Leef in het hier en nu: 10 manieren om meer aanwezig te zijn.

Betrap je jezelf er weleens op dat je continu met je hoofd in de toekomst aan het denken bent? Of dat je juist blijft hangen in een negatieve gebeurtenis van het verleden? Heel herkenbaar! Vaak genoeg heb ik mijn dagen aan me voorbij laten gaan, peinzend over de ‘Wat als..’ van de toekomst. Zonde van je tijd als je het me nu vraagt. ZO vergeet je te genieten van de kleine momenten en stil te staan bij wat je al hebt. Leef in het Nu is de boodschap en hieronder lees je tien manieren om dat meer toe te passen in je dag!

 

Tien manieren om bewuster om te gaan met je dag:

Maar hoe doe je dat dan? Bewust leven? Voor mij startte het met het toepassen van de volgende tien dingen:

 

1.Leef in het Nu

Dit klinkt misschien wat zweverig, maar is eigenlijk heel simpel: herinner jezelf een paar keer per dag aan het feit dat je bewust moet zijn van de dag. Als je de neiging hebt, net als ik, om snel af te dwalen, is het goed om jezelf hier een paar keer per dag aan te herinneren. Bijvoorbeeld met een alarm in je telefoon!

 

2.Begin de dag met een moment voor jezelf

Dit kan zo simpel zijn als het drinken van een kop warme thee, maar doe dit dan eens heel bewust. Niet een half lauw kopje naar binnen gieten, maar echt even vijf minuten relaxt sippend op de bank.

 

3.Ga naar buiten

Mijn favoriet als het gaat om bewust leven bij de dag is lekker naar buiten gaan. Weer of geen weer, elke dag ga ik met de kinderen naar buiten. Wandelen, fietsen of gewoon een boodschap doen. Het geeft nieuwe energie en je knapt er zeker van op!

 

4.Accepteer onzekerheid

De toekomst is niet te voorspellen. Ik als dwangmatig planner (zelf benoemd overigens), vind niks zo verschrikkelijk als onzekerheid. Nu hebben gebeurtenissen in mijn gezin er toe geleid dat ik moet accepteren dat de toekomst soms gewoon onzeker is. (Lees er hier meer over). 

 

5.Wees flexibel

Natuurlijk is niet gezegd dat je nu helemaal moet stoppen met plannen. Een goede planning of to do list werkt motiverend en doeltreffend. Echter id het belangrijk om niet koste wat het kost vast te houden aan je lijst, als er iets onverwacht tussendoor komt. Wees flexibel, zodat je ook op die onverwachte momenten geen stress ervaart.

 

6.Doe iets goeds voor een ander

Dit kan al iets kleins zijn, zoals een lief kaartje voor een vriendin die een nieuwe baan heeft of een maaltijd brengen bij de zieke buurvrouw. Je zal merken dat iets goeds doen voor een ander, je zelf ook een fijn gevoel kan geven.

 

7.Verras jezelf

Met het principe van ‘Leef in het Nu’ , moet er ook ruimte zijn om jezelf te verrassen. Dat kan in de vorm zijn van het kopen van een lekkere douche gel voor jezelf, maar ook in het uitoefenen van een nieuwe hobby of activiteit. Je kunt jezelf verrassen, maar ook laten verrassen. Het gaat er in ieder geval om dat je ook jezelf af en toe in het zonnetje zet!

 

8.Beweeg langzaam

Hoe langzamer en meer ontspannen men beweegt, hoe meer men kan opmerken wat er in lichaam en geest gebeurt, spanningsplekken en blokkades tonen zich moeiteloos aan een ontspannen lichaam en heldere geest.

 

9.Wees stil

Er is een stem die geen woorden gebruikt. Luister en doe je mond alleen open als je de stilte kan verbeteren!

 

10.Ben je ervan bewust wat je al hebt

Het is zo gemakkelijk om steeds maar weer bezig te zijn met wat je nog wilt bereiken (een groter huis, meer geld, een betere baan), maar kijk ook eens bewust naar wat je hebt in je leven. Waarde zit niet in materialistische zaken of status, maar in vrijheid, creativiteit en persoonlijk geluk. 


Kies voor dat laatste en het zal je verder helpen om meer bewust te genieten van je dag en je positieve mindset vergroten.


Tot slot:

 

Als je niet van dit moment kunt genieten, kun je niet van het volgende moment genieten. Want het volgende moment is dit moment.

 

Het nu is de enige plek waar je ooit leeft. Dat kan ik je beloven.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.