NLP Coaching

NLP Coaching, een krachtig instrument!
In mijn coaching gebruik ik uitgangspunten en technieken die afkomstig zijn uit de NLP. In dit blog artikel wil ik je kort uitleggen waarom dit zo´n krachtige interventietechniek is.

 

Het zal je na het lezen ook duidelijk zijn waarom het toepassen van NLP in je professionele en je privé leven zeer krachtig is. NLP is zeker geen kunstje, het is juist een zeer authentieke manier van communiceren. Doe er allereerst je eigen voordeel mee, en gebruik het ook bij je klant, leidinggevende je levenspartner of bij wie dan ook.

 

NLP

NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Het kan worden gezien als een verzameling van in modellen en technieken vertaalde werkwijzen om een probleemsituatie te onderzoeken en aan te pakken. NLP wordt ook wel eclectische psychologie genoemd. Dat wil zeggen dat het de beste modellen uit alle voorhanden psychologische kennis bevat.

NLP richt zich voornamelijk op concrete emotionele en communicatieve problemen. Dat maakt NLP ook uitermate geschikt voor de coachings en professionele praktijk. Hoe, wat en met welk doel communiceer je, en hoe komt dat over bij de ander. En omgekeerd natuurlijk. Maar ook, hoe communiceer je met jezelf, en hoe beïnvloedt dat je gevoel en de mate waarin je je doelen weet te realiseren. Dus inter- en intrapersoonlijk.

 

NLP Vooronderstellingen

De basis van NLP en alle NLP technieken ligt in een aantal vooronderstellingen, of overtuigingen. Dit zijn geen feitelijke waarheden maar aannames. Deze vooronderstellingen bieden krachtige handvatten voor je communicatie met andere mensen. Als je je de vooronderstellingen eigen maakt, en goed toepast, maak je je leven een stuk prettiger en succesvoller.

In totaal zijn er 8 vooronderstellingen. Sommigen spreken van meer, maar in de kern kom je altijd op deze 8 terug.

 1. De kaart is niet het gebied
  Je interpreteert dat wat je hoort/ervaart aan de hand van je eigen ervaringen en vooroordelen. Zoals jij het ziet, hoeft een ander het niet te zien.
 2. Lichaam en geest zijn een cybernetische eenheid
  Dat wat je denkt heeft invloed op hoe je je voelt, en op je fysieke houding. En omgekeerd. Je kunt je beter voelen door je fysieke houding te veranderen.
 3. In communicatie bestaat er geen mislukking, alleen feedback
  Een belangrijke! Blijf een open houding houden, en zie negatieve reacties niet als een afwijzing van de persoon die je bent. Blijf proberen tot je het gewenste resultaat bereikt.
 4. De betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept
  Wees je bewust van het feit dat jouw communicatie van invloed is op de ander. Zowel ten gunste als ten ongunste. In deze vooronderstelling bepaalt de reactie van de ander wat jouw boodschap betekent.
 5. Mensen hebben hulpbronnen beschikbaar voor positieve verandering
  Alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken heb je al in je. Je hebt er alleen even geen toegang toe. De kunst is nu om ze te ontsluiten. Met NLP gaat dat prima.
 6. Als iemand anders iets kan, kan ik het leren
  Het uitgangspunt hier is dat als je in iemands huid kruipt je kunt wat hij/zij kan. Het kan alleen wel 100 jaar duren….. Tja, wat mij betreft is deze vorm de minst sterke vooronderstelling. Ik gebruik hem altijd minder zwart/wit. Het is een mooie vooronderstelling om met open vizier te kijken (NLP modelleren) naar een rolmodel. Een persoon die jij als voorbeeld ziet. En om dan die dingen over te nemen die bij je passen.
 7. Het onbewuste is minstens even belangrijk als het bewuste denken
  Mensen laten zich ook sturen door onbewuste gedachten en ervaringen. Deze blootleggen, of gewoon accepteren, is een zeer effectieve NLP werkwijze.
 8. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Of was ooit iemands beste keuze.
  Een hele mooie. Het gedrag dat iemand vertoond (jijzelf dus ook) heeft voor die persoon zelf altijd een positief doel. Vooral mooi als je naar negatief ervaren gedrag kijkt. Waarom doet iemand iets, welk positieve doel wil hij/zij bereiken?

Toepassing bij coaching

Als coach heb ik altijd een open houding t.o.v. mijn coachees. Ik ben oprecht benieuwd naar hun verhaal, en het verhaal achter het verhaal. Ik hanteer actief en constant de NLP vooronderstellingen. Overigens gebeurt dat zonder dat de coachee zich hiervan echt bewust is.

Het stelt mij in staat om mijn cliënten beter te leren kennen. Om te begrijpen wat ze bedoelen als ze iets zeggen, en om door te vragen en een verhaal zoveel mogelijk spits te krijgen. Ik luister onbevooroordeeld.

Dat doe ik tijdens het hele traject – van intake tot evaluatie. Coachees ervaren deze stijl als zeer plezierig en doeltreffend. Het helpt hen ook om tot verdieping en verheldering van de coachvraag en oplossing te komen. Ook mooi; met NLP heb je kortere coachingstrajecten dan zonder NLP.

 

NLP meer weten?

Neem dan contact met mij op info@martijn-mensink.nl of bel met 0648796219

 

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

Reactie schrijven

Commentaren: 0