7 vragen aan Esther Bolt

Wie ben je?

Mijn naam is Esther en ik ben werkzaam als leefstijlcoach in mijn eigen praktijk Responsum. Daarnaast ben ik Mindful Run & Walk instructeur in Delft en omstreken. 

 

Wat betekent Mindful Run voor jou?

Na jarenlang werkzaam geweest te zijn in de grafische wereld besloot ik een aantal jaar geleden het roer om te gooien en werk te maken van mijn fascinatie voor gezondheid en leefstijl. Deze interesse ontstond jaren eerder in een tijd dat ik met gezondheidsklachten thuis zat. Onder andere hardlopen, gezonde voeding, mindfulness en concrete doelstellingen gaven mij de regie over mijn eigen welzijn terug. Tijdens een Mindful Run komen (bijna) alle elementen samen die ik zelf al jaren inzet om minder stress en meer energie te ervaren. Het is een concept waar ik 100% in geloof en wat ik graag met anderen deel. 

 

 

Wat wil je mensen graag brengen als instructeur?

Ik wil mijn deelnemers graag op een speelse manier laten inzien dat je veel meer invloed hebt op je emoties, gedachten, gevoelens, stress- en energielevel dan dat je vaak denkt. Dat mindfulness niet iets ‘zweverigs’ is maar juist een enorm krachtige tool die je altijd en overal kunt toepassen. Zowel tijdens het (hard)lopen als in het dagelijks leven. 

 

Wat is je favoriete Mindful Run oefening?

De ‘ademloos’ loop oefening. Tijdens deze oefeningen gaan de deelnemers, met mond en neus gesloten, (hard)lopen. Op het moment dat er een ademprikkel wordt opgemerkt komt de deelnemer tot stilstand. Vervolgens laat ik de deelnemers een ademhalingsoefening doen. Waarna zij opnieuw gaan hardlopen (wederom zijn de mond en neus dicht) tot de eerste ademprikkel zich weer aandient. In de meeste gevallen, en tot grote verbazing van de meeste deelnemers, komen zij nu een flink stuk verder. Deze oefening laat mooi de kracht van  ‘de manier van ademhalen’ zien.

 

Bekijk hieronder een review over de cursus van Esther Bolt:

 

 

Heb je weleens een blunder gemaakt?

Ik ben weleens met een groep deelnemers ’s avonds gaan (hard)lopen in een onverlicht natuurgebied, het was er écht heel erg donker. Ik merkte dat niet alle deelnemers zich hier prettig bij voelden. Vervolgens maakte ik de opmerking ‘hier zou ik in mijn eentje niet zo snel gaan lopen zo in het donker’. Dit droeg natuurlijk niet bepaald bij aan het verlagen van het stressniveau van de deelnemers. 😉 Sindsdien vinden de avondtrainingen altijd plaats in gebieden die goed verlicht zijn. 

 

Wat is je leukste cursist reactie?

Dat iemand na een training aangaf dat het echt even ‘stil’ was in haar hoofd. Iets wat ze al heel lang niet ervaren had. 

 

Heb je alvast een leuke tip voor de lezers?

Een simpele oefening om te ervaren dat slechts 1 ademhaling een groot verschil kan maken: 

 

1. Sluit je ogen

2. Wordt je bewust van je ‘staat van zijn’. Welke gedachtes heb je? Wat voel je? Welke fysieke sensaties neem je waar? Je hoeft niks te veranderen, alleen op te merken. Zodat je na de oefening kunt opmerken wat je ‘staat van zijn’ dan is en of er iets is veranderd. 

3. Adem helemaal in via je neus

4. Hou de adem een seconde of 4 vast

5. Zucht helemaal uit, probeer daarbij zoveel mogelijk spierspanning (in bijv. schouders en gezicht) los te laten.

6. Hou daar even vast totdat je de behoefte voelt om opnieuw in te ademen. Zodra je die behoefte duidelijk voelt adem je in. 

7. Herhaal stap 3t/m6 nog twee keer

8. Check opnieuw bij jezelf in; wat is nu je ‘staat van zijn’? Is er iets veranderd?

 

Meedoen aan een cursus in Delft bij Esther? Klik op deze link of vul onderstaand formulier in.