten herhalen. Iedere ervaring is namelijk uniek. Maar het kan ook gebeuren dat onze geest juist blijft vasthouden aan negatieve ervaringen en gevoelens: een ervaring van gekrenktheid, de behoefte aan wraak of vergelding of het idee ergens slachtoffer van te zijn. Vanzelfsprekend zijn er dan andere aspecten die toch belonend werken. Iedere nacht wanneer we gaan slapen moeten we de dag loslaten. Indien we dat niet doen kunnen we niet in slaap vallen en is dat het eerste signaal van toegenomen stress. Als we onszelf dwingen om in slaap te vallen (dus de grip op onze geest versterken) dan maakt dit het probleem alleen maar erger. Loslaten is een subtiele kunst die dagelijkse oefening vereist. Meer informatie over mindfulness kun je vinden op mijn blogs.

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

meer lezen 4 Berichten

Kerst Cadeaubon Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

4 vragen?

meer lezen 0 Berichten

Workshop - Ademhalen

meer lezen 0 Berichten

Burnout? Doe een Mindful Run!

In de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. 

 

In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  

 

Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga en mindfullness. 

 

Mindful Run kwam in aflevering 4 ruim aan bod. Het thema van deze uitzending was "carrière"

meer lezen 0 Berichten

Voorkom een Burn-out met Mindful Run

Voorkom een burn-out met mindfulness en hardlopen

 

 

Door Eva Menger:

 

Een burn-out kan een enorme impact op je leven hebben. Deze emotionele uitputting wordt gekenmerkt door paniekaanvallen, extreme vermoeidheid en depressie, en wordt vooral veroorzaakt doordat je op je werk te hoge eisen aan jezelf stelt. Al is niet alle stress te voorkomen (en kan stress in bepaalde situaties zelfs goed voor je zijn) – je kunt wel voorkomen dat dit resulteert in een burn-out, al voordat de eerste symptomen verschijnen. In dit artikel bespreken we twee manieren die helpen een burn-out te voorkomen: hardlopen en mindfulness.

 

Burn-outsymptomen herkennen

Loop jij risico op een burn-out? Het beste kun je natuurlijk al aan de slag gaan met onderstaande tips voordat je last krijgt van symptomen, maar deze tekenen geven aan dat je er snel bij moet zijn:

·         Je hebt last van faalangst en soms zelfs paniekaanvallen

·         Je slaapt slecht, al ben je bijna constant moe

·         Je bent chagrijnig en geeft niet meer om je baan of gezin

·         Je hebt last van hoofdpijn en spierpijn

·         Je bent bijna altijd verkouden

 

Hardlopen

Onderzoek van de universiteit Harvard heeft uitgewezen dat regelmatig een half uurtje matig sporten een positief effect heeft op je gemoedstoestand: de aanmaak van endorfine en mogelijk norepinefrine verlicht symptomen van depressie. Dit effect kan zelfs langer duren dan bij inname van reguliere medicatie. Daarnaast ondersteunt endorfine het immuunsysteem en vermindert het pijn, waardoor je minder vatbaar bent voor de griep en verkoudheid – iets waar mensen met een burn-out vaak onder lijden.

 

Drie tot vijf dagen per week een half uurtje hardlopen heeft nog meer gezondheidsvoordelen: het helpt overgewicht voorkomen en bloeddruk en cholesterol verlagen – allemaal kwalen die veroorzaakt en verergerd kunnen worden door stress. Als je veel piekert, kan een stuk joggen in de frisse buitenlucht je hoofd legen, waardoor je meer ruimte maakt voor oplossingen waarmee je je zorgen actief te lijf kan gaan.

 

Mindfulness

Een kenmerk van stress is dat het meestal geassocieerd wordt met de toekomst: je stelt je een doel voor ogen en maakt je zorgen of je dit wel kan halen. Met een realistisch doel kan stress motiverend werken, maar veel perfectionisten stellen onrealistische doelen op voor zichzelf en dit kan een aanloop zijn naar een burn-out. Mindfulness betekent dat je bewust in het heden leeft, zonder je zorgen te maken over de toekomst - vooral als het gaat om zaken waar je zelf niets aan kan veranderen.

 

Hier zijn een aantal praktische tips om mindfulness toe te passen op je werk:

·         Simpele ademhalingsoefeningen kun je op elk moment van de dag doen: of je nu in de file staat, op kantoor zit of in bed ligt. Adem via je neus diep in tot in je buik en probeer zowel je inademing als uitademing vier tellen te laten duren. Dit verlaagt je hartslag en je bloeddruk - en vermindert stress.

·         Doe iets waar je plezier in hebt en wat binnen je vaardigheden valt. De flow-theorie bepaalt je optimale concentratie en voldoening door de juiste balans te vinden tussen uitdaging en vaardigheden: simpel, repetitief werk zorgt voor verveling, maar werk dat te veeleisend is veroorzaakt angst en uiteindelijk een burn-out.

·         Gebruik je lunchpauze om te eten en bij te komen - niet om werk in te halen. Mensen die bewust eten, eten vaak gezonder voedsel en betere porties dan mensen die doorwerken tijdens de lunch. Zij eten vaak óf te weinig doordat ze te druk bezig zijn met andere dingen, óf te veel doordat ze onbewust blijven dooreten nadat ze voldaan zijn. Bovendien kiezen pauzeschrappers vaker voor producten met veel suiker, verzadigde vetten, en cafeïne als compensatie voor hun gebrek aan rust. Dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Nog beter: je kunt je pauze ook gebruiken om een blokje om te lopen. De lichaamsbeweging en frisse lucht helpen gegarandeerd om je weer in het hier en nu te brengen.

 

 

Hardlopen en mindfulness hebben allebei voordelen als het gaat om stress verminderen en burn-outs voorkomen – combineer ze om er nog meer van te profiteren! In deze TV-fragmenten kun je zien hoe Mindful Run mensen helpt met het verminderen van werkstress en het voorkomen en herstellen van een burn-out door mindfulness en hardlopen te combineren.

0 Berichten

Mindful Run workshop vrijdag 13 jan 2017

Mindful Run Workshop

 

Ben je geïnteresseerd in Mindful Run en wil je graag de technieken toepassen in je eigen trainingen dan nodig ik je van harte uit om op vrijdag 13 januari 2017 deel te nemen aan de workshop Mindful Run.

 

De Workshop Mindful Run duurt zo'n zes uur en omvat in het eerste deel alle basisbeginselen van Mindful Run, terwijl in het tweede deel alles uitgebreid wordt geoefend. Ook krijg je aan het eind een certificaat voor bewijs aan deelname aan deze workshop.

 

De Workshop Mindful Run

Tijdens deze workshop leer je alles over effectief ademen en krijg je de technieken van Mindful Run mee. Mindful Run is Mindfulness in combinatie met hardlopen/bewegen. D.m.v. deze combinatie ben je in staat om je lichaam beter te kunnen "voelen", waardoor je meer balans bereikt tussen lichaam en geest.

 

Voor wie is deze Workshop Mindful Run geschikt?

In zijn algemeenheid voor iedereen die met meer verdieping in zijn training/coaching wil aanbrengen.

Het is gebleken dat mensen met fysieke klachten of psychische klachten zeer veel baat hebben bij de

Mindful Run trainingen. Ook is het gebleken dat bijzonder veel mensen zonder klachten het een interessante en zeer prettige manier vinden om te bewegen. Voor recreatieve sportievelingen die betere prestaties willen leveren is de methode ook uitermate geschikt, omdat je op een gezonde manier je VO2max verbetert. Veel Nederlandse topsporters passen de methode toe bij hun trainingen!

 

Programma

- Inloop met koffie/thee

- Persoonlijke ervaring en onderbouwing door Martijn Mensink van Mindful Run

- Kennismaking met de ademhalingstechniek van Mindful Run

- Kennismaking met Mindfulness

- Praktische Verdiepingsoefeningen Mindful Run

- Hoe kun je de technieken van Mindful Run integreren in je eigen programma

 

Kosten voor de Workshop Mindful Run bedragen 125 euro (excl. BTW) en dit is inclusief koffie/thee en een gezonde lunch.

 

De workshop wordt 13 januari 2017 gegeven in Arnhem en staat onder begeleiding van Martijn Mensink.

De workshop begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

 

Aanmelden voor deze workshop kan door onderstaand formulier in te vullen.

 

Max 12 deelnemers kunnen meedoen aan deze workshop

meer lezen 0 Berichten

Adem in, en weer uit (Gelderlander 14 nov 2016)

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run is Duidelijk, Helder en Effectief.

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run cursus Nijmegen start zon 20 november

meer lezen 0 Berichten

MARLIJN: DE DOLENDE DERTIGER

meer lezen 0 Berichten

Marieke van Altena - Mindful Run / Cycling

meer lezen 0 Berichten

Mindful Cycling de primeur

meer lezen 0 Berichten

Mindf**k of Mindful - Marathon Amsterdam 2016

meer lezen 0 Berichten

Eerst het een, dan het andere

Eerst het een, dan het andere. Door gastblogger Eva Menger.

 

Over beginnen met hardlopen zijn boeken volgeschreven. Of je nu lid bent van een hardloopclub, motivatie zoekt bij een hardloopmaatje, of een hardloop podcast volgt: het zetten van die eerste stappen kan (bijna) niemand alleen. Langzaam opbouwen is key, net als een paar goede hardloopschoenen. Maar is dat echt alles?

 

Ze zeggen dat iedereen kan hardlopen, maar waarom kost het de een dan zoveel meer moeite dan de ander? Voor veel mensen komt er meer bij kijken dan een fijne playlist, mooi uitzicht en de wil om te gaan lopen. En ik geloof dat dat alles te maken heeft met de ademhaling. 

 

Om langdurig te kunnen hardlopen moet je ademhaling in orde zijn, maar juist daar gaat het bij veel mensen mis. Bij Mindful Run wordt er dan ook gepleit voor meer controle over de ademhaling; een betere ademhaling betekent immers meer zuurstof en meer zuurstof betekent meer energie. Pas dan zal je langere tijd kunnen hardlopen en er ook daadwerkelijk van genieten. Net als al die anderen fanatieke lopers in het park. 

 

Het gaat er dus helemaal niet om of je in een korte tijd een lange afstand kunt rennen. De weg ernaartoe is veel belangrijker, want die bepaalt hoe lang je het uiteindelijk zult volhouden. Met die weg ernaartoe wordt bij Mindful Run ook wel het trainen van je longen bedoeld. Door je bewust op je ademhaling te richten, en diep in en uit te ademen, wordt je longcapaciteit steeds groter - en zal je steeds meer ontspannen lopen. 

 

Pas als je longen zijn getraind, heeft het zin om je te wagen aan al die tips die op het internet rondzwerven. En ja, er zit veel onzin tussen, maar het volgen van een beginnersschema, een goede warming-up en cooling-down, en het aanhouden van een rustig tempo zijn allen manieren om het jezelf makkelijker te maken. 

 

En Mindful Run maakt dat allemaal mogelijk. Want waar veel mensen na een aantal pogingen de handdoek toch maar in de ring gooien, zorgt de combinatie van mindfulness en hardlopen er juist voor dat mensen meer gaan bewegen. Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een grote invloed op cholesterolwaarden, gewicht en energiepeil. 

 

Volgens de Nederlandse beweegnormen dienen we allemaal minstens 5 dagen per week minimaal een half uur intensief te bewegen (dat wil zeggen dat je ervan gaat zweten). Zit jij daar al aan? 

 

meer lezen 0 Berichten

Mindful XXL Fullmoon Run

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run News september 2016

Mindful Run September 2016

De kracht van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Hardlopen.

 
 

Mindful Run 1 november op NPO 3 in het programma 'de dolende dertiger'

Op dinsdag 1 november is Mindful Run te zien in het TV programma 'de dolende dertiger' om 21.20 uur op NPO 3. Een mooie mogelijkheid om te zien wat Mindful Run voor jou kan betekenen.

In de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga, mindfulness  en detoxretreats.

Lees hier alles over het programma "De dolende dertiger"

Mindful Run Agenda


De vraag naar onze Mindful Run Cursussen groeit sterk. Omdat wij deze cursussen niet allemaal zelf kunnen verzorgen, hebben wij de afgelopen maanden Mindful Run Instructeurs opgeleid. Ook in de maand september komen er steeds meer nieuwe enthousiaste instructeurs bij die staan te popelen om te beginnen.

Ben jij al op de hoogte van alle leuke cursussen en evenementen die Mindful Run op de agenda heeft staan?
Klik snel op de kaart of Mindful Run al bij jou in de buurt zit!
 
En hieronder een aantal evenementen die erg leuk zijn om te ervaren:
ZA 01 oktober 2016
Mindful Trailrun Clinic Warnsborn

(nabij Arnhem)

09.30 - 12.00 uur
Kosten: € 25,00 p/p


In de Mindful Trailrun Clinic leer je alles over hardlopen in de ongerepte natuur. De clinic laat je ervaren hoe je mindfulness oefeningen toe kunt passen tijdens het trailrunnen en hoe je aandacht kunt besteden aan je ademhaling. Maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!
ZA 22 oktober 2016
Mindful Run Cycling Editie

(Posbank nabij Arnhem)
10:00 - 12.30 uur 
Kosten: € 35,00 p/p 

Speciaal aan deze clinic zijn de diverse ademhalingstechnieken. Door middel van een goede ademhaling is het mogelijk om een stuk efficiënter met je energie om te gaan. Na de uitgebreide clinic gaan we de technieken toepassen in een korte toertocht over de Posbank.

Ga naar de website

Ja, ik wil mee!

MA 17 oktober 2016
en
DI 18 oktober 2016
Mindful Run Clinics Terschelling


Mindful Run Instructeurs organiseren regelmatig evenementen op Terschelling. In oktober zijn er twee mooie clinics. Ben je toevallig op Terschelling, woon je er of lijkt het je heerlijk daar een clinic te volgen? Ga snel naar de website voor meer informatie

Ga naar de website
Ja, ik wil mee
Volg ons via
meer lezen 0 Berichten

Mijn tip : Focus op doen wat écht nodig is

Door: Daniëlle ter Stal

 

Yes, ik heb voor het eerst weer 8 km hardgelopen sinds vorig jaar oktober. 
Wat is daar nu zo bijzonder aan zou je zeggen? Nou in die tussen periode is er van alles gebeurd. Ik zal bij het begin beginnen. Vorig jaar oktober liep ik samen met mijn buurvrouwen de 10 km bij de Diepe Hel Holterbergloop. In de week ervoor had ik al wat last van mijn been. Dit had ik wel vaker, maar ik wilde heel graag meelopen met die wedstrijd, dus ik negeerde de pijn. Heerlijk was het om die wedstrijd te lopen; het was prachtig weer, ik liep goed, en het gaf een kick om met zoveel tegelijk door de prachtige natuur te lopen.
Toen ik over de finish kwam was ik helemaal uitgeschakeld en kon ik bijna niet meer lopen. De klachten verdwenen niet na een paar dagen, dus het werd tijd om maar eens naar de huisarts te gaan. DIAGNOSE: hernia.

 

 

Fysio, niet sporten en rustig aan doen was het advies.
Heel erg lastig voor iemand die altijd lekker bezig is, van alles wil en zelfstandig wil zijn. En dan die pijn…
Na een aantal weken kon ik denken: “Wat heeft er nu voor gezorgd dat ik een hernia heb en wat betekent dat nu voor mij? Wat heb ik nu te doen?”

 

Ik kwam er achter dat het tijd was om keuzes te maken!

 

Sinds 1,5 jaar heb ik mijn eigen coachingspraktijk, dit deed ik naast mijn vaste baan als doktersassistente en mijn gezin met 3 kinderen.

Ik wist dat mijn passie bij het coachen lag en dat mijn droom was om hier mijn werk van te maken.

 

 

Door mijn hernia besefte ik: “Het is tijd om mijn droom achterna te gaan en mijn hart te volgen! Dat dat hield in keuzes maken:
Mijn baan opzeggen, plannen maken, geen vast inkomen, etc.
Natuurlijk was dit heel spannend en onzeker, maar mede doordat mijn man achter mij stond kon ik het gewoon DOEN.

 

En nu sinds afgelopen mei 2016  heb ik geen vaste baan meer en ben ik ZZP’ er. Wat een vrijheid ervaar ik en heerlijk dat ik alle energie in mijn bedrijf kan stoppen! Doen waar ik het meest van houdt en waar ik blij van word.

 

En mijn rug? Door eerst te rusten en daarna heel voorzichtig het sporten op te pakken is mijn rug helemaal hersteld. Dit heb ik gedaan onder begeleiding van Twee12 Peronal Fit in Nijverdal. Inmiddels loop ik ook weer hard.

 

Ik wil dit heel graag met jullie delen, omdat ik weet dat je soms zomaar doorgaat op de automatische piloot. Zonder er bij stil te staan wat je echt graag wilt en wat je te doen hebt.

 

Ja, je hart volgen kan eng en onzeker zijn, maar het levert zóveel op!
Het volgen van je hart is voor iedereen heel persoonlijk. Het houdt niet in dat je gelijk grote stappen moet nemen. Wat is jouw eerste stap?

 

Mijn tip : Focus op doen wat écht nodig is

 

Begin je geintereseerd in een Mindful Run of Mindful Run Walk in de omgeving van Nijverdal en Rijssen klik dan hier 

 

Daniëlle ter Stal 

Mindful Run instructeur Nijverdal/Rijssen

 

 
meer lezen 0 Berichten

Mindful Run cursus Arnhem start ma 26 sept.

meer lezen 0 Berichten

Gedachten zijn geen feiten

meer lezen 0 Berichten

6 Hardloop Mindfulness Tips van Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Neusademhaling! Hoe werkt het.

meer lezen 0 Berichten

Test om erachter te komen of je door je borst of buik ademt.

Er zijn 2 soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling . 

 

Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen.

 

Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.

 

De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt. Vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen.

 

Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen. Bovendien werkt buikademhaling kalmerend. Wanneer je gespannen bent ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek. Stap je over op buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en dieper ademhalen. En dus kun je beter ontspannen. Tijdens het sporten is het belangrijk om zowel je borstademhaling als buikademhaling te gebruiken, dit om een zo groot mogelijk longvolume te kunnen bereiken.

 

Doe de test!

 

Leg een hand op je buik en de andere kant op je borst. Zoals op het plaatje hierboven. Ontspan volledig zodat de dynamiek van je ademhaling weinig verandert.

 

Houd je handen op dezelfde plek en geef 20-30 seconden aandacht aan je ademhaling. Op deze manier kom je erachter hoe je onbewust ademhaling is. (door de borst, of door de buik).

 

Neem 2-3 zeer langzame en diepe ademhalingen zodat je je ademhaling meer in detail kan leren voelen.

 

Ben je tot de ontdekking gekomen dat je een borstademer bent? En gun je jezelf lichaam de gezondheidsvoordelen van buikademhaling?

 

Wil je weten hoe je die kunt bereiken? Doe dan mee met de Mindful Run cursus die binnenkort weer van start gaat.

 

Sportieve groet,

 

Martijn Mensink

 

 

meer lezen 0 Berichten

Doe de ademhalingstest!

meer lezen 0 Berichten

Mindful Trailrun week Frankrijk 14 mei - 21 mei 2016

Wat een fantastische week hebben wij gehad in Frankrijk. Van 14 mei t/m 21 mei organiseerden wij een unieke vakantie in Frankrijk. Sneeuw, Zon, Trailrunning, Yoga, Mindfulness maar vooral veel plezier waren de ingrediënten van deze onvergetelijke vakantie

 

 

meer lezen 0 Berichten

Foto's Mindful Run Kerst special 27 december 2015 Duitsland

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run cursus Arnhem start op vrijdagmorgen 27 mei

meer lezen 0 Berichten

Dit blog niet lezen aub.

meer lezen 0 Berichten

Mindful News Letter April 2016

Mindful Run News april 2016

De kracht van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Hardlopen.

Even stilstaan bij jezelf. Wanneer maak je hier eigenlijk tijd voor? Zelfs tijdens het sporten loop je jezelf soms voorbij. Hierbij een leuke eenvoudige yoga oefening die je helpt even stil te staan bijvoorbeeld in het bos tussen de andere bomen. 
De Boom
Op één been balanceren is geweldig voor atleten, helemaal hardlopers. Hoe meer je je benen kan versterken en je balans verbeteren, hoe kleiner de kans dat je een enkel verstuikt of valt als je op een trail of een ander oneven oppervlak rent. Om de Boom onder de knie te krijgen, houd je je blik vast op een object in de verte – of het nou de horizon is of een plek op je muur. Maak het moeilijker door je ogen te sluiten als je de pose eenmaal 30 tot 60 seconden kan vasthouden.
 

Mindful Run Agenda


Ben jij al op de hoogte van alle leuke cursussen en evenementen die Mindful Run op de agenda heeft staan?

De volgende cursussen starten binnenkort:
11 april 2016 (maandagavond): Mindful Run Cursus Arnhem 
25 mei 2016 (woensdagochtend): Mindful Run Cursus Oosterbeek
29 mei 2016 (zondagochtend): Mindful Run Cursus Nijverdal
Ik meld me aan voor de cursus
 
En hieronder een aantal evenementen die erg leuk zijn om te ervaren:

ZA 30 april 2016
Trailrun Clinic Arnhem


09:30 - 12.30 uur 
Kosten: € 25,00 p/p 

Trainen in de bossen waar Europees kampioen Sifan Hassan ook traint. Landgoed Warnsborn leent zich bij uitstek voor een fantastische Trailrun. De clinic is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

Ga naar de website

Ja, ik wil mee!
14 mei - 21 mei 2016
Trail vakantie Franse Alpen


Nog 4 plekken vrij
Kosten: zie website

Maak kennis met Mindful Run Trail in een ultieme rustige en wonderschone omgeving. Je verblijft een hele week in de Franse Alpen. Je geniet van de verwennerijen van de koks in AlpeLune en natuurlijk van de heerlijk frisse berglucht, de schitterende uitzichten en super mooie tracks en trails.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!
 ZA 4 juni 2016
Woman's Trailrun Doorwerth


09.30 - 12.30 uur
Kosten: € 25,00 p/p


In de Mindful Woman's Trailrun Clinic leer je alles over hardlopen in de ongerepte natuur. De clinic laat je ervaren hoe je mindfulness oefeningen toe kunt passen tijdens het trailrunnen en hoe je aandacht kunt besteden aan je ademhaling. Maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!

 

meer lezen 0 Berichten

42 Hardloop tips voor het lopen van een Marathon

meer lezen 1 Berichten

Marathon zenuwen

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run in Oosterbeek en Arnhem

meer lezen 0 Berichten

20 x Lente spreuken

meer lezen 0 Berichten

Hogere VO2-max door minder te ademen.

meer lezen 0 Berichten

9 Redenen waarom goed ademen zo belangrijk is.

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run News Maart 2016

Mindful Run News maart 2016

Mindful Run....
De kracht van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Hardlopen.

Wil je graag lezen waarom Mindful Run zo goed werkt voor ons?

Lees dan ons persoonlijk verhaal over ons gezin met een kindje met Trisomie 9 Mozaïek.
 

Mindful Run Agenda


Ben jij al op de hoogte van alle leuke cursussen en evenementen die Mindful Run op de agenda heeft staan?

De volgende cursussen starten binnenkort:
22 maart 2016 (dinsdagavond): Mindful Run Cursus Arnhem 
23 maart 2016 (woensdagmiddag): Mindful Run Cursus Rotterdam
03 april 2016 (zondagochtend): Mindful Run Cursus Nijverdal
06 april 2016 (woensdagochtend): Mindful Run Cursus Oosterbeek
Ik meld me aan voor de cursus
 
En hieronder een aantal evenementen die erg leuk zijn om te ervaren:
VR 18 maart en
8 april 2016
Mindful Run Wild


07:30 uur 
Kosten: € 25,00 p/p incl. ontbijt

Tijdens deze Wild Run op de Veluwe maakt u grote kans op het zien van wild zoals damherten, edelherten, wilde zwijnen en meer. We verzamelen in Arnhem.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!


ZA 16 april 2016
Woman's Trailrun Clinic Posbank


10.00 - 13.00 uur
Kosten: € 25,00 p/p

In de Mindful Woman's Trailrun Clinic leer je alles over hardlopen in de ongerepte natuur. De clinic laat je ervaren hoe je mindfulness oefeningen toe kunt passen tijdens het trailrunnen en hoe je aandacht kunt besteden aan je ademhaling. 

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!


14 mei - 21 mei 2016
Trail vakantie Franse Alpen


Kosten: € 849,00 (vroegboeking)

Maak kennis met Mindful Run Trail in een ultieme rustige en wonderschone omgeving. Je verblijft een hele week in de Franse Alpen. Je geniet van de verwennerijen van de koks in AlpeLune en natuurlijk van de heerlijk frisse berglucht, de schitterende uitzichten en super mooie tracks en trails.

Ga naar de website
Ja, ik wil mee!

 

meer lezen 0 Berichten

De foto's Mindful Run Woman's Trailrun 12 maart 2016

meer lezen 0 Berichten

Je zegt zelden wat je denkt, das ergens toch best raar?

meer lezen 0 Berichten

Wild Run

meer lezen 0 Berichten

Mindful Running-therapie

meer lezen 0 Berichten

Mindful Running bevordert Mindfulness

meer lezen 0 Berichten

Mijn houvast? De volgende hartslag.

meer lezen 0 Berichten

Hardlopen zonder doel.

meer lezen 0 Berichten

Geef jezelf het allergrootste geschenk.

meer lezen 0 Berichten

4 Soorten meditatie waarbij je niet stil hoeft te zitten.

meer lezen 0 Berichten

De 7 pijlers van Mindfulness

meer lezen 0 Berichten

Neusademhaling en Hardlopen.

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run Newsletter (februari 2016)

meer lezen 0 Berichten

Waarom is het van belang dat je goed leert ademen.

meer lezen 0 Berichten

Je hoeft me niet te geloven!

meer lezen 2 Berichten

1 Ding weet ik zeker, dat ik niets zeker weet.

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run training 5

Mindful Running is Fun en geeft energie en balans in je leven.

 

Mindful Running is geen therapie, Mindful Running is hardlopen maar dan anders. Je moet het beleven en dan nog is het niet te beoordelen of te veroordelen. Mindful Run is Fun en geeft je energie en zorgt

voor balans.

 

Start waar je bent.

 

Een Mindful Run start ook altijd waar jij op dat moment staat in je leven staat. Het is een proces van innerlijke groei terwijl je aan het bewegen bent.

 

Ben jij klaar voor een Mindful Run?

 

Afgelopen maandagavond hadden we alweer de laatste Mindful Run training in Arnhem. Onderstaande foto's geven een kijkje in zo'n training.

meer lezen 1 Berichten

Heb je last van vage klachten?

meer lezen 0 Berichten

Je hart weet zo goed wat je wil.....

Je hart weet zo goed wat je wil.

 

Je hart weet zo goed wat je wil,…… het enige wat je doen moet is luisteren.

 

Alhoewel ik duidelijke doelstellingen heb in mijn leven, leg ik de lat tijdens mijn hardloop trainingen niet al te hoog.

 

Ik loop ook altijd hard zonder koptelefoon. Het grote voordeel hiervan is dat ik één word met de natuur.

 

Hardlopen wordt dan om mij heen kijken naar de velden, de bomen en het bos. Luisteren naar de vogels en de wind. De warmte van de zon voelen. Het voorjaar ruiken.

 

Hardlopen is zoveel meer dan alleen maar hardlopen.

 

Hardlopen wordt zo een vorm van bewust zijn van mijn fysieke en mentale sensaties. Maar ook van alles wat om mij heen gebeurt. Zo is hardlopen voor mij een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en

gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Op die manier krijgt alles een plaats. En kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

 

Gelukkig worden van hardlopen.

 

Hardlopen maakt mij gelukkig. Het gaat mij niet om de medaille. Ook niet om de doelstelling. Of ik die nu realiseer, of niet, is bijzaak. Het gaat om de eerste stap die ik heb gezet, om anders in het leven

te staan en anders met mijzelf en met andere mensen om te gaan. Het gaat over durven dromen. Om daarna die droom werkelijkheid te laten worden. Dag na dag. Het gaat over de moed om te gaan trainen. Over de wilskracht om door te zetten. Over volharding om na elke kilometer de volgende te lopen. Over nooit opgeven. En telkens herbeginnen, bijvoorbeeld na een blessure.

 

Mindful Run.

 

De cursus Mindful Run laat je ervaren hoe fijn het is om te lopen. Of het nu gaat om heel hardlopen of lekker relaxed te lopen. Het is een andere manier van lopen.

 

Mindful Run is zoveel meer dan Hardlopen. Mindful Run gebruikt in al haar trainingen de combinatie van Hardlopen, Mindfulness, Yoga, Ademhalingstechnieken.

 

Mindful Run is gewoon Fun.

 

Sportieve groet,

 

Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Wild Run

meer lezen 0 Berichten

Gratis ademhalingsoefening voor lichaam en geest.

meer lezen 0 Berichten

Wat is Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

Astma en Hardlopen

meer lezen 0 Berichten

10 Prachtige Mindfulness Quotes

meer lezen 0 Berichten

Evaluatie Looptrainersdag KNAU 2015

Download
Evaluatie Looptrainersdag 2015
Op zaterdag 7 november vond alweer de 20e Looptrainersdag plaats.

De Looptrainersdag is een jaarlijkse kennis-, en ontmoetingsdag voor looptrainers,
assistent-looptrainers, Milatrainers, trainerscoördinatoren, docenten en bestuurlijk
verenigingskader. Deelnemers verkrijgen via diverse workshops actuele informatie over loopsport gerichte onderwerpen en activiteiten.

De populariteit van de Looptrainersdag blijft groot. De laatste jaren waren de 1.000
beschikbare plaatsen binnen twee weken volgeboekt.

Mindful Run gaf een 3-tal over de kracht van ademhalen. In de bijlage de evaluatie.
Evaluatie Looptrainersdag 2015 - 96. Min
Adobe Acrobat document 124.6 KB
meer lezen 0 Berichten

Adem jezelf gezond met Mindful Run!

meer lezen 0 Berichten

Hoe zweverig ben jij?

meer lezen 0 Berichten

Denken is aangeleerd, voelen is echt.

meer lezen 0 Berichten

Ademhaling het goedkoopste medicijn

meer lezen 0 Berichten

Ontdek je echte zelf en word wakker 

meer lezen 1 Berichten

Het gaat er niet om je goed te voelen, wel om goed te worden in voelen.

meer lezen 0 Berichten

“Ik ben een denker”, dat was mijn waarheid, omdat ik niet beter wist

meer lezen 0 Berichten

Hardlopen in Arnhem

meer lezen 0 Berichten

Rule Nr. 6 Don't take yourself so damn seriously.

meer lezen 1 Berichten

Waarom jij Mindful Running niks aan vindt?

meer lezen 0 Berichten

Hardlopen en Mindfulness

meer lezen 0 Berichten

Is ademen door je mond gevaarlijk voor je gezondheid?

meer lezen 1 Berichten

Mindful Summer Run Paarse Heide

meer lezen 0 Berichten

Neusademhaling als “geheim” wapen in je rugzak.

meer lezen 0 Berichten

Reptielen Run

Maandag 10 augustus waren we met een paar hardlopers op pad om samen met Angela de Wild en haar man te genieten van de prachtige natuur in de omgeving van Kootwijk.


Het mooie van deze 22 km lange trailrun was dat Angela ons liet kennis maken met haar passie namelijk het speuren naar Reptielen.


We hebben onderweg van alles gezien. Een ringslang, zandhagedissen maar ook wilde zwijnen kwamen wij tegen.


Kortom het was een heerlijke zomerse ochtend.


Gelukkig hebben we de beelden nog.


meer lezen 0 Berichten

Een goede ademhaling tijdens het hardlopen

meer lezen 0 Berichten

Waarom Mindfulness en Hardlopen zo goed samen gaan

meer lezen 0 Berichten

Filmpje van je voetafwikkeling (Workshop Matthijs)

Haklanding, middenvoet landing, voorvoet landing. Matthijs heeft in de workshop afgelopen zaterdag tijdens het Mindful Run Trail event de nodige uitleg hierover gegeven. Met het bekijken van onderstaande filmpje kun je goed zien hoe je voet landt. We hebben dit filmpje in slow motion gezet zodat het nog beter te zien is.


meer lezen 0 Berichten

Mindful Run Trail event Holten 11-07-15 (de foto's)

Zaterdag 11 juli 2015 organiseerden wij alweer voor de 7e keer een Mindful Run Trail Event.


Na Duitsland en Frankrijk waren wij nu een keer lekker dichtbij huis. De Holterberg in Holten was het decor voor de Mindful Run Trail.

 

Om 9:30 kwamen de eerste deelnemers zich al melden bij het Losse Hoes in Holten. Deelnemers kwamen ook dit keer uit alle windstreken van Nederland en Belgie.

 

Na het nuttigen van een Twentse Krentenwegge en een lekkere kop koffie begonnen we met maar liefst 53 hardlopers aan het event. We hadden in de ochtend 3 workshops gepland.


Martine gaf een Yoga workshop, Martijn gaf een workshop Mindful Running en Matthijs liet de deelnemers kennismaken met de Kracht van Ademhaling.

 

Onder een heerlijke zonnetje met een daarbij lekker temperatuurtje konden alle deelnemers kennismaken met Yoga, Mindfulness en Trailrunning. De unieke combinatie wat Mindful Run zo speciaal maakt.

 

Na het nuttigen van een uitstekende lunch bij hotel restaurant Het Losse hoes werden de deelnemers ingedeeld in 3 groepen, om zo op ieder zijn eigen niveau te kunnen genieten van een 2 uur durende Trailrun over de Holterberg.

 

Wij als organisatie hebben genoten van alle deelnemers die samen met ons voor een onvergetelijke dag hebben gezorgd.

 

De herinneringen die je later wilt hebben maak je nu!

 

Gelukkig hebben we de foto’s nog

 

Martijn & Matthijs & Martine & John & Karin & Bas

meer lezen 0 Berichten

Neus of mond ademhaling tijdens het hardlopen

meer lezen 0 Berichten

Nee, schapen tellen schiet ook niet op

meer lezen 0 Berichten

7 nadelen van Mondademhaling

meer lezen 0 Berichten

Wat is de Waarheid

meer lezen 0 Berichten

Hoe train je Mindfulness in de Sport?

meer lezen 2 Berichten

Ademhaling de oplossing voor Stress?

meer lezen 0 Berichten

Mindful Run: Training For Body + Mind

meer lezen 0 Berichten

Ik noem het Mindful Run

meer lezen 0 Berichten

Wat is er mis om even te Zijn?

meer lezen 2 Berichten

Durf te Zijn

Wie denk jij wel niet dat je bent !!!

meer lezen 0 Berichten

Clinic Mindful Mom Trail Run

meer lezen 0 Berichten

Impressie van een Mindful Run Training

Soms zeggen foto's meer dan woorden. Een impressie van een Mindful Run training in Nijverdal.

meer lezen 0 Berichten

7 Voordelen van Goed ademhalen

meer lezen 0 Berichten

Full Moon Run

Zondagavond 3 mei was de eerste editie van de Full Moon Run in Arnhem.


Na een hele dag met regen begon het in de avond op te klaren en waren wij getuige van een hele mooie volle maan.


Het was een bijzondere mooie avond en zekers voor herhaling vatbaar.


Sportieve groet,


Martijnmeer lezen 0 Berichten

Last van Hooikoorts?

meer lezen 0 Berichten

Hardlopen en Neusademhaling

meer lezen 7 Berichten

Trail Drink Rugzak

Voor iedereen die meedoet aan het Trail Event in Duitsland of meegaat naar Frankrijk of gewoon een rugzak nodig heeft.


Lees dit!


Ik heb spot goedkoop een aantal Drink Rugzakken opgekocht voor weinig. Dus als je er 1 nodig hebt laat mij het dan even weten. Ik heb maar een aantal.

meer lezen 0 Berichten

Stress verminderen en je uithoudingsvermogen vergroten in 1 Run

meer lezen 0 Berichten

6 tips om maximaal te genieten van de Marathon (Rotterdam)

meer lezen 0 Berichten

De 7 pijlers van Mindfulness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 7 "kenmerken" van Mindfulness

 

Mindfulness betekent:

 

“Aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen.”

 

Jon Kabat-Zinn noemt zeven kenmerken (pilaren) voor een goede basishouding die mindfulness bevorderend kunnen werken. Deze zeven pilaren staan niet los van elkaar maar overlappen en versterken elkaar wederzijds.

 

Niet oordelen

 

De gewoonte om onszelf en onze ervaringen voortdurend te beoordelen is zo sterk ingesleten dat we ons er nog nauwelijks van bewust zijn. Toch is deze neiging tot evalueren, vergelijken, be- en veroordelen een bron van innerlijke problemen en conflicten. Tijdens de beoefening van mindfulness is het de kunst om deze commentaren en oordelen zoveel mogelijk achterwege te laten en ons er zo min mogelijk door mee te laten nemen.

 

Geduld hebben

 

De drang naar snelle resultaten en oplossingen is een gevolg van onze conditionering en is een lastige valkuil die moeilijk te omzeilen is. De wirwar van gedachten en gevoelens die zich gewoonlijk in ons afspelen kun je niet van de ene op de andere dag omtoveren in een prettig gevoel. Geduld betekent dat je in eerste instantie de zaken kunt laten zijn zoals ze zijn en kunt zien zoals ze zijn. De wijsheid die in geduld besloten ligt is zich ervan bewust dat niets kan blijven zoals het is en dat alles voortdurend verandert, ook al zien we dat niet direct van het ene moment op het andere gebeuren. Op die manier kunnen we de tijd zijn werk laten doen en door het schenken van aandacht kunnen we de tijd misschien een handje helpen.

 

Altijd weer opnieuw beginnen

 

We hebben vrijwel altijd reeds voorgevormde opvattingen over wie we zijn en hoe we in elkaar zitten. Mindfulness betekent de bereidheid om alles wat we reeds menen te weten aan de kant te zetten en ieder moment volledig overnieuw te beginnen. Ook wanneer we dagen of weken lang niet hebben geoefend kan de gedachte ontstaan dat we het net zo goed helemaal kunnen laten zitten omdat het nu toch geen zin meer heeft. Niets is minder waar. Juist in omstandigheden die moeilijk zijn, juist wanneer we de moed dreigen te verliezen, juist wanneer gevoelens van hopeloosheid of onverschilligheid zich van ons meester dreigen te maken loont het de moeite om een nieuw begin te maken met oefenen.

 

Vertrouwen

 

Vaak hebben we in onze opvoeding geleerd om onze aandacht naar buiten te richten en te vertrouwen op wat anderen ons te zeggen hadden. We zijn meestal niet gewend om onze aandacht naar binnen te richten en te vertrouwen op signalen die van binnenuit komen. Sommige oefeningen kunnen soms pijnlijk, saai of zelfs irritant zijn. De motivatie om een dergelijke oefening toch te doen kunnen we alleen opbrengen indien we erop vertrouwen dat de richting van het proces dat in gang wordt gezet positief is. Het vertrouwen in het zelfhelende vermogen van ons eigen organisme kan geleidelijk groeien wanneer we met aandacht en toewijding oefenen. Zo kan er vertrouwen ontstaan in een andere manier van zijn en waarnemen.

 

Niet streven (niets willen bereiken)

 

Meditatie is de kunst van het niets doen, of de kunst van het niet doen. Er is een automatische tendens in ons bewustzijn aanwezig om dat wat zich voordoet te vergelijken met wat we wenselijk vinden. De tendens om onszelf te willen veranderen en verbeteren is bijna altijd onmerkbaar maar tevens op hardnekkige wijze aanwezig. Wanneer je gaat zitten met het idee “ik ga nu mediteren zodat ik straks volkomen ontspannen zal zijn” kun je er zeker van zijn dat je gefrustreerd zult raken. De gedachte “ik moet ontspannen” is een bron van spanning en onrust op zich.

 

Acceptatie

 

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring. We kunnen een onaangename waarheid accepteren zonder er blij mee te zijn. Het soort neutrale observeren en waarnemen waar het bij mindfulness om draait staat volledig los van goed- of afkeuring. Een goed voorbeeld is pijn, een gegeven waar we vroeg of laat allemaal last van hebben. Indien zich fysieke pijn aandient tijdens het mediteren is het de kunst om die in zoverre te accepteren dat je haar waarneemt zonder haar te willen wegdrukken, zonder er commentaar op te hebben, zonder er een oordeel aan te verbinden. Dat wil niet zeggen dat je blij bent met de pijn. (Het wil ook niet zeggen dat je niet even van houding kunt veranderen om bijv. een verkrampte spier wat de ruimte te geven.) Maar de waarneming ervan krijgt wel een andere kwaliteit. Het verzet ertegen neemt af. En dan kunnen we soms ontdekken dat een gedeelte van het probleem met pijn bestaat uit de neiging om de pijn te willen wegdrukken of vermijden. Maar soms kunnen het ook bepaalde gedachten of gevoelens zijn die we niet willen accepteren. Het gaat om de bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn.

 

Loslaten

 

Onze geest wil vast blijven houden aan ervaringen die prettig zijn. Wanneer we een prettige of bijzondere ervaring hebben gehad ontstaat er al snel een neiging om die ervaring te willen herhalen. Dit is gegarandeerd een bron van frustratie, aangezien ervaringen zich niet laten herhalen. Iedere ervaring is namelijk uniek. Maar het kan ook gebeuren dat onze geest juist blijft vasthouden aan negatieve ervaringen en gevoelens: een ervaring van gekrenktheid, de behoefte aan wraak of vergelding of het idee ergens slachtoffer van te zijn. Vanzelfsprekend zijn er dan andere aspecten die toch belonend werken. Iedere nacht wanneer we gaan slapen moeten we de dag loslaten. Indien we dat niet doen kunnen we niet in slaap vallen en is dat het eerste signaal van toegenomen stress. Als we onszelf dwingen om in slaap te vallen (dus de grip op onze geest versterken) dan maakt dit het probleem alleen maar erger. Loslaten is een subtiele kunst die dagelijkse oefening vereist. Meer informatie over mindfulness kun je vinden op mijn blogs.

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

meer lezen 4 Berichten

Last van piekeren!

Mensen piekeren vaak over dingen. Mensen willen graag alles weten. Mensen denken dat ze niet alles weten. Maar er is een een deel van ons brein, een deel waar veel mensen zich, misschien tot nu toe, niet van bewust zijn geweest en dat wel alles al weet. Dat is gewaarzijn. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat je het even niet meer weet. Je kunt piekeren wat je wilt, maar een antwoord krijg je niet. Pas dan, als je het loslaat komt gewaarzijn met een antwoord. Een antwoord dat komt als een donderslag bij heldere hemel.Dat is Gewaarzijn!Gewaarzijn van het huidige moment is toegankelijk voor iedereen, waar je ook bent.Vertrouw altijd op gewaarzijn, want gewaarzijn weet alles. Gewaarzijn is vrijheid, het geeft vrijheid, het brengt vrijheid voort. Gebruik je verstand functioneel en pieker niet te veel.Wees welkom gewaarzijn!Hartelijke groet,Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Stoppen met roken!

Stoppen met stoppen Roken deed ik zoveel mogelijk, dag en nacht. Sigaretten en shag naast elkaar, ’s ochtend bij de koffie, ’s middags bij de thee, ’s avonds bij het bier en ’s nachts naast de shoarma. Rond mijn zeventiende, was ik ermee begonnen. Omdat ik het wel spannend vond. Het zag er een soort van volwassen uit. Rokers uit de hogere klassen van het gymnasium, bij wie ik een beetje in de buurt ging staan, die hadden iets, iets rebels. Ze stonden buiten (binnen mocht je niet roken) en trokken zich nergens wat van aan. Ze hadden de leukste gesprekken en de beste grappen. Dacht ik. Zo’n sigaret heeft ook iets romantisch. Ik hield van uit gaan en daar zag ik ook altijd mensen roken. Dan moest het wel cool zijn. Het straalde iets mysterieus uit. Maar, zoals met zoveel dingen, kon ik geen maat houden. Zodra je zelf pakjes gaat kopen, ben je verslaafd. Of dat je bij iemand even geld gaat lenen om dat je anders zónder zit. Of: het stiekeme roken. De speciale verbondenheid die je voelt met andere rokers. ’s Nachts in bed roken nadat je je tanden hebt gepoetst (iew). Met een paar vrienden een taxi bellen om sigaretten voor je te trekken in een automaat aan de andere kant van de stad, terwijl je intussen de asbak checkt of je nog een peuk kan aansteken. Ik kon hele mooie, strakke shaggies draaien. En mooie kringetjes blazen. En daar heel stoer bij kijken. Ja, ik was er hélemaal aan. Jarenlang rookte ik anderhalf pakje per dag. Tot ik er ZIEK van was. Mijn kleren stonken, mijn studentenkamer stond permanent blauw. Mijn eerste poging om ermee te stoppen was alleen achteraf leuk. Na een rookvrije week verkondigde ik tijdens het doorzakken aan mijn beste vriend dat ik nu al een hele week gestopt was. Ik stuiterde helemaal door de kamer, wist me blijkbaar niet goed raad met zoveel zuurstof. Het was me gelukt, dacht ik. Ik begon het al te geloven. ‘Doe eens relaxed man, je bent echt niet te harden.’ zie hij, ‘Hier, neem in vredesnaam een sigaret.’ Dat had ik natuurlijk niet moeten doen. Maar zo gaan dingen soms. Ik was er nog niet klaar voor. In stilte voerde ik een maandenlang gevecht. Een paar maanden later raakte ik rock bottom. Ik was letterlijk ziek van mezelf. Ik vond het zó erg dat ik nog rookte. Maar ik kón niet stoppen. Ik wilde wel, maar wist niet hoe. Hoe kun je stoppen met iets niet meer te doen? Een training van Allen Carr leek mij wel geschikt. In de training mocht je gewoon doorgaan met roken het stelde mij gerust. Wat ik nog niet wist, maar al die tijd gevoeld moet hebben, is dat de verslaving twee elementen heeft. Allereerst een lichamelijke: er zit een stofje in sigaretten waardoor je lichaam ogenblikkelijk naar de volgende sigaret verlangt op het moment dat je je sigaret uitmaakt. Wat ooit begon als een onschuldige escape, een moment van rust, van even op adem komen, van stoom afblazen, was uitgegroeid tot een neurotische gewoonte om elke seconde bezig te zijn met de volgende sigaret. Dat was ik zó zat. Deze fysieke verslaving zet alles in gang voor het tweede element: de mindset. Om je lichaam maar te geven wat het (denkt dat het) nodig heeft, ga je je (zonder dat je het zelf doorhebt) in allerlei bochten wringen, die het voortzetten van het roken rechtvaardigen. Lang verhaal kort: als je wilt stoppen, moet je kost wat kost niet die eerste nemen. Kost even moeite. Je onderdrukt tijdelijk je lichamelijke behoefte. Maar die ebt uiteindelijk vanzelf weg. Daarmee win je tijd. Intussen herinnert je verstand zich maar al te goed dat je niet wilt roken. En dan heb je het onder controle. Tenminste, zo heb ik het ervaren. Wanneer bereik je je dat allerdiepste dal waardoor je eindelijk eens in beweging komt? Ik ben in elk geval blij dat ik het pijnpunt bereikt heb, dat ik écht wilde stoppen. Iedereen weet: je kunt het vaak genoeg tegen jezelf zeggen, maar het ook echt doorbreken, dat voelt totaal anders. In die eerste moeilijke dagen had ik opmerkelijk veel steun aan de juiste woorden. Want mijn lichamelijke verslaving kon ik niet zomaar veranderen. Maar hoe vertel je je brein dat je wilt stoppen met iets niet meer te doen? Daar vond ik gelukkig wat op. Deze zin heeft me er doorheen geholpen: “Ik mag roken, maar ik hoef het niet meer te doen”. Mijn kleren roken weer fris, ik kon weer voluit ademhalen, mijn huid begon er meteen beter uit te zien, ik zag en proefde meer, de energie kwam terug en met de dag kreeg ik meer lucht. Het is dit jaar 7 jaar geleden dat ik ben gestopt en ik ben nog steeds blij en trots dat ik het tijdig heb doorbroken. En dat gun ik iedereen.

 

meer lezen 0 Berichten

Focus hardloper.

 

Mindfulness kan als mentale vaardigheid worden toegepast tijdens je sportprestaties. Mindfulness betekent in feite het richten van je aandacht op een bijzonder manier. Mindfulness kan eenvoudig worden opgemerkt als iets wat we normaal niet opmerken, omdat je te druk bent in je hoofd of omdat je niet in het hier en nu aanwezig bent maar in de toekomst of in het verleden bent.

 

Tijdens je sportprestatie zijn er zoveel fysieke, emotionele  en mentale aspecten te beleven in het moment zelf, dat je gedachten alle kanten kunnen op gaan. Jouw gedachten gaan automatisch een richting op die voor die situatie het belangrijkst is. Wanneer de focus wordt gericht op een gedachte dan komt het verstand met een oordeel. Dit oordeel wordt automatisch ingezet en bepaalt jouw gedachten.

 

Bijvoorbeeld:

De hardloper heeft tijdens zijn 5 km wedstijd een zwak moment. De hardloper wordt na 3 km moe. Net op het moment dat hij zijn aandacht richt op het moe worden, komt de concurrent voorbij en haalt hem in. Hij krijgt dus een mentale dreun om zijn oren. Zijn focus ligt nu op het moe worden en hij baalt want hij kan niet meer versnellen. De hardloper loopt de wedstrijd uit en komt moe en misschien zelfs wel een beetje voldaan over de finish lijn. Later die dag op weg naar huis denkt hij nog eens rustig na over de wedstrijd en komt tot de conclusie dat hij te zwaar heeft getraind die week. Deze conclusie is voor de meeste atleten vaak heel normaal.

Maar hoe zit het werkelijk, als hij bijvoorbeeld in dezelfde wedstrijd na 3 km merkt dat hij een ruime voorsprong heeft en zijn trainer aan de kant dit bevestigd? De hardloper krijgt op dat moment vleugels en van vermoeidheid is geen enkele sprake. De conclusie is heel makkelijk, het zit tussen de oren. Dat hoor je mensen ook vaak zeggen: "Hij heeft het tussen de oren niet goed zitten!". Lichamelijk is hij sterk maar geestelijk moet hij nog groeien. 

Als je Mindfulness toepast in een wedstrijd kun je bovenstaand effect altijd bereiken, in iedere situatie. 

De gedachte van moe zijn of even niet meer kunnen is voor veel hardlopers een automatische gedachte tijdens de wedstrijd.

Wanneer jij als atleet mindfulness oefeningen toepast tijdens dit moment wordt jij als het ware waarnemer van je gedachten. Veel atleten hebben dit soort momenten wel eens ervaren en zien het dan als de "runnersflow" waarin zij zaten.

Dit is het moment van lopen waarin de atleet in de staat van "ZIJN" komt. Het enige moment wat dan nog telt is het hier en nu waarin de atleet verkeert. Het is een flow waarin hij is beland. Het gaat vanzelf! In deze flow bevrijdt de atleet zich van alle negatieve gedachten die van invloed kunnen zijn op zijn prestatie. Hij heeft de juiste focus, de juiste mindset. 

Door regelmatig mindfulness oefeningen toe te passen tijdens je trainingen wordt het voor de atleet steeds meer een automatisme om in deze staat van "runnersflow" terecht te komen. 

Vaak lees ik wedstrijd verslagen van atleten op internet die toegeven dat ze vaak negatieve gedachten hebben, of dat ze te weinig focus hebben, of dat ze een slechte dag hadden tijdens de wedstrijd. 

Atleten zijn vaak alleen maar bezig om de perfecte race te lopen ,maar gaan helemaal voorbij aan het feit dat de perfecte race helemaal niet bestaat. 

De getrainde atleet die fysiek en mentaal het sterkst is wint uiteindelijk op alle fronten. Zowel op prestatie niveau als op het niveau van plezier.

Pijlers voor de atleet die mindfulness wil toepassen:

 

Waarnemen

Observeer je gedachten op een manier dat je gaat voelen i.p.v.denken. De natuurlijke neiging van de geest is om te proberen na te denken i.p.v. rechtstreeks te ervaren.

 

Niet oordelen

Heb geen oordeel. Er is geen goed en er is geen fout. Het is zoals het is.

 

Aandacht 

Focus je op één ding.

Tot slot: mindfulness is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Het is niet altijd even gemakkelijk en zoals elke vaardigheid vereist het een zekere mate van inspanning tijd, geduld en voortdurende training. 

Wil je meer weten over mindfulness in combinatie met jouw sportprestatie mail dan naar info@martijn-mensink.nl.

Hartelijke groet,

Martijn Mensink

 

meer lezen 0 Berichten

Gewoon vrij zijn.

 

Je leven lichter maken door bewust te leven in het nu. Niet zo veel meer nadenken. Geen stress om dingen die er niet toe doen. Rust in je hoofd. Betere gezondheid. Meer energie. Niet alleen maar horen maar ook luisteren. Je hoeft er niets voor te doen alleen maar te "ZIJN".Dit gewoon "zijn" is aardig verstoord geraakt door deze maffe wereld. Het is niet voor niets dat het televisie programma de wereld draaid door zo populair is."Ontwaken" of "wakker worden" uit deze wereld is niet heel moeilijk. Het is een weg die je bewandelt en die jou bevrijdt uit deze mentale staat van "zijn".Leven vanuit de non-duale leef ervaring is leven zonder te oordelen. Het is leven vanuit je hart.Dat is het leven in het hier en nu.Weg met verslaving, weg met medicijnen. Gewoon vrij zijn.Meer weten info@mindfulrun.nl Hartelijke groet, Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

TOP 5 blogs.

De reden dat ik blogs schrijf is omdat ik het leuk vind om mensen af en toe een beetje wakker te houden en bewust te maken van het hier en nu.

 

Via de statistieken kan ik zien hoe vaak deze blogs worden gelezen, daarom heb ik een top 5 gemaakt van meest gelezen blogs tot nu toe.

 

 

 

280 x gelezen. http://www.martijn-mensink.nl/2013/05/20/de-marathonloper/

 

258 x gelezen. http://www.martijn-mensink.nl/2013/08/18/waarschuwing/

 

234 x gelezen. http://www.martijn-mensink.nl/2013/07/29/leef-in-het-nu/

 

211 x gelezen. http://www.martijn-mensink.nl/2013/09/27/fuck-it/

 

195 x gelezen. http://www.martijn-mensink.nl/2013/07/03/niet-denken-maar-voelen/

 

Mocht je vragen hebben of wil je reageren op mijn blogs dan hoor ik dat graag.

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

info@martijn-mensink.nl

meer lezen 0 Berichten

Moeilijk he, niets doen!

Heb je dat wel eens gedaan, niets doen? Ik bedoel dan ook echt helemaal niets doen.

 

Gewoon stil zitten op een stoel in huis of op een bankje in het park, zonder externe afleidingen zoals telefoon, tv, tablet, vrouw, man, kind, etc etc. Gewoon één zijn met de omgeving waarin je zit oftewel gewoon zijn.

 

De meeste mensen kunnen dit niet eens, hoe lang is het geleden dat je echt 15 minuten lang helemaal niets hebt gedaan of heb je het überhaupt weleens gedaan?

 

Op momenten dat je nu niets te doen hebt pak je de telefoon kijk je even op internet of ga je even bellen. De meeste mensen zijn zich aardig bewust van het drukke leven dat ze hebben maar zijn zich zelden bewust om gewoon even helemaal niets te doen, behalve te zijn.

 

Je kunt het jezelf natuurlijk ook niet kwalijk nemen ,want niemand heeft je toch geleerd om niets te doen. En als je op een moment niets doet, ga je jezelf ook nog schuldig voelen dat je niets aan het doen bent. Nietsnut dat je bent denk je dan. En hoe vaak is ons niet gezegd: "Stilstaan is achteruitgang!".

 

Natuurlijk hoef je niks van mij aan te nemen, maar probeer het eens nu of op een later tijdstip om eens even helemaal niets te doen. Ga zitten, kijk, ruik, voel en heb geen oordeel.

 

Het moment dat je even stil staat is vanaf nu al een hele grote vooruitgang.

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Mindful running voor de atleet.

Mindfulness is bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Veel mensen hebben bij het woord mindfulness een beeld van boeddha, kaarsen, wierook en misschien wel spiritualtiet.

 

Hoewel mindfulness de basis is in het Boeddhisme is het voor veel atleten ook een manier om hun geest te trainen zonder de religie van het Boeddhisme.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness veel voordelen heeft in de richting van het welzijn van de mens. Mindfulness kan de pijn verlichten bij psychische en lichamelijke aandoeningen.

 

Concentratie, focus en een heldere geest zijn belangrijke componenten om een sportieve prestatie te leveren. Mindfulness toepassen tijdens het hardlopen kan de atleet helpen om prestaties te verbeteren, het plezier te verhogen of om goed leren om te gaan met de druk van buiten.

 

Elke elite duursporter zal je vertellen dat de ultieme voldoening in hun sport komt op het moment dat je aan het trainen bent en dat je in een flow terecht komt. Het moment dat je niet meer aan het denken bent, het moment dat het vanzelf gaat.

 

Wanneer het gaat om sneller te kunnen lopen moeten we onze snelheid gaan trainen. Wanneer het gaat om bewust te worden van het nu moeten we onze geest gaan trainen.

 

Mijn hardloop en mijn mindfulness kennis kunnen jou verder helpen in jou proces als atleet.

 

Durf jij de uitdaging aan waarin je altijd als winnaar uit de bus komt.

Dan nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek.

 

Hartelijk groet,

 

Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Tijd = Stress?

Al jaren ben ik een fanatieke hardloper en loop ik vooral tegen de tijd. In deze jaren heb ik mooie pr's gelopen op alle afstanden van de 5 km tot en met de marathon. Het vervelende van hardlopen tegen de tijd is dat je soms na een wedstrijd een heel goed gevoel kan hebben, maar soms ook een heel rot gevoel omdat je slecht hebt gelopen.

 

Ons leven wordt zo gedicteerd door de tijd dat we er gewoonweg helemaal niet meer bij stilstaan.

 

De tijd is zo verschrikkelijk belangrijk geworden in ons leven dat we bijna geen tijd meer over hebben om echt stil te staan. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we naar bed gaan, zijn we vaak alleen maar bezig met de tijd.

 

De tijd vliegt zeggen we soms en als de tijd niet vliegt dan vervelen we ons. We gaan van afspraak naar afspraak. Zelfs als mensen hun hobby uitoefenen wordt het nog gedicteerd door de tijd. De man die tijd heeft uitgevonden had toch nooit kunnen bedenken dat veel mensen klem zijn komen te zitten door de tijd. Toen ik jong was bestond er ook al de tijd maar de tijd was niet zo zichtbaar dan wat het nu is. Ik weet nog goed dat ik een telefoonnummer kon bellen die exact vertelde hoe laat het was. Wij vonden het geweldig als we live zaten te luisteren en de tijd verspong. Ik was gewoon getuige van het verspringen van de tijd.

 

Tegenwoordiger heb je helemaal geen horloge meer nodig, want de tijd is overal. Veel mensen die last hebben van bijv. stress hebben eigenlijk alleen maar last van de tijd.

 

Gisteren en morgen bestaan alleen maar in je gedachten. Wanneer jij hierover praat, dan duik je als het ware in je archief dat zich in jouw hoofd heeft genesteld en dan komt er een verhaal naar buiten. Het verhaal wat je dan vertelt is de situatie hoe jij het hebt beleeft of gaat beleven. Dit verhaal is niet echt, het is een verhaal uit jouw gedachtenstroom. Het is een gedachtenstroom die jouw leven beheerst en soms bepaald. Wat je dan mist is gewoon leven.

 

Is dit nog te begrijpen? Waarschijnlijk niet.

 

En dat is het hem nu de hele tijd. Je denken, je hersens zitten je in de weg om dit te begrijpen.

 

Daarom moeten we gaan voelen i.p.v. gaan denken. Als je beter leert voelen ben je steeds meer en meer bewust van wat zich in het nu afspeelt. Hierdoor krijg je meer rust in je denken en kun je de tijd zien waarvoor het bedoelt is. Als iets functioneels.

 

Als je beter leert voelen, leer je automatisch ook beter proeven, ruiken, horen en ga je ook beter kijken. 

 

Doordat je steeds bewuster bent van het leven in het nu krijg je steeds meer rust in je denken. Grote voordelen hiervan zijn; je ervaart minder stress, je geniet meer van het leven, je leeft bewust en geniet van al het moois wat er al is, je krijgt meer energie, etc, etc.

 

Iedereen kan leven in het nu. Omdat alles zich afspreelt in het hier en nu. Wat je hiervoor moet doen is niet denken, maar voelen. Oftwel je maakt een omschakeling in je denken. 

 

Oh ja, hardlopen is voor mij nu gewoon weer hardlopen, omdat ik het lekker vind om hard te lopen en welke tijd ik loop is niets meer of minder dan gewoon DE TIJD.

 

De tijd is NU!

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

 

p.s. meer info over leven in het nu info@martijn-mensink.nl

 

 

 

.

meer lezen 0 Berichten

FUCK IT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het mooie van het leven in het nu is dat je op ieder moment van het leven weer op iets nieuws uitkomt, waar je nog niet eerder aan had gedacht. Zo,n moment waar je niet over hoeft na te denken, zo,n moment van schrijf maar van je af. 

Zo las ik gisteren in de Happinez, een mindstyle magazine, dat sommige mensen die wakker worden uit de droom die leven op aarde heet een "FUCK IT" moment hebben gehad. 

Veel spirituele leiders zoals Eckhart Tolle, Byron Katie, Brandon Bays, etc, etc.hebben een 'FUCK IT' (AHA-moment) moment gehad. Een moment van wakker worden. 

 

Wakker worden kan ik ook omschrijven als een moment waarop jij je realiseert dat alles goed is zoals het is. Zo'n moment dat je beseft dat jij niet gek bent maar de wereld is gek. Zo'n moment dat je geen controle meer hoeft te hebben. Zo'n moment dat je beseft dat jij niet de gedachten bent. Zo'n moment dat je eindelijk alle antwoorden krijgt die jij je zelf hebt gesteld. Zo'n moment dat je begrijpt dat er niks te begrijpen valt. Zo'n moment dat je beseft dat je kunt loslaten. Zo'n moment dat je niet meer gaat denken maar gaat voelen. Zo'n moment dat je vrij bent in je doen en laten. Zo'n moment dat je vrij kunt zijn van verslaving. Zo'n moment dat je beseft dat je eindelijk wakker bent geworden uit de droom en geen vragen meer hebt.  

Ik weet nog precies het moment dat ik spontaan het woord "FUCK IT" riep. (en wel 10x achter elkaar) Dat was het moment dat ik ontwaakte uit de droom en vrij werd. 

Het was op de dag dat de lente begon. Achteraf gezien een mooie dag om wakker te worden :-). 

Ik was op dat moment druk aan het studeren en was al enige tijd bezig geweest om mij te verdiepen in non-dualtiteit, spiritualiteit etc. Fascinerend vond ik het allemaal wat ik las en zag. Ik zoog alle informatie op die ik voor handen kreeg, het was zo duidelijk en herkenbaar voor mij. Regelmatig kreeg ik van die momenten dat het voor mij allemaal duidelijk werd, ik ontving het inzicht zo'n "AHA" moment beter gezegd.

Nadat ik een inzicht had ontvangen ging mijn denken het langzaam weer overnemen en was het inzicht niet veel later uitzicht. 

Tot die ene speciale dag "de dag van de lente" letterlijk en figuurlijk dan. Ik was boven aan het studeren en ik was totaal niet bezig met bovengenoemde bezigheden als spiritualiteit. 

FUCK IT, FUCK IT, FUCK IT, het inzicht kwam binnen als donderslag bij heldere hemel. 

Mijn lichaam begon te tintelen en te shaken, "Fuck it" is het dan echt zo simpel. Alles waaraan ik ooit twijfelde verdween als sneeuw voor de zon. De zon begon in mijn hoofd te schijnen, ik wilde het van de daken schreeuwen. Het mooie van het ultieme inzicht is dat je nooit meer bang hoeft te zijn om dit kwijt te raken omdat het er altijd zal zijn en het was er altijd al.

Het inzicht is bereikbaar voor ieder mens omdat ieder mens dit inzicht al bij zich draagt, alleen het denken staat hun nog in de weg. Op het moment dat jij ervan bewust bent word je wakker.

"FUCK IT, WAKKER WORDEN MENSEN!!". Het is niet wat je denkt dat het is het zal altijd zijn zoals het moet zijn. 

Dit is mijn verhaal in 100% waarheid. Vandaar ook mijn blogs lieve mensen.

 

Hartelijke groet, 

 

Martijn Mensink

 

 

meer lezen 5 Berichten

Trail running of Mindful running

Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat is dat nu precies Mindful Running?” Een manier om Mindful te gaan hardlopen is trail running. Voor de mensen die niet weten wat trail running is hieronder een korte omschrijving.Trail running wil zeggen ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is. (bron www.mudsweattrails.nl) Waarom is Mindful Running te vergelijken met trail running? Tijdens het lopen van zo’n trail moet je namelijk heel erg goed oppassen waar je loopt. De kans bestaat dat je valt over een boomwortel of een tak etc. Omdat je zo goed op let, ben je automatisch alleen maar aanwezig in het hier en nu. Hierdoor is het bijna niet mogelijk dat je gedachten afdwalen naar zaken die er op dat moment niet toe doen. Omdat je volledig aanwezig bent in het nu is het daardoor logisch dat je alle geuren en kleuren ruikt en ziet tijdens je loop.Wat ik zelf altijd merk tijdens een trail loop is dat ik heel erg bewust ben van alle geluiden die ik hoor tijdens een trail/mindful loop en me daardoor bewust ben van alle gevoelens in mijn lichaam die dat teweeg brengen.Heb je interesse om eens een keer Mindful te trail runnen in de mooie bossen van Arnhem (Posbank) en Oosterbeek(Stuwwal), dan nodig ik je graag een keer uit om te gaan lopen. Door mijn jarenlange ervaring als hardloper kan ik jou de mooiste plekjes van Arnhem en Oosterbeek laten zien. Ik laat je dan gratis kennismaken met Mindful Running.Heb je interesse? Vul dan onderstaand formulier in of mail naar info@martijn-mensink.nl

meer lezen 2 Berichten

Mindfulness Spreuken

 

Geloof niet alles wat je denkt, gedachten zijn precies dat - gedachten. 

 

Wees blij in het moment, dat is genoeg. Ieder moment is alles wat je nodig hebt, niets meer en niets minder. 

 

Op zoek zijn naar, is eindeloos. Het komt nooit tot een staat van rust, het houdt nooit op. 

 

De plek om gelukkig te zijn is hier. De tijd om gelukkig te zijn is nu. 

 

De toekomst begint altijd nu.

 

Verander de toekomst ingrijpend door jezelf te worden. 

 

Misschien is het de vrees dat we minder zijn dan we denken te zijn, terwijl we in werkelijkheid heel veel meer zijn. 

 

Vriendelijkheid is geen luxe artikel maar een primaire behoefte om tot bewustzijn te komen. 

 

Als je honderd keer zegt dat je het druk hebt wordt het natuurlijk ook niet rustig. 

 

Waar en wanneer is nu eigenlijk dat hier en nu? 

 

Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag.

 

De tijd is nu.

 

Sommige mensen voelen de regen anderen worden gewoon nat.

 

 Altijd leuk en goed om af en toe die spreuken even te lezen toch? Mocht je meer willen weten over

mindfulness kun je mij mailen info@martijn-mensink.nl of onderstaande formulier invullen

 

 

 

 

meer lezen 0 Berichten

NLP Coaching

NLP Coaching, een krachtig instrument!
In mijn coaching gebruik ik uitgangspunten en technieken die afkomstig zijn uit de NLP. In dit blog artikel wil ik je kort uitleggen waarom dit zo´n krachtige interventietechniek is.

 

Het zal je na het lezen ook duidelijk zijn waarom het toepassen van NLP in je professionele en je privé leven zeer krachtig is. NLP is zeker geen kunstje, het is juist een zeer authentieke manier van communiceren. Doe er allereerst je eigen voordeel mee, en gebruik het ook bij je klant, leidinggevende je levenspartner of bij wie dan ook.

 

NLP

NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Het kan worden gezien als een verzameling van in modellen en technieken vertaalde werkwijzen om een probleemsituatie te onderzoeken en aan te pakken. NLP wordt ook wel eclectische psychologie genoemd. Dat wil zeggen dat het de beste modellen uit alle voorhanden psychologische kennis bevat.

NLP richt zich voornamelijk op concrete emotionele en communicatieve problemen. Dat maakt NLP ook uitermate geschikt voor de coachings en professionele praktijk. Hoe, wat en met welk doel communiceer je, en hoe komt dat over bij de ander. En omgekeerd natuurlijk. Maar ook, hoe communiceer je met jezelf, en hoe beïnvloedt dat je gevoel en de mate waarin je je doelen weet te realiseren. Dus inter- en intrapersoonlijk.

 

NLP Vooronderstellingen

De basis van NLP en alle NLP technieken ligt in een aantal vooronderstellingen, of overtuigingen. Dit zijn geen feitelijke waarheden maar aannames. Deze vooronderstellingen bieden krachtige handvatten voor je communicatie met andere mensen. Als je je de vooronderstellingen eigen maakt, en goed toepast, maak je je leven een stuk prettiger en succesvoller.

In totaal zijn er 8 vooronderstellingen. Sommigen spreken van meer, maar in de kern kom je altijd op deze 8 terug.

 1. De kaart is niet het gebied
  Je interpreteert dat wat je hoort/ervaart aan de hand van je eigen ervaringen en vooroordelen. Zoals jij het ziet, hoeft een ander het niet te zien.
 2. Lichaam en geest zijn een cybernetische eenheid
  Dat wat je denkt heeft invloed op hoe je je voelt, en op je fysieke houding. En omgekeerd. Je kunt je beter voelen door je fysieke houding te veranderen.
 3. In communicatie bestaat er geen mislukking, alleen feedback
  Een belangrijke! Blijf een open houding houden, en zie negatieve reacties niet als een afwijzing van de persoon die je bent. Blijf proberen tot je het gewenste resultaat bereikt.
 4. De betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept
  Wees je bewust van het feit dat jouw communicatie van invloed is op de ander. Zowel ten gunste als ten ongunste. In deze vooronderstelling bepaalt de reactie van de ander wat jouw boodschap betekent.
 5. Mensen hebben hulpbronnen beschikbaar voor positieve verandering
  Alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken heb je al in je. Je hebt er alleen even geen toegang toe. De kunst is nu om ze te ontsluiten. Met NLP gaat dat prima.
 6. Als iemand anders iets kan, kan ik het leren
  Het uitgangspunt hier is dat als je in iemands huid kruipt je kunt wat hij/zij kan. Het kan alleen wel 100 jaar duren….. Tja, wat mij betreft is deze vorm de minst sterke vooronderstelling. Ik gebruik hem altijd minder zwart/wit. Het is een mooie vooronderstelling om met open vizier te kijken (NLP modelleren) naar een rolmodel. Een persoon die jij als voorbeeld ziet. En om dan die dingen over te nemen die bij je passen.
 7. Het onbewuste is minstens even belangrijk als het bewuste denken
  Mensen laten zich ook sturen door onbewuste gedachten en ervaringen. Deze blootleggen, of gewoon accepteren, is een zeer effectieve NLP werkwijze.
 8. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Of was ooit iemands beste keuze.
  Een hele mooie. Het gedrag dat iemand vertoond (jijzelf dus ook) heeft voor die persoon zelf altijd een positief doel. Vooral mooi als je naar negatief ervaren gedrag kijkt. Waarom doet iemand iets, welk positieve doel wil hij/zij bereiken?

Toepassing bij coaching

Als coach heb ik altijd een open houding t.o.v. mijn coachees. Ik ben oprecht benieuwd naar hun verhaal, en het verhaal achter het verhaal. Ik hanteer actief en constant de NLP vooronderstellingen. Overigens gebeurt dat zonder dat de coachee zich hiervan echt bewust is.

Het stelt mij in staat om mijn cliënten beter te leren kennen. Om te begrijpen wat ze bedoelen als ze iets zeggen, en om door te vragen en een verhaal zoveel mogelijk spits te krijgen. Ik luister onbevooroordeeld.

Dat doe ik tijdens het hele traject – van intake tot evaluatie. Coachees ervaren deze stijl als zeer plezierig en doeltreffend. Het helpt hen ook om tot verdieping en verheldering van de coachvraag en oplossing te komen. Ook mooi; met NLP heb je kortere coachingstrajecten dan zonder NLP.

 

NLP meer weten?

Neem dan contact met mij op info@martijn-mensink.nl of bel met 0648796219

 

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

meer lezen 0 Berichten

Boeddha spreuken!

Mooie boeddha spreuken!

 

~ Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.

 

~ Als je kwetsbaar bent, zien mensen ook je kracht. Als je louter kracht uitstraalt, bouw je een muur om je heen…

 

~ Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt.

 

~ Echte vriendschap gaat samen met de vrijheid om te vragen, te zeggen, te doen en te zijn.

 

~ Geen doel is te ver, als je plezier hebt in wat je doet.

 

~ Goede tijden worden goede herinneringen. Slechte tijden worden
goede lessen.

 

~ Het leven is als zeilen. Ook met tegenwind kun je vooruit gaan.

 

~ Mensen vergeten misschien wat je gezegd hebt, maar ze zullen niet vergeten hoe ze zich door jou voelen.

 

~ Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, zul je soms eerst oude dingen los moeten laten.

 

~ Op het pad der vriendschap bloeien de mooiste bloemen. Ze heten verdraagzaamheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en vertrouwen.

 

~ Volg je hart, want dat klopt.

 

~ Sommige mensen bereiken de hoogste top van de ladder en ontdekken dan pas dat die tegen de verkeerde muur staat. (Covey)

 

~ Verder gaan betekent niet dat je vergeet. Het betekent alleen dat je accepteert wat plaatsvond en besluit door te gaan met leven.

 

~ Wacht niet op een goede dag, maak er een!

 

~ Wees dankbaar voor wat je hebt. Je wil niet weten hoeveel mensen er zijn die dat willen hebben wat jij hebt.

 

~ Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

meer lezen 0 Berichten

Waarom mindfulness?

meer lezen