Go with the Flow

Heel veel mensen kennen verschillende vormen van geluk en plezier. Bijvoorbeeld als je lekker aan het eten bent, of het moment dat je lekkere seks hebt.

 

Helaas zijn deze momenten van geluk en plezier vaak maar kort. Op momenten dat je langere tijd van iets kunt genieten kun je in een Flow terecht komen. Bijna iedereen herkent dit wel. Deze momenten duren vaak wat langer en geven je dan ook een intens gevoel van vreugde.

 

Als we volledig opgaan in deze Flow is het gemakkelijk om een goed resultaat neer te zetten. Het gevoel wat we dan in ons hebben is intens en hebben dan ook plezier in wat we doen. Het resultaat geeft ons naderhand veel voldoening.

 

De Flow kan in het fysieke of mentale aspect van het lichaam plaatsvinden. Hardlopers noemen het bijvoorbeeld wel eens de “Runners Flow” Maar je hoeft echt niet een marathon te lopen of een medaille te winnen om in deze “Runners Flow” terecht te komen.

 

De Flow is vaak ook bekend bij artistieke en creatieve mensen. Tijdens deze momenten waarop ideeën, beelden gevoelens of woorden makkelijker hun plaats in nemen zonder daar heel veel over na te denken. Het gaat vanzelf, wordt op dat soort momenten vaak gezegd.

 

Hieronder een aantal kenmerken van een Flow:

 

1 Er is balans tussen de vaardigheid en uitdaging. Als de uitdaging te moeilijk kunnen we gefrustreerd worden, maar is het te makkelijk dan vervelen we ons. De Flow treedt op wanneer we een optimale balans hebben.

 

2 Actie en je bewustzijn worden samengevoegd. Iedereen heeft weleens de ervaring gehad dat je fysiek met iets bezig bent maar met je gedachten ergens anders. Dit komt vaak voort uit een vorm van verveling of frustratie. In de Flow zijn we volledig met onze aandacht in het nu.

 

3 Het besef van tijd is volledig weg. De uren dat je bezig bent kunnen voelen als minuten.

 

4 Je zelfbewustzijn verdwijnt. Wanneer we volledig opgaan in de activiteit zelf, zijn we niet bezig met ons zelfbeeld, of hoe anderen ons zien.

 

5 Er zijn geen zorgen dat het mislukt. Een bewuste aandacht van je hersenen in het nu houdt de focus op wat je doet. Dus we maken ons geen zorgen over dingen die fout kunnen gaan.

 

6 Afleidingen zijn uitgesloten van je bewustzijn. Als we niet worden afgeleid door zorgen of tegenstrijdige gedachten dan zijn we vrij in ons hoofd.

 

En hoe kan het toch dat sommige mensen regelmatig in een Flow terechtkomen en andere vaak zitten te piekeren en kun je op ieder moment dat je wenst in een Flow terecht komen?

 

In welke flow zou je terechtkomen?

 

Go with the Flow!

 

Grtz, Martijn Mensink

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0