Leef in het nu.

LEEF IN HET NU! Maar wat betekent dat eigenlijk.

 

Het betekent dat je bewustzijn volledig is gericht op het hier en nu. Je maakt je geen zorgen meer over de toekomst of over het verleden. Als je leeft in het nu, leef je waar het leven gebeurt. Het verleden en de toekomst zijn illusies, ze bestaan niet. 

 

"De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren." -- Albert Einstein.

 

Als je niet in het nu leeft, dan leef je in een illusie. Dat is toch een goede reden om te leven in het nu, nietwaar?

 

Regelmatig maken mensen zich grote zorgen over de toekomst en regelmatig zijn mensen boos of verdrietig over dingen die in het verleden zijn gebeurd.

 

Een heel groot voordeel van het leven in het nu is dat het een bijzonder positief effect heeft op je emotionele welzijn, zoals je zelfvertrouwen, maar het kan ook van invloed hebben op je lichamelijke gezondheid.

Zoals iedereen weet kan stress je gezondheid negatief beïnvloeden. Stress wordt onder meer veroorzaakt door denken in de toekomst of in het verleden. Als je leeft in het nu, leef je in volledige acceptatie van het moment zelf. Je accepteert het leven zoals het nu is en niet zoals je het graag zou willen dat het is of zoals het was. Als je leeft in acceptatie met jezelf, besef je dat alles compleet is zoals het is. Je kunt jezelf vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt, en je kunt vrede sluiten in je hart.

Als je leeft in het verleden, kun je niets doen, het is weg. Als je je zorgen maakt over de toekomst, leef je ergens dat niet bestaat. Het is namelijk nog niet gebeurt.

 

Eckhart Tolle zei het al: Het hier en nu is een plek waar de meeste mensen zelden of nooit komen. Maar gelukkig is het te leren.

 

Daarom 3 tips om te leven in het nu.

 

1. Wees getuige van je gedachten.

Probeer niet om je gedachten te beoordelen, laat de gedachten gewoon zijn voor wat ze zijn. Je zult merken dat wanneer je een gedachte laat voor wat het is hij binnen enkele minuten verdwijnt. 

2. Je bent niet je gedachten.

Veel mensen identificeren zich met de gedachten, ze denken daadwerkelijk dat ze de gedachten zijn. Maar we zijn veel meer dan alleen onze gedachten. Ik heb hier onlangs ook nog een blog over geschreven. Jij bent niet de gedachte.

3. Let eens op je ademhaling.

STOP met lezen en let eens op je ademhaling. Hoe adem je? Adem je met pauzes? Ben je kortademig of misschien adem je wel heel langzaam. Let eens een minuut op je ademhaling. Ik wacht ...

 

Als je aandacht hebt op je ademhaling, zul je merken dat je ademhaling gewoon vanzelf gaat. Je hoeft er niks voor te doen. Wanneer je de aandacht richt op je ademhaling kom je steeds meer in contact met het nu.

 

Tot slot, natuurlijk zijn er veel meer manieren om te leven in het nu.
Het is ook helemaal niet zo moeilijk om te leven in het nu. De grote moeilijkheid
zit hem erin dat onze samenleving niet is gebasseerd op leven in het nu. Daar hebben we geen tijd voor, want het leven drijft ons voort.

 

Hartelijke groet,

Martijn Mensink

Reactie schrijven

Commentaren: 0