Mindfulness en sport

Veel mensen krijgen bij positieve gedachten een goed of fijn gevoel. Bij negatieve gedachten krijg je vaak last van een naar of slecht gevoel.

 

Als je vaak negatieve gedachten hebt raak je eerder vermoeid en geprikkeld, die gedachten tasten jouw energie niveau aan.

 

Je energie niveau is heel belangrijk, want als je veel energie hebt voel je je beter en doordat jij je beter voelt ga je beter presteren.

 

Het goede nieuws is dat je jouw hersenen kunt trainen om beter te worden in denken en te voelen waardoor jij jouw energie in balans kunt houden. Dit kun je leren door middel van meditatie en ademhalingstechnieken.

 

Middels deze technieken zoeken we naar een balans tussen moeiteloze ontspanning en gerichte aandacht. 

Maar het helpt ook om andere kwaliteiten te cultiveren, zoals concentratie, ruimtelijk inzicht, mentaal uithoudingsvermogen, pijn management, enzovoort.

 

We presteren op ons best wanneer we IN het huidige moment zijn. Dus iedere keer dat onze geest afdwaalt, lijdt onze prestatie daaronder. Om die reden is het zo belangrijk om deze kwaliteiten te ontwikkelen.

Maar natuurlijk is dit alles niet alleen tijdens het sporten belangrijk. Spieren groeien en worden sterker als we rusten, niet terwijl we trainen. Het is dus belangrijk om genoeg van de juiste soort rust te krijgen. Meditatie helpt je te ontspannen, en onderzoek heeft aangetoond dat het ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

Daarbij reduceert meditatie stress, het vermindert de productie van cortisol, adrenaline en andere potentieel schadelijke stoffen in ons lichaam. Stoffen die zorgen voor een verhoogde spierafbraak en vetopbouw – twee zaken die veel mensen willen voorkomen…

Maar voor mij is het grootste en meest belangrijke voordeel van meditatie in relatie tot trainen perspectief. Meditatie helpt je om je motivatie te scherpen voor de training, om een gezonde balans in het trainen te handhaven, om te weten wanneer je door kunt drukken en wanneer je je even in moet houden. En met deze drie zaken stevig verankerd, maak je niet alleen je sportieve doelen haalbaar, maar geniet je ook van de reis om ze te bereiken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0