Blog cursusdag 2: Ademhalen; wat een verademing

Het is het eerste wat je doet als je ter wereld komt én het allerlaatste wat je doet in je leven. Enig idee? Ademhalen natuurlijk! Aangezien ik dat al meer dan veertig jaar doe, dacht ik dat het met mijn ademhaling wel snor zou zitten. Ademnood heb ik immers nooit. Toch gaat er een nieuwe wereld voor me open. 

 

De start van deze les voelt als een plezier voor mijn hele lichaam! Om op te warmen doen we een aantal keer de zonnegroet en dat blijkt een hele goede stretch. Daarna vertelt instructeur Esther veel over verschillende ademhalingstechnieken. Maar de echte bewustwording zit ‘m in de ervaring. We experimenteren daarom met verschillende ademtechnieken. Zowel tijdens het lopen, als in de verschillende spelvormen, zoals tikkertje en touwtjespringen. Zo weet Esther deze avond in het teken van ademhaling letterlijk luchtig te houden. Bovendien zorgt ze er zo voor dat we op een speelse manier in het ‘hier en nu’ blijven.       

 

Heerlijke hap verse zuurstof

Wanneer je via je mond ademhaalt tijdens het wandelen of hardlopen, adem je snel een grote hoeveelheid verse zuurstof in. Klinkt heerlijk toch? Esther vertelt bedreven dat het teveel aan ingeademde zuurstof het probleem niet is. De grote hoeveelheid koolstofdioxide die je lichaam hierdoor kwijtraakt, is dat wel. Hierdoor ontstaat namelijk een tekort. En dat heeft invloed op meer processen dan je denkt. Je weerstand kan afnemen door een verandering in de activiteit van eiwitten en vitaminen. En wat te denken van je energiehuishouding. Je wordt moe van teveel ademen. En zo zijn er nog diverse effecten waar ik nooit weet van had.   

 

Hoe meer stress, hoe meer adem

“Nee hoor, ik had mijn ademhaling niet onder controle. Ik was alleen maar bezig met die hond die op ons afloopt en nu steeds dichterbij komt”, zegt Mindful Walker Monique. Esther vertelt dat haar ademhaling vermoedelijk versnelde doordat ze schrok van de hond. Een stressreactie. Door je snellere ademhaling maak je je lichaam alert en zeg je eigenlijk tegen je lichaam dat er gevaar is. Je kunt deze reactie ook omdraaien. Door je te concentreren op een rustige ademhaling, vertel je je lichaam dat alles oké is. Zo doorbreek je de vicieuze cirkel: hoe meer je ademt, hoe meer stress je ervaart. En hoe meer stress je ervaart, hoe meer je ademt.

 

Behapbaar naar adem happen

Al wandelend geniet ik van de laatste zonnestralen van de dag. Met verschillende testjes laat Esther mij naar adem happen en tegelijkertijd maakt ze deze complexe materie op deze manier ‘behapbaar’. Dat het thema duidelijk interesse heeft gewekt, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de deelnemers. Annelies verwoordt het treffend: “Er is ongelofelijk veel informatie te vinden over voeding. Toch eten we maar drie of vier keer per dag. Een enkeling uitgezonderd. Ademhalen doen we de hele dag door en daar is veel minder aandacht voor. Dat is eigenlijk héél gek.” En ja, zo is het echt.