Blog cursusdag 1: Genieten van zon en wind, zonder malende gedachten

“Hoi, ik ben Renate”, nog wat onwennig stel ik me voor. De hartelijke glimlach van instructeur Esther stelt me direct op m’n gemak. Tel daar de energie die ze uitstraalt bij op en ik kan niet wachten om te beginnen. Mijn eerste les Mindful Run. Yes, let’s start!

 

Complete kortsluiting

Ellie, één van de deelnemers, vertelt lachend hoe ze van huis vertrok. “Manlief van huis, kinderen nog niet klaar, een nieuwe oppas, die ook nog eens te laat kwam. Complete kortsluiting in m’n hoofd.” Monique is ondernemer. Ook voor haar komt de cursus als geroepen. “Door mijn bedrijf sta ik 24 uur per dag AAN. Daarom wil ik graag mediteren, maar ook graag sporten. Ik heb niet de tijd om het allebei te doen. Hoe mooi zou het zijn als ik deze twee middels mindful run kan combineren?” Het ijs is gebroken. Herkenning alom. Mijn continu malende gedachtestroom; zou ik die met deze cursus een halt kunnen toeroepen? 

 

Lange to-do-list

Al wandelend denk ik aan wat ik al gehoord en gelezen heb over mindfulness. Te vaak holle woorden. Abstracte begrippen, zoals ‘bewust worden van je lichaam’, ‘in verbinding komen met jezelf’ en ‘leven in het hier en nu’. En vergeet de ‘automatische piloot’ niet, want die moet uit volgens de mindfulnesstheorie. Alsof ik op mijn toch al lange to do list zet dat ik vandaag nog even in verbinding moet komen met mezelf. En tsja, die automatische piloot is ook best lekker, toch? HOE dan wel, mijmer ik in gedachten. 

 

Bijzonder moment

Al snel beleef ik een bijzonder moment. Esther geeft ons een opdracht: tel je ademhalingen, één minuut lang. Door de focus op mijn adem, doet de rest van de wereld er niet meer toe. Ik adem en ik tel. Meer niet. De minuut is snel voorbij. Als ik mijn ogen weer opendoe, voel ik me meer ontspannen. Ik hoor vogels kwetteren en zie dat het zonlicht het gras felgroen belicht. Voor het eerst vandaag ga ik op in het moment.   

 

Energie, lol en aha’s

Er volgen meer oefeningen die afgewisseld worden met stukken hardlopen of wandelen. Ieder op zijn eigen tempo. Opdrachten die energie geven, oefeningen waar we om lachen en ook veel aha, voelt-dat-zo-bij-mij-momenten. En dat is precies wat zo leuk is aan deze cursus. Al die, voor mij, holle begrippen krijgen invulling. Maar wel op een luchtige manier. Want, deze avond ben ik me bewust van mijn lichaam. Geniet ik van de zon en de wind. Zonder malende gedachtestroom. En zonder automatische piloot. Wel zo fijn…