Neusademhaling en Hardlopen.

Neusademhaling en Hardlopen

 

Waarom hardlopen?

 

Mensen die hardlopen hebben minder kans op chronische ziektes, het versterkt je immuunsysteem en het houdt de spieren en gewrichten sterk en soepel. Hardlopers komen dan ook minder vaak in het ziekenhuis terecht en leven gemiddeld langer

 

Waarom neusademhaling?

 

Hoe langzamer en hoe minder we inademen, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur we in onze lichaamscellen hebben en ook des te lager ook onze hartslag zal zijn.

 

Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – vooral tijdens het sporten, dus ook bij het hardlopen. In het begin is het even wennen, omdat de gemiddelde snelheid waarmee je gewend was te sporten eerst zal afnemen. Op den duur neemt je snelheid weer toe en sport je met een groter gemak dan je met mondademhaling gewend was!

 

Wat gebeurt er allemaal voor positiefs als je door je neus in- en uitademt?

 

Onze longen halen met name tijdens het uitademen zuurstof uit de ingeademde lucht. Omdat de neusgaten kleiner zijn dan de mond, zorgt door de neus uitgeademde lucht voor tegendruk. Het vertraagt het ontsnappen van de lucht , zodat de longen meer tijd hebben om er zuurstof aan te onttrekken. Daardoor wordt er 10-20 procent MEER ZUURSTOF naar de spieren en organen vervoerd. Dit resulteert in een goede zuurstof/koolzuur uitwisseling en het bloed behoudt zo een evenwichtige pH-waarde. Bij mondademhaling gaat kooldioxide te snel verloren en zal de zuurstofopname dan ook een stuk minder zijn.  Doordat er meer zuurstof naar je spieren en organen gaat, zal je aerobe uithoudingsvermogen toenemen, zodat je op den duur in staat zult zijn om méér te presteren met een lagere hartslag.

 

Daarnaast vermindert neusademhaling voor de meeste mensen tevens een hoge bloeddruk en stress. Neusademhaling vertraagt de lucht inname ook, maar dwingt je (als de anaerobe grens wordt bereikt) om gas terug te nemen, zoals bij de snelheidsbegrenzer van een auto. Doordat je bij een te hoge inspanning gedwongen wordt gas terug te nemen, verklein je daarmee dan ook de kans op blessures!

 

Daarom dus neusademhaling ook tijdens het hardlopen!

 

Persoonlijk advies

 

Wil je meer weten over neusademhaling en in de praktijk leren hoe jou dat – als sporter – kan helpen? Neem dan contact op voor een intake en een persoonlijk advies!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Reactie schrijven

Commentaren: 0