Marathon zenuwen

Marathon zenuwen

 

Dit weekend is het dan zover de Marathon van Rotterdam staat voor de deur:

 

Veel hardlopers hebben er keihard voor getraind en zijn er lichamelijk helemaal klaar voor. Maar hoe fit zijn deze hardlopers in hun hoofd?

 

Hoe fantastisch zou het zijn als je lichamelijk en geestelijk helemaal in balans bent.

 

Veel hardlopers hebben zich de afgelopen maanden helemaal suf getraind om maar kilometers te maken. Sommige atleten trainen er honderden kilometers in de week voor en dan een paar dagen voor de start beginnen ze ook nog te twijfelen aan zichzelf en besluiten ze om nog maar een extra looptraining

te doen. Je bent onzeker en je begin je af te vragen of je wel fit genoeg bent, als het zondag maar niet te warm is? Wat nou als ik mijn doelstelling niet haal. En ga zo maar door. Hoe kan het toch dat zo weinig atleten denken aan het nut van het Mentale aspect. De voordelen zijn zo enorm!

 

Heb je last van Marathon zenuwen lees dan dit eens.

 

Vlak voor de start van de Marathon zoekt je een rustig plekje en breng je je aandacht naar je ademhaling.

 

Je scant je lichaam. De enige spanning die je waarschijnlijk voelt is de wedstrijd spanning die je in je lichaam voelt. Je ontspant bewust je spieren en je maakt de geest rustig. De zwaar beladen wedstrijd spanning is verdwenen.

 

Vanaf nu ben je 100% klaar om deel te nemen aan de wedstrijd en je geniet van de mensen en de geluiden om je heen. Terwijl je wacht op het start schot maak je bewust contact met je adem. Deze zal je bij blijven gedurende de hele race.

 

Je loopt snel en goed, de 15 kilometer is gepasseerd, je bent kalm en geconcentreerd je voelt je goed. Je bent niet bezig met de volgende kilometers, nog hoe je gaat voelen als je de 21 km hebt gepasseerd. Je

focus is maar op 1 ding gericht en dat is "dit moment", die je kalm en zelfverzekerd houdt.

 

Gedachten en gevoelens komen en gaan net als die honderden mensen aan de kant van de weg die je voorbij gaat. Je hoeft niet te proberen om jouw gedachten en gevoelens te vermijden. Ze zijn er gewoon maar en zijn net zo snel weer verdwenen.

 

Je scant je lichaam voor onnodige spanning en laat die los. Je bent diep verbonden met je lichaam en je adem, die je makkelijk tot aan de finish houdt. Je passeert de streep en kijkt op je horloge en je ziet dat je doel is behaald. Nog nooit heb je een marathon zo goed en gemakkelijk gelopen.

 

Tips voor het uitvoeren tijdens het lopen van een Marathon op basis van Mindful Run:

 

1. Focus op de ademhaling. Let op je gevoel bij het inademen van de lucht en bij het verlaten van de lucht via je lichaam. Blijf bij dat gevoel zo veel mogelijk.

 

2. Wees bewust van je gedachten, maar laat je er niet door beïnvloeden. Bij het verdwijnen van de

gedachte keer je onmiddellijk terug naar je ademhaling.

 

3. Geef aandacht aan alle gevoelens die in je lichaam aanwezig zijn, maar laat je niet afleiden, dat zorgt voor ongemak. Het enige wat je hoeft te doen is WAARNEMEN als het gevoel komt maar let goed op de

kwaliteit van het gevoel. Probeer niet om je gevoel te beoordelen maar voel het. Natuurlijk, als je intense pijn voelt, is het je lichaam die laat weten dat je moet stoppen met lopen.

 

4. Wanneer je merkt bij jezelf dat je gedachten keer op keer terug komen op de kilometers die je al hebt afgelegd of je gedachten gaan naar de kilometers wat nog moet komen, herinner je dan jezelf dat je de aandacht op dit moment moet vestigen en keer je terug naar je ademhaling.

 

5. Begin met de ademhaling oefeningen al tijdens je warming-up voor je race.

 

6. Mediteer een paar dagen voor je wedstrijd 10-20 minuten per dag.

 

Door te focussen op je ademhaling en je lichaam te laten doen wat hij moet doen in plaats van te dwingen haal je de onnatuurlijke spanning uit je lichaam en ben je in staat om makkelijker te lopen waardoor het uiteindelijk een stuk efficiënter wordt en wat natuurlijk je plezier vergroot.

 

Voor meer informatie over Mindful Run en dat te kunnen gebruiken met hardlopen kun je contact met mij opnemen.

 

Heel veel plezier zondag,

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0