3 tips om ontspannen te fietsen

Ik fiets al jaren, maar eigenlijk was ik nooit tevreden met mijn fietsrondes. Ik had te zware benen, mijn gemiddelde snelheid was niet hoog genoeg of ik had onvoldoende tijd om ver genoeg te kunnen fietsen. Zo was er altijd wel een gedachte die mij belemmerde om volledig te genieten van het fietsen.

 

Een omkeer in mijn leven

En toen kwam er ineens een moment, wat mijn leven volledig veranderde. Ik werd moeder van een prachtig maar ernstig meervoudig beperkt dochtertje. Ineens draaide mijn leven niet meer om hoe goed ik kon fietsen, maar draaide mijn leven om waar haal ik de energie en tijd überhaupt vandaan om te gaan fietsen. Ik besefte dat ik anders met mijn sporten om moest leren gaan dan wat ik tot dusver deed. De druk die ik mijzelf oplegde belemmerde mij om ontspannen te leven.

 

Tip 1: Fietsen in het moment

Hoe kun je dan ontspannen leren fietsen? Ik leerde meer te genieten van het moment en mijn leven beter af te stemmen op het huidige moment.

Ik had een ander doel dan voorheen. Fietsen werd voor mij een middel om tot ontspanning te komen en om fysiek en mentaal sterk te blijven. Ik leerde dat ik mijn beperkende gedachten om kon zetten in positieve helpende gedachten. Ik leerde dat een gedachte maar een gedachte is en dat je jezelf hierin niet te serieus moet nemen. Fietsen in het moment leer je door je zintuigen te gebruiken. Bewust genieten van alles wat ik om mij heen zie en ervaar. Af en toe even een minuutje je aandacht richten op wat je allemaal hoort, ziet, ruikt of voelt.

 

Tip 2: Haal adem door je neus

Fietsen om tot ontspanning te komen is voor mij een tempo fietsen die op dat moment past bij mijn energieniveau. En mijn ademhaling als anker gebruiken om niet over mijn grenzen te gaan. Daarom adem ik zoveel mogelijk door mijn neus. Na zo’n fietsronde ben ik niet gesloopt, maar heb ik juist meer energie dan voordat ik startte.

 

"Deze manier van bewegen geeft mij minder stress en meer energie!"

 

Tip 3: Laat negatieve gedachten los

Gedachten kunnen je helpen maar ook tegenwerken. Heb je een negatieve gedachte bedenkt dan eens wat je wel zou willen denken. Herhaal deze positieve zin regelmatig en voordat je het weet ga je de nieuwe positieve gedachte geloven.

 

Door dit proces, door beter te luisteren naar mijzelf heb ik de waarde geleerd van Mindful Cycling zowel op de mountainbike als op de racefiets.

 

In de cursus en clinics behandelen we diverse thema’s waardoor je middels mindfulness oefeningen ontdekt wat voor jou belangrijk is in het leven tijdens het sporten, maar ook in je werk en privé. Mindfulness heeft bijzonder goede effecten op lichaam en geest, helemaal als je dit combineert met bewegen. Een Mindful Cycling cursus of clinic kan hiervoor een mooie tool zijn in je persoonlijke ontwikkeling.

 

Heb jij interesse in de combinatie van mindfulness, ademhaling en fietsen? Kijk dan eens op onze website waar we cursussen en clinics geven volgens de Mindful Cycling Methode of doe mee aan onze opleiding tot Mindful Cycling instructeur om jouw fiets- en levenservaring door te geven middels dit prachtige unieke programma. www.mindfulcycling.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0