De meeste hardlopers zijn borstademhalers


Rennen


Met een vlotte pas rent de hardloper een heuveltje op, zijn longen gaan in de overdrivestand. Hij wordt kortademig en zijn ademhaling wordt sneller. Meer lucht moet hij hebben, meer lucht om zijn snelheid vast te houden maar helaas, zijn snelheid neemt af. Hij stopt en buigt voorover, langzaam herstelt hij en loopt weer rustig verder.


Niemand traint zijn longen


Heel veel hardlopers zijn alleen maar bezig om hun hart of hun benen te trainen. Zelden denken ze na over het trainen van hun ademhaling (longen).Sinds ik met Mindful Run bezig ben is mijn ademhaling veel beter geworden. Een goede ademhaling verbetert onder andere je loopprestatie. Het is ook een simpele rekensom: Beter ademen betekent meer zuurstof voor je spieren en dat staat gelijk aan meer uithoudingsvermogen. Net zoals je de hamstring en de kuiten traint om je kracht te verbeteren om de heuvels over te komen, kan je ook de ademhaling bewust trainen.


De sleutel voor meer energie


De sleutel tot het voorkomen van vermoeidheid is vollediger ademen. Als je (letterlijk!) dieper ademt krijgen je longen meer zuurstof om die naar je spieren te voeren.


Borst of buikademers?


De meeste hardlopers zijn borstademers en geen buikademers.Wanneer je borstademt, maak je je longen niet helemaal leeg, je krijgt dus minder verse zuurstof in je longen en dus in je lichaam en dat betekent minder energie. Je schouders zijn ook gespannen en bewegen op en neer. Het op en neer

bewegen van je schouders is ook verspilde energie – energie die je juist moet bewaren voor het hardlopen. Dus elke keer als je uitademt trek je je buik in en zo druk je je longen zo leeg mogelijk. Als je dan weer inademt zet je je buik uit om de lucht je longen in te trekken. Door je buik uit te zetten geef je je longen ook meer ruimte om zich vol te laten stromen.


Mindful Runners


Mijn atleten die mee hebben gedaan aan de cursus Mindful Run hebben daadwerkelijk ook ervaren dat je minder hard hoeft te werken tijdens het hardlopen. Hardlopen kost ze minder inspanning omdat de ademhaling veel beteris geworden. Ook in het dagelijkse leven heb je hier plezier van omdat je veel

meer energie hebt wat weer leidt tot een prettiger leven. Voor de ervaringen van mijn cursisten klik je hier


Adem in, adem uit.


Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0