Blog cursusdag 3: Focus, creativiteit en ontspanning

Als ik hoor dat de les vandaag in het teken staat van focus, ontglipt me ongemerkt een zucht van verlichting. Als ik iets kan gebruiken na deze intensieve dag vol met prikkels en spanning, is het wel focus. Het liefst afgetopt met een portie ontspanning.  

 

De bodyscan gebruiken we om in te checken bij onszelf. Bewust voelen wat zich in ons lichaam afspeelt. Ik grinnik. Niet om wat zich in mijn lichaam afspeelt, maar er bovenop. Een enthousiaste mug kiest een plekje op mijn bovenbeen als landingsbaan. Ik ben me zeer bewust van het ‘hier’ (gras) en ‘nu’ (zoemende mug). Ik wapper en schud de stoorzender van me af. Hij geeft zich niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk geeft hij het op. Yes, ik vind weer focus.

 

Op zoek naar balans

Instructeur Esther vertelt over de achtergronden van Tai Chi. Over Yin en Yang, die met elkaar in balans moeten zijn. Dat spreekt me aan. In onze samenleving, die toch al zo gehaast is, is er immers  van alles continu aan verandering onderhevig. We gaan er direct mee aan de slag en oefenen een aantal houdingen vanuit Tai Chi Gong, gericht op Yin oftewel ontspanning. Een aantal wandelaars kijkt vreemd op. Toch lukt het ons geconcentreerd te blijven. 

 

Boom uit een sprookje

Dan komen we aan bij een oeroude, dikke boom. Wow, dit exemplaar lijkt zo uit een sprookje gekropen. Een prachtige plek voor het 1-2-3-spel waarmee we onze focus trainen. Dit spel zorgt ervoor dat ik echt nergens anders meer aan kan denken dan aan de actie die moet volgen als ik 1, 2 of 3 hoor. We lachen het uit en de energie stroomt.

Bij het volgende spelelement wordt een beroep gedaan op onze creativiteit. Om de beurt bedenken we een oefening waarmee we over de ladder op de grond naar de andere kant kunnen komen. Hinkelend, zwiepend, springend en zijwaarts; het mag allemaal.    

 

Lichter lopen met minder moeite

Naast spel komt de theorie ook volop aan bod. Zo vertelt Esther over de ideale pasfrequentie. Hoewel ik al meer dan twintig jaar fervent hardloop, heb ik me daar nooit in verdiept. Eigenlijk best gek, want een goede pasfrequentie heeft een aantal belangrijke voordelen. Je loopt lichter en hebt daardoor minder kracht nodig. Je rolt lekkerder tijdens het lopen van de ene pas in de andere. En ook de kans op blessures is kleiner. Hoppa, hoog tijd om te gaan oefenen!

 

Ervaar het zelf

Met een ademhalingsoefening sluiten we de training af. Een oefening die goed bij me past, zo blijkt. Normaal gesproken dwalen mijn gedachten snel af bij zo’n oefening. Boodschappen die nog gedaan moeten worden, een gesprek met een collega, het eten, dat ene klusje in huis… Herkenbaar?

Met de oefening die Esther ons geeft, blijkt dat anders. Het lukt me om focus te houden. Ik ga niet verklappen hoe het precies werkt, want erover lezen is echt anders dan zelf ervaren wat het met je doet. Ga het vooral zelf beleven bij één van de Mindful Run of Walk-instructeurs. Eén ding weet ik zeker: je gaat ontspannen en met meer focus naar huis!