Focus hardloper.

 

Mindfulness kan als mentale vaardigheid worden toegepast tijdens je sportprestaties. Mindfulness betekent in feite het richten van je aandacht op een bijzonder manier. Mindfulness kan eenvoudig worden opgemerkt als iets wat we normaal niet opmerken, omdat je te druk bent in je hoofd of omdat je niet in het hier en nu aanwezig bent maar in de toekomst of in het verleden bent.

 

Tijdens je sportprestatie zijn er zoveel fysieke, emotionele  en mentale aspecten te beleven in het moment zelf, dat je gedachten alle kanten kunnen op gaan. Jouw gedachten gaan automatisch een richting op die voor die situatie het belangrijkst is. Wanneer de focus wordt gericht op een gedachte dan komt het verstand met een oordeel. Dit oordeel wordt automatisch ingezet en bepaalt jouw gedachten.

 

Bijvoorbeeld:

De hardloper heeft tijdens zijn 5 km wedstijd een zwak moment. De hardloper wordt na 3 km moe. Net op het moment dat hij zijn aandacht richt op het moe worden, komt de concurrent voorbij en haalt hem in. Hij krijgt dus een mentale dreun om zijn oren. Zijn focus ligt nu op het moe worden en hij baalt want hij kan niet meer versnellen. De hardloper loopt de wedstrijd uit en komt moe en misschien zelfs wel een beetje voldaan over de finish lijn. Later die dag op weg naar huis denkt hij nog eens rustig na over de wedstrijd en komt tot de conclusie dat hij te zwaar heeft getraind die week. Deze conclusie is voor de meeste atleten vaak heel normaal.

Maar hoe zit het werkelijk, als hij bijvoorbeeld in dezelfde wedstrijd na 3 km merkt dat hij een ruime voorsprong heeft en zijn trainer aan de kant dit bevestigd? De hardloper krijgt op dat moment vleugels en van vermoeidheid is geen enkele sprake. De conclusie is heel makkelijk, het zit tussen de oren. Dat hoor je mensen ook vaak zeggen: "Hij heeft het tussen de oren niet goed zitten!". Lichamelijk is hij sterk maar geestelijk moet hij nog groeien. 

Als je Mindfulness toepast in een wedstrijd kun je bovenstaand effect altijd bereiken, in iedere situatie. 

De gedachte van moe zijn of even niet meer kunnen is voor veel hardlopers een automatische gedachte tijdens de wedstrijd.

Wanneer jij als atleet mindfulness oefeningen toepast tijdens dit moment wordt jij als het ware waarnemer van je gedachten. Veel atleten hebben dit soort momenten wel eens ervaren en zien het dan als de "runnersflow" waarin zij zaten.

Dit is het moment van lopen waarin de atleet in de staat van "ZIJN" komt. Het enige moment wat dan nog telt is het hier en nu waarin de atleet verkeert. Het is een flow waarin hij is beland. Het gaat vanzelf! In deze flow bevrijdt de atleet zich van alle negatieve gedachten die van invloed kunnen zijn op zijn prestatie. Hij heeft de juiste focus, de juiste mindset. 

Door regelmatig mindfulness oefeningen toe te passen tijdens je trainingen wordt het voor de atleet steeds meer een automatisme om in deze staat van "runnersflow" terecht te komen. 

Vaak lees ik wedstrijd verslagen van atleten op internet die toegeven dat ze vaak negatieve gedachten hebben, of dat ze te weinig focus hebben, of dat ze een slechte dag hadden tijdens de wedstrijd. 

Atleten zijn vaak alleen maar bezig om de perfecte race te lopen ,maar gaan helemaal voorbij aan het feit dat de perfecte race helemaal niet bestaat. 

De getrainde atleet die fysiek en mentaal het sterkst is wint uiteindelijk op alle fronten. Zowel op prestatie niveau als op het niveau van plezier.

Pijlers voor de atleet die mindfulness wil toepassen:

 

Waarnemen

Observeer je gedachten op een manier dat je gaat voelen i.p.v.denken. De natuurlijke neiging van de geest is om te proberen na te denken i.p.v. rechtstreeks te ervaren.

 

Niet oordelen

Heb geen oordeel. Er is geen goed en er is geen fout. Het is zoals het is.

 

Aandacht 

Focus je op één ding.

Tot slot: mindfulness is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Het is niet altijd even gemakkelijk en zoals elke vaardigheid vereist het een zekere mate van inspanning tijd, geduld en voortdurende training. 

Wil je meer weten over mindfulness in combinatie met jouw sportprestatie mail dan naar info@martijn-mensink.nl.

Hartelijke groet,

Martijn Mensink

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0