Steek in je zij - Oorzaken en advies

Bijna iedere hardloper kent dat wel, steken in de zij  tijdens het hardlopen. Ook ik had er vroeger vaak last van en was nieuwsgierig geworden hoe dit toch kan. 

 

Ten eerste wat is de oorzaak van steken in de zij tijdens het hardlopen

 

De meest voorkomende oorzaak van steken in de zij tijdens het hardlopen is vermoeidheid.

Ook een veel voorkomende oorzaak van steken in de zij tijdens het hardlopen is lichamelijke vermoeidheid of een maaltijd die nog dwars zit.

 

Andere oorzaken kunnen zijn een stijve heup- en rompspieren of de stand van je wervelkolom.

 

Goed om te weten is natuurlijk hoe kun je steken in de zij oplossen?

 

Heb je te kampen met steken in de zij tijdens het hardlopen, geen paniek. Er zijn een aantal eenvoudige ademhalingstechnieken om de steken te verhelpen.

 

Heb je steken in je rechter zij, adem dan uit op het moment dat je linker voet op de grond komt. Heb je de steken links, adem dan rustig uit op het moment dat je rechter voet op de grond komt. Deze methode is nooit wetenschappelijk bewezen, maar veel lopers zweren erbij.

 

Andere techniek is om bij steken in de zij diep en constant adem te halen, hierdoor wordt de middenrif naar beneden gedrukt en kan alle lucht die eronder gevangen zit ontsnappen.

 

Mochten de bovenstaande twee ademhalingstechnieken de steken in de zij niet verhelpen neem dan een diepe, snelle ademteug, hou deze vervolgens enkele seconden vast en probeer vervolgens zoveel mogelijk lucht door je neus uit te ademen.

 

 

Wil je echt steken in de zij voorkomen?

 

De sleutel bij het voorkomen van steken in de zij tijdens het hardlopen is een constante, gecontroleerde ademhaling. Doe ook altijd een goede warming-up, dit bereidt je lichaam voor op de aanstaande work-out sessie. Denk hierbij aan een klein stukje joggen en rekoefeningen voor de benen, romp en armen. Eet geen grote maaltijden direct voor een duurloop. Heeft je lichaam toch behoefte aan wat energie, probeer dan altijd minimaal een halfuur te wachten voordat je gaat lopen. Hou rekening met het volgende: hoe groter (zwaarder) de maaltijd, hoe meer tijd er tussen moet zitten.

 

Als je vragen hebt kun je mij altijd mailen of gewoon reageren op dit blog.

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Kenneth (dinsdag, 23 september 2014 09:54)

  Bij mijn weten is steken in de zijde een oeroud lichamelijk mechanisme dat de mild laat samentrekken om zodoende meer bloed in de circulatie te krijgen en daarmee meer zuurstoftransport mogelijk te maken?

 • #2

  sam (dinsdag, 23 september 2014 20:21)

  Ook ik heb veel laat van steken in de zij. Soms zijn de steken zo heftig dat ik niet meer verder kan lopen. Ik merk dat als ik tijdens het hardlopen heel geconcentreerd adem haal, het langzaam wegtrekt. Het nadeel is dat je dan niet van je duurloop kunt genieten. Het is ook vaak verschillend, ik krijg het ook regelmatig als ik 's morgens ga hardlopen zonder dat ik iets heb gegeten. Ondanks alle kwaaltjes, blijf ik hardlopen!!

 • #3

  Karin (dinsdag, 23 september 2014 22:55)

  Bij mij helpt het juist goed als ik bij steken links met een zucht uitadem als m'n linker voet landt. Of rechts bij rechts. Knijpen in de duim van mn hand aan de betreffende kant helpt ook super. En niet te kort voor m'n loop teveel drinken of eten.

  Helpt t allemaal niet, dan vertraag ik mijn tempo een tijdje. Vooral bij een langere duurloop is dat helemaal niet erg. Als de steken echt weg blijven maak ik het later wel weer goed. 1 keer lukte het me maar niet om er vanaf te komen. Toen ben ik een paar keer gestopt om even goed te strekken en te rekken. En heb ik mijn rondje ingekort.