3 Tips voor het krijgen van meer zelfvertrouwen!

De belangrijkste stap bij het krijgen van meer zelfvertrouwen is simpel weg door meer actie te gaan ondernemen. Je moet aan iets gaan werken en daardoor kun je het voor elkaar krijgen. Zelfvertrouwen krijg je namelijk niet door “kennis”. Zelfvertrouwen krijg je door zelf te ervaren.

 

Ik zeg altijd kennis zit buiten en ervaren zit van binnen.

 

Vroeger had ik weinig vertrouwen in mezelf. Ik zat vaak thuis na te denken over het leven. Door het vele nadenken voelde ik mij alleen maar slechter. Doordat ik mij slechter voelde ging ik steeds minder dingen ervaren. Ik was moe, heel moe!

 

Hoe fijn is het nu dat ik het leven helemaal anders ervaar. Ik heb er zelf 37 jaar over moeten doen :-), maar om jou het een beetje gemakkelijker te maken heb ik hier 3 tips die voor mij heel goed werken.

 

1. Aanwezig zijn in het moment zelf.

 

Aanwezig zijn in het hier en nu kan je helpen om niet te veel te gaan nadenken. Aanwezig zijn kan je helpen om het gewoon te gaan doen. Dit was voor mij de allerbelangrijkste tip om meer zelfvertrouwen te krijgen. Meer actie, meer ondernemen en daardoor meer te gaan ervaren. Het aanwezig zijn brengt je in een staat waarin je weinig emotionele weerstand voelt en dat betekent dat je het uiteindelijk ook gaat doen. Het brengt je in een staat waarin de juiste acties vaak gewoon op een gefocuste maar ontspannen manier en zonder veel moeite uit je lijken te vloeien. Één van de eenvoudigste manieren om contact maken met het huidige moment is door je gedurende één of twee minuten te letten op je ademhaling.

 

2. Rule nr. 6.

 

Een manier om jezelf ervan te weerhouden om actie te ondernemen is door alles wat je gaat doen te serieus gaat nemen. Ik heb hier in het verleden al eerder een blog over geschreven Rule nr 6. Don't take yourself so damn seriously. Het jezelf (te) serieus nemen maakt namelijk de zaken groter en moeilijker dan dat het is. Als jij je daarintegen een beetje meer ontspant, realiseer jij je vaak dat die problemen en negatieve gevoelens gewoon iets zijn die jij in je eigen geest hebt gecreëerd. Met een lichtere gemoedstoestand lijken de zaken lichter te worden en daardoor kun jij er gemakkelijker mee aan de slag.

 

3. Leven vanuit je hart.

 

Dingen worden in je hoofd vaak moeilijker gemaakt dat wat het is. Als je echt iets wil vanuit je hart ga je merken dat actie ondernemen een stuk gemakkelijker is. Leven vanuit je hart blijft vooral in het begin spannend. Maar het leven wordt er vaak het stuk leuker op.

 

Bewustwording is een proces voor moedige mensen. Het is zekers niet altijd een gemakkelijk proces. Het proces zorgt ervoor dat je in contact komt met je gevoel. En helaas heeft niemand heeft ons geleerd vroeger om goed te worden in voelen. Niet zozeer om je iedere dag heel gelukkig te voelen Maar heel bewust de gevoelens in je lijf te voelen en bewust te zijn dat die gevoelen er mogen zijn.

 

Mindful Run is een proces van bewustwording, een proces voor moedige mensen.

 

Ik ben benieuwd of je dit proces herkent.

 

Martijn Mensink

Eigenaar van Mindful Run Nederland

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.