Eerst het een, dan het andere

Eerst het een, dan het andere. Door gastblogger Eva Menger.

 

Over beginnen met hardlopen zijn boeken volgeschreven. Of je nu lid bent van een hardloopclub, motivatie zoekt bij een hardloopmaatje, of een hardloop podcast volgt: het zetten van die eerste stappen kan (bijna) niemand alleen. Langzaam opbouwen is key, net als een paar goede hardloopschoenen. Maar is dat echt alles?

 

Ze zeggen dat iedereen kan hardlopen, maar waarom kost het de een dan zoveel meer moeite dan de ander? Voor veel mensen komt er meer bij kijken dan een fijne playlist, mooi uitzicht en de wil om te gaan lopen. En ik geloof dat dat alles te maken heeft met de ademhaling. 

 

Om langdurig te kunnen hardlopen moet je ademhaling in orde zijn, maar juist daar gaat het bij veel mensen mis. Bij Mindful Run wordt er dan ook gepleit voor meer controle over de ademhaling; een betere ademhaling betekent immers meer zuurstof en meer zuurstof betekent meer energie. Pas dan zal je langere tijd kunnen hardlopen en er ook daadwerkelijk van genieten. Net als al die anderen fanatieke lopers in het park. 

 

Het gaat er dus helemaal niet om of je in een korte tijd een lange afstand kunt rennen. De weg ernaartoe is veel belangrijker, want die bepaalt hoe lang je het uiteindelijk zult volhouden. Met die weg ernaartoe wordt bij Mindful Run ook wel het trainen van je longen bedoeld. Door je bewust op je ademhaling te richten, en diep in en uit te ademen, wordt je longcapaciteit steeds groter - en zal je steeds meer ontspannen lopen. 

 

Pas als je longen zijn getraind, heeft het zin om je te wagen aan al die tips die op het internet rondzwerven. En ja, er zit veel onzin tussen, maar het volgen van een beginnersschema, een goede warming-up en cooling-down, en het aanhouden van een rustig tempo zijn allen manieren om het jezelf makkelijker te maken. 

 

En Mindful Run maakt dat allemaal mogelijk. Want waar veel mensen na een aantal pogingen de handdoek toch maar in de ring gooien, zorgt de combinatie van mindfulness en hardlopen er juist voor dat mensen meer gaan bewegen. Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een grote invloed op cholesterolwaarden, gewicht en energiepeil. 

 

Volgens de Nederlandse beweegnormen dienen we allemaal minstens 5 dagen per week minimaal een half uur intensief te bewegen (dat wil zeggen dat je ervan gaat zweten). Zit jij daar al aan? 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0