2 Tips voor een betere ademhaling tijdens hardlopen

Begin je net met hardlopen?

 

Zijn je benen wel goed maar lijkt het wel dat je de ademhaling maar niet onder controle krijgt? Heel veel lopers raken gefrustreerd omdat ze andere lopers zo makkelijk met weinig inspanning zien lopen. Het lijkt

wel dat hun ademhaling zo rustig is alsof ze stilstaan. De meeste nieuwe hardlopers ervaren diezelfde frustratie. Begrijp goed, beginnende loper, veel ervaren hardlopers hebben ook geworsteld met dezelfde ademhalingsproblemen toen ze begonnen.

 

Het vermijden van ademhalingsproblemen!

 

Ervan uitgaande dat je ademhaling normaal werkt. Door het trainen van bewust ademhalen ben jij in staat om maximaal zuurstof aan je bloed toe te voegen. Zuurstofrijker bloed betekent meer zuurstof om de spieren meer energie te geven. Meer energie betekent meer uithoudingsvermogen. Het te snel ademen betekent dat je niet de benodigde hoeveelheid zuurstof binnen krijgt.

 

Dus, hoe krijg je de controle terug om je tot nu toe gesloten ademsysteem weer maximaal open te krijgen? Dit doe je door het trainen van je longen. Natuurlijk vergt dat oefening. Het probleem bij ademen is dat het automatisch gaat en dat je er niet over hoeft na te denken. Daarom voelt het in het begin heel onnatuurlijk als je juist wel gaat nadenken over je ademhaling. Met het trainen van je ademhaling kan je er in een paar trainingen al voor zorgen dat je naderhand een stuk plezieriger en meer ontspannen loopt.

 

Probeer dit maar eens:

 

1. Neem in je hardloop rondje eens rust om een minuut te wandelen. In deze

minuut focus jij je op de buikademhaling. Doe dit heel traag. Dus heel rustig

zoveel mogelijk lucht inademen via de neus tot je buik uitzet om vervolgens via

de neus, heel rustig, helemaal uit te ademen.

 

2. Probeer eens het ademhalingspatroon dat je zojuist hebt ontwikkeld door te

zetten en ga rustig beginnen met hardlopen. Let op: hou je ademhaling goed in

de gaten. Wanneer je te snel begin te ademen ga je weer wandelen en herhaal je

punt 1.

 

Hardlopen gaat uiteindelijk alleen maar om ademen. We doen het 23000 keer op een dag en ik weet zeker dat de meeste mensen het 23000 keer onbewust doen. Kun je nagaan welke winst je kan halen uit een goede ademhaling als je het wel bewust doet.

 

Goed dat je hebt doorgelezen, ervaren hardloper, want ook voor jou is er genoeg winst te behalen uit een goede ademhaling.


Zondag a.s. geef ik een workshop over de kracht van het ademen. Je kunt je nog inschrijven

 

Adem in, adem uit.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0