Mindful Running maakt van hardlopen weer ontspanning

Onderstaand interview met Asics Benelux overgenomen van keep-track


‘Mindful running’ maakt van hardlopen weer ontspanning


Tijdens Outrun The Sun, de spectaculaire ASICS trailrunning challenge, vertelde deelneemster Megan Kimmel dat hardlopen in de natuur voor haar ‘een vorm van meditatie’ is.

 

Kimmel is lang niet de enige die die link legt. De Nederlander Martijn Mensink ontwikkelde er zelfs het coachingprogramma Mindful Run rond. Dat werd in korte tijd razend populair bij hardlopers allerhande.

 

Over mindfulness gesproken: wist je dat ASICS staat voor Anima Sana In Corpore Sano, oftewel 'een gezonde geest in een gezond lichaam'? Dat smeekt om een interview!

 

Hoe bent u op het idee gekomen voor mindful running?

 

Ik was zelf altijd al een fanatieke hardloper: ik liep zo’n vijftien uur per week. Maar wat ooit bedoeld was als ontspanning, werd steeds meer een bron van stress. Ik moest en zou elke dag hardlopen, anders voelde ik me slecht. Ik werd er angstig en zenuwachtig van.

Op een bepaald moment stopte ik met roken met de Allen Carr-methode. Die methode gebruikt bewustwordingstechnieken en zo kwam ik bij mindfulness terecht. Ik ontdekte dat ik mindfulness ook kon toepassen om hardlopen weer een aangename activiteit te maken.

 

Hoe zou u mindful running omschrijven?

 

Het is een combinatie van drie dingen: hardlopen, mindfulness en ademhalingstechnieken.
Mindfulness gaat over bewust zijn: wat zie je, wat hoor je, wat voel je? Wij zijn in onze maatschappij vergeten te 'voelen'. Bij de meeste mensen stopt de ontwikkeling van de rechter hersenhelft rond hun zevende jaar. Daarna wordt vooral het denken verder ontwikkeld. Maar voor een leven in balans moeten we allemaal beter bewust dingen leren zien en aanvoelen.

 

Ademhaling speelt misschien wel de belangrijkste rol.

 

We halen allemaal zo'n 22.000 keer adem per dag, maar we zijn ons daar nauwelijks van bewust. 80% van de mensen ademen door hun mond als ze hardlopen. Maar het is veel gezonder en rustgevender om door je neus te ademen. En dat is wennen: de meeste hardlopers die ik vraag om een rondje te lopen met neusademhaling, moeten na 300 meter stoppen.

 

Mindfulness draait rond bewustwording. Sporten heeft meestal een competitief karakter. Zijn die twee dan niet tegenstrijdig?

 

Veel mensen lopen met kwantitatieve doelen. Ze hebben een schema en moeten van zichzelf zoveel kilometer lopen in zoveel minuten. Ze meten hun hartslag en tracken zichzelf met een gps — het wordt steeds gekker! Zo wordt hardlopen een strijd en een bron van stress, terwijl we in de rest van ons leven al zo veel druk ervaren.

Maar kijk dan eens naar trailrunners: die zijn vaak helemaal niet bezig met doelen halen. Ze lopen in de natuur en zijn eigenlijk verplicht om op te letten waar ze lopen. Daardoor zijn ze in het hier en nu en genieten ze veel meer van hun sport.

Je gedachten leren focussen op je ademhaling, je lichaam en het hier en nu, daar gaat het om. Dat kan trouwens ook prima in een stedelijke omgeving. En of je nou drie kilometer of dertig kilometer loopt is dan minder belangrijk.

 

Wat zijn de voordelen van mindful running?

 

Ten eerste wordt hardlopen weer ontspannend. Je laat je drukke leven even achter je en bent er even uit, zonder dat je bepaalde doelen moet halen. Je denkt ook minder aan problemen thuis of op je werk. Met mindful running besef je pas hoe druk het in je hoofd is en leer je een bepaalde rust te vinden.

Ten tweede ga je op een veel verantwoordere manier lopen. Doordat je beter leert 'voelen', leer je ook naar je lichaam luisteren en krijg je minder blessures. En ook in de rest van je leven zul je bewustere keuzes maken.

Tenslotte hebben ook professionele hardlopers en atleten er voordeel bij. Zij bouwen vaak veel spanning op voor en tijdens wedstrijden, die ze met mindful running kunnen afleiden.
Ik wil dat wel eens proberen. Hoe begin ik eraan?

 

Om te beginnen laat je alle gadgets thuis: gps, tracking horloges, hartslagmeters, etcetera.

 

Begin dan aan je normale hardlooproute en concentreer je op je ademhaling. Loop eens een stuk terwijl je alleen door je neus ademt en kijk hoe dat voelt. Wees je ook eens bewust van alle gedachtes die je hebt tijdens het hardlopen, alle stemmetjes als het ware. En sensaties: honger, kou of misschien juist warmte, …

Bekijk ook je omgeving eens heel bewust. En ga eens naar links waar je altijd naar rechts gaat, of omgekeerd.

 

Bedankt voor de tips!

 

Wil je meer informatie over mindful hardlopen? Kijk op de site van Mindful Run.

 

In 2011 maakten we de reclamespot "Running Releases More Than Just Sweat". Sluit hier perfect bij aan ;-)


Reactie schrijven

Commentaren: 0