Ja maar hoe dan? Mindful Running

Misschien heb je het wel eens geprobeerd om te mediteren! 

 

Voor veel mensen is 20 minuten stilzitten en te focussen op je ademhaling gewoonweg bijna niet vol te houden. 

 

Terwijl meditatie een hele goede bijdrage geeft aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

 

Grote voordelen zijn o.a. Je slaapt beter. Je voelt je meer ontspannen. Je leert gedachten zien als een gedachte. Het is goed voor je huid. Je wordt emotioneel volwassen. Je wordt goed in voelen. Je immuunsysteem verbetert en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Als 20 minuten stilzitten niet je ding is maar je wilt meer in beweging komen dan heb ik de oplossing voor je.

 

Ik ben er al een paar jaar mee bezig en ben er helemaal zot van zoals de Belgen zouden zeggen.

 

Meditatief hardlopen of beter gezegd “lopen met aandacht”.

 

Het basisconcept is vergelijkbaar met normale meditatie, of zoals bij Mindfulness zeggen. Met gerichte aandacht stress verminderen om beter te slapen en je focus en creativiteit te verhogen. Het grote verschil is dat het simpelweg iets minder saai is.

 

Om het te proberen, ga je hardlopen zoals je normaal zou gaan doen. Echter de reden om nu te gaan hardlopen is niet zozeer de afstand die je wilt gaan afleggen of het tempo dat je moet gaan lopen. De reden is dat je met inspanning naar volledige ontspanning wilt. 

 

Dus je koptelefoon laat je voor deze keer thuis en je telefoon, Garmin of Apple watch zet je op stil. Met andere woorden, je kunt in dit half uurtje gewoonweg even niet gestoord worden. Jij bent dus het komende halfuur dat je aan het hardlopen bent alleen met je gedachten.

 

Begin rustig, heel rustig met hardlopen. Focus je vanaf het moment dat je begint met lopen alleen maar op je ademhaling. Je merkt al vrij snel dat je gedachten een loopje met je willen nemen 

 

1 Waarom doe ik dit? 

2 Dit gaat nergens over? 

3 Dit kan ik niet?

4 Dit voelt niet goed?

 

Wij noemen deze gedachten Muppets. 

 

Belangrijk om te weten! Deze Muppets in je hoofd zijn niet echte Muppets, het zijn gedachten.

 

Helaas hebben wij geen controle over gedachten. Die komen uit je onderbewustzijn. Ze komen en gaan de hele dag door. Men zegt weleens dat je 50.000 verschillende gedachten hebt op een dag. Op deze gedachten uit je onderbewustzijn heb jij geen invloed op. Waar jij wel invloed op hebt is om deze gedachten niet te serieus te nemen. Het enige wat je kan doen is gewoonweg teruggaan naar je ademhaling. Al vrij snel merk je dat de gedachte die jij zojuist had verdwenen is. 

 

Probeer nu eens 20 min te gaan hardlopen op deze manier, met alleen maar de focus te houden op je ademhaling.

 

Let op!

 

Iedereen kan met lopen met aandacht starten. Je leert ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken op een hele effectieve manier te integreren in je leven. Waarschuwing! Deze technieken kunnen er voor zorgen dat de kwaliteit van je leven gaat veranderen.

 

Voor mij is op deze manier hardlopen een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. 

 

Zo krijgt alles een plaats, en kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

 

Ik heb een stressvol bestaan, net zoals zoveel mensen. Mijn dochter heeft een zeldzame chromosoomafwijking, en daardoor staat ons leven in het teken van zorgen en ziekenhuisbezoeken. Veel mensen vragen zich dan af: hoe kun je omgaan met die situatie en dan ook nog zo fit zijn? Het enige wat je kunt doen, is blijven ademen. Als  je dit bewust blijft doen, ervaar je toch de vrijheid in je hoofd en merk je op dat de Muppets vanzelf verdwijnen.

 

Voor mij is dan ook lopen met aandacht. Stress verminderen en energie verhogend.

 

Wil je meer over dit onderwerp weten, mail mij dan via onderstaand formulier.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.