Train your mind and the body will follow.

De geest is de meester van het lichaam, je geest controleert het lichaam en niet andersom. Zodra lichaam en geest in harmonie worden gebracht ga je niet meer een gevecht aan met jezelf maar lijkt het wel dat alles vanzelf gaat.

Dat zie je ook bij sommige mensen. De 1 moet er keihard voor werken en bij de ander gaat het allemaal vanzelf, althans dat lijkt zo.

 

 

 

 

Het grote geheim hierachter is dat bij degene bij wie het allemaal vanzelf lijkt te gaan eigenlijk alleen maar beter is in zijn hoofd. Dat hoor je mensen vaak ook zeggen "het zit tussen de oren". 

 

Want als je gedachten negatief en rommelig zijn, zullen je prestaties automatisch minder zijn dan wanneer je gedachten positief zijn. Mensen die meer in het hier en nu leven kijken niet ver vooruit en maken zich minder zorgen en hebben meer rust in hun hoofd.

Het klinkt allemaal zo simpel en dat is ook zo. Een makkelijke manier om je geest te gaan
trainen i.p.v. je lichaam is beginnen met ademhalingstechnieken.

 

Ik heb hier in een vorige blog ook al eens over geschreven de marathonloper.

 

Ademhalingsoefening:

Doe je mond dicht en adem langzaam in door je neus en adem

uit langzaam door je neus. Je ogen mogen gesloten zijn maar kunnen ook gewoon
open zijn, net wat jij ontspannen vindt.

 

Zeg tegen jezelf bij het inademen “IK” uitademen “BEN” inademen “HIER” uitademen “NU” inademen “IN” uitademen “DIT”. Herhaal dit de hele oefening. Zet een stopwatch (via je mobile telefoon) aan en doe dit 15 minuten lang.

Je focus is op de zin “IK BEN HIER NU IN DIT”. Deze zin zal je geest helpen te concentreren om in het hier en nu te blijven. Begin hier de dag eens mee en zie het als een soort van meditatie techniek.

 

Normaal gesproken heeft je geest nogal eens de neiging om af te dwalen naar naar het verleden of naar de toekomst. Met deze eenvoudige oefening krijg je de geest steeds meer onder controle.

 

Een paar tips om deze oefening goed uit te oefenen.

 

Houd je rug recht

Ogen gesloten of open

Haal diep adem.

Trek de lucht helemaal naar de onderkant van je maag

Adem in en adem uit op hetzelfde tempo en (langzaam zonder onderbrekingen)

 

Hoe beter getraind je bent in je hoofd hoe makkelijker het leven wordt en hoe beter prestaties worden.

 

Ik vind het altijd wel bijzonder dat mensen hun focus alleen maar op lichamelijk trainen zetten en bijna niet op het geestelijk nivo.

 

Als je vragen hebt over de oefening of je wilt meer weten over dit onderwerp dan kun je mij altijd mailen op info@mindfulrun.nl

 

Hartelijke groet,


Martijn Mensink

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Evelien (donderdag, 08 augustus 2013 13:12)

  Hoi Martijn,

  Ik heb een vraag: als je de geest wil trainen, is het dan niet belangrijk om daar ook een doel in te hebben? Het hebben van een doel betekent wel richten op de toekomst. Hoe houd je 'in het nu leven' en 'doelgericht te werk gaan' in balans?

 • #2

  Martijn Mensink (donderdag, 08 augustus 2013 22:02)

  Hallo Evelien,

  Het is niet belangrijk om altijd een doel te hebben om je geest te trainen. Het is overigens ook geen probleem als je wel een doel hebt. Waar het om gaat is dat jij baas bent over je gedachten. Wanneer jij begint met de ademhalingstechnieken krijg je steeds meer controle over je denken. Dit lijkt nu vaak nog ingewikkeld maar na een paar keer oefenen zul je zien dat je snel vorderingen boekt.

  Hoe je het in het nu leeft en doelgericht te werk gaat in balans houdt is een goede vraag. Als je onderscheid kunt maken tussen piekerverstand en functioneel verstand en je leert beter voelen dan is een gevolg daarvan dat je meer in balans komt.

  Heb ik jouw vraag hierin beantwoord?
  Mocht je hiermee iets willen dan kun je altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.

  Groet,

  Martijn Mensink
  info@martijn-mensink.nl
  0648796219