Geloof in jezelf

"Je geloof bepaalt wat je denkt, maar wat je denkt moet je eerst gaan geloven”

Martijn Mensink

Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik over de finish kwam na mijn eerst 5 mijl hardloopwedstrijd. Ik was opgetogen. Ik voelde me zo vreselijk trots. Natuurlijk wist ik ook wel, dat voor de gevorderdere hardloper 5 mijl niets was, maar voor mij was het een mijlpaal. In de jaren voorafgaand aan mijn eerste wedstrijd liep ik namelijk nooit hard. Sterker nog, ik had er een hekel aan. Maar op de één of andere manier kreeg mijn beste vriend mij overtuigd om eens mee te gaan doen met de Holterbergloop. Ik vond het best wel eng, want ik had nog nooit deelgenomen aan een wedstrijd. Ik wist niet eens hoe dat moest 'hardlopen' tijdens een wedstrijd.

Vlak voor de start voelde het bij mij nog als een onmogelijke opgave. "Waarom doe ik dit? Ik ben helemaal geen hardloper", hoorde ik mijzelf zeggen. Maar toen het startschot ging begon ik hard te lopen. Op dat moment werd ik mij bewust van al die muppets in mijn hoofd die mij probeerden te stoppen. Maar op de één of andere manier ben ik doorgegaan met hardlopen. Na acht jaar veel hard te hebben gelopen weet ik dat doorgaan 90% mentaal van aard is.

Maar wat belangrijker voor mij was, is dat hardlopen mij steeds meer bewuster maakte van mijzelf. Ik werd steeds bewuster van al mijn gedachten. De conclusie die ik hieruit trok was dat ik mij onbewust heel veel beperkingen oplegde in mijn persoonlijke ontwikkeling. Beperkingen die er feitelijk helemaal niet waren.

Waarom had ik besloten dat ik ergens niet goed in was?

Waarom was ik daar bang voor?

Waarom kon ik dat niet?

Waarom paste dat niet bij mij?

Nu, als trainer en coach bij Mindful Run en als trainer bij Allen Carr’s Easyway Stoppen met Roken, heb ik mij 100% blootgesteld en ben ik uit mijn comfortzone gekomen. Ik stel mij vaak kwetsbaar op, omdat iedereen mag weten wie ik ben.

Ik kom niet meer met excuses van “ja maar..."!

Ik weet zeker dat 90% zich alleen maar afspeelt tussen je oren. Het is een proces waar ik mijzelf iedere keer weer doorheen dring. Vooral in het begin is het onwennig en soms best moeilijk. Maar zoals alles in het leven: hoe vaker je herhaalt hoe makkelijker het wordt. Nu durf ik te zeggen dat ik me dat proces helemaal eigen heb gemaakt.

Ik zou je willen uitnodigen om eens een kijkje in je eigen leven te nemen en je af te vragen waarom jij er niet 100% voor bent gegaan. Was het je angst? Was het een excuus? Was het "ja maar..."?

Bij het inzicht dat jij je eigen gedrag kan beïnvloeden begin je al met het verschuiven van je vaste overtuigingen. Zodra je hiermee begint, begin je te geloven in jezelf en ben je in staat kleine stappen voorwaarts te maken die voorheen onmogelijk leken. Mocht dit je niet lukken, dan kan Mindful Run jou ondersteunen in dit proces.

Besteed aandacht aan de verhalen die jij jezelf altijd vertelde. Dat zijn de verhalen die jouw werkelijkheid zijn geworden. Dat zijn de verhalen die het potentieel in jou wegstopten.

Geloof in jezelf en alles zal op zijn plaats vallen.

Heb vertrouwen in je eigen kunnen, werk hard, er is niets wat je niet kunt bereiken.
 
Sportieve groet,

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0