Ik ben Zijn......

Ik ben Zijn.........

 

Je HEBT gedachten. Je bent ze niet.

 

Je HEBT gevoelens. Je bent ze niet.

 

Jij bent niet je gedachten. Jij bent ook niet je emoties. Maar wat ben je dan wel?

 

Ben je puur bewustzijn? Of ben jij de ruimte waarin gedachten en emoties ontstaan?

 

Jij bent alleen gedachten en emoties als jij je identificeert met deze. Het identificeren is een keuze die jij ieder moment, bewust of onbewust maakt.

 

Ik ben een denker!

 

Ik herinner me nog goed hoe ik op het idee kwam dat ik niet mijn gedachten en emoties kan zijn. Het was tijdens het lezen van een boek van Eckhart Tolle “De kracht van het NU”. 

Al jaren lang was ik een slaaf van mijn gedachten. Het was mijn identiteit geworden. “Ik ben een denker”, dat was mijn waarheid, omdat ik niet beter wist.

 

Ik was op een punt in mijn leven gekomen dat ik kennis maakte met meditatie. In het begin lag de focus op het bewust ademhalen en speelde ik een beetje met het idee: “ik ben niet mijn gedachten en niet mijn emoties”. Maar wat ben ik dan wel als ik niet mijn gedachten en emoties ben?

Na het lezen van een hoofdstuk uit het boek van Eckhart Tolle ging ik opnieuw mediteren. Het was het laatste puzzelstukje wat ontbrak om het inzicht te ontvangen. Het werd 100% duidelijk voor mij. Ik ben bewustzijn en in dat bewustzijn is mijn normale staat zonder beïnvloed te worden gewoon Zijn.

 

Met zijn bedoel ik de ruimte van waaruit ik leef. De ruimte zonder dat je gemanipuleerd of beïnvloed wordt uit ervaringen. 

 

Het is gewoon Zijn.

 

Dat is voor mij de betekenis van “verlichting”. Het moment dat ik in staat was om dit te begrijpen was de

belangrijkste stap in mijn spirituele reis. Het was een moment van grote opluchting en opwinding, het moment van wakker worden. Het altijd maar denken wat onophoudelijke doorging veroorzaakte in mijn leven veel leed. Het volledige besef dat ik niet mijn denken of mijn emoties ben was een nieuw begin. Een begin met een grote verantwoordelijkheid.

 

Zodra je beseft dat jij bent die kan kiezen, kun je niet langer anderen de schuld geven voor het maken van negatieve gevoelens of negatieve gedachten. De nieuwe jij is vanaf nu alleen nog maar de waarnemer van al jouw gedachten en emoties.

 

"Heb je dan nog wel gevoel?" als je Zijn bent zou je misschien jezelf afvragen?

 

Jazeker heb je gevoel. Echter de gevoelens zijn omgezet in sensaties in je lichaam, zonder daar een oordeel over te hebben. Je bent je bewust van alle sensaties in je lichaam. Door regelmatig te mediteren kom je steeds meer in verbinding met je diepere staat van (bewust) Zijn.

 

Hoe meer tijd je doorbrengt met de waarnemer (de nieuwe jij), hoe meer jij, jezelf leert kennen.

 

Bewustzijn is dat waarmee je ziet en ervaart. Niet de ingevulde meningen erover.

 

Waarom vertel ik dit?

 

Ik deel dit alles omdat ik hoop dat jij in dezelfde opluchting en opwinding komt die ik voelde toen ik er achter kwam wat ik altijd al wist. Iets klopt er niet!

 

Door het delen van dit soort ervaringen hoop ik een stap te zetten in de spirituele groei van jou om een doelgericht leven op te bouwen, waarin je de verbondenheid ziet als het wonder van het leven. Het leven zelf.

 

Iedereen kan direct aan deze reis beginnen, waar je nu bent en dit leest is de juiste plek om te Zijn.

Of je nu begint met yoga of met meditatie. Of met het lezen van mijn blogs, de reis is begonnen.

 

Jij bent niet je gedachten. Jij bent niet je emoties. Jij bent (bewust) Zijn.

 

Adem in, adem uit…………!

❤️

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.