Waarom mindfulness?

Waarom zou je met mindfulness beginnen?

 

De enige reden om te beginnen met mindfulness is denk ik dat je er zelf klaar voor bent. In mijn ervaring bereiken mensen dat punt meestal in twee situaties:

 

Ten eerste. Als je afziet en je leven uit elkaar lijkt te vallen wordt mindfulness plots een optie. Dikwijls doen mensen pas in uiterste nood wat goed voor hen is. Achteraf zeggen ze dan “had ik dat maar jaren geleden ontdekt”, terwijl ze er toen misschien helemaal niet klaar voor waren.

 

Ten tweede. Waarom mensen met mindfulness beginnen is dezelfde als de mijne: een diepe interesse in wie we zijn als mens en hoe we zo volledig mogelijk kunnen leven
met een zo helder mogelijke blik.

 

Mindfulness is niet altijd makkelijk. Hoe vaak hebben we ons oordeel niet al klaar? We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daar van bewust zijn. En vanuit dat oordeel zien we alleen nog datgene wat ons vooroordeel verstevigt. Zo hebben we vaak ook onze oordelen klaar over onszelf. Met mindfulness word je je bewust van deze gewoonten en kunnen we dingen zoals ze zijn makkelijker accepteren. Het is er en het hoort op dat moment bij jouw leven. Het zal je ruimte geven om nieuwe dingen te ervaren, om te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ondanks het feit dat er misschien grote problemen aan de orde zijn.

 

De ervaring ongefilterd toelaten, zonder te oordelen, kan best spannend zijn. We hebben geleerd dat ervaringen ongewenste gevoelens en gedachten kunnen oproepen en dat willen we vermijden. Om ons te beschermen tegen moeilijke dingen hebben we mechanismen ontwikkeld. Sommige van deze mechanismen hebben we in onze jeugd ontwikkeld. Door deze mechanismen te herkennen zijn we instaat meer aandacht te schenken aan moeilijke dingen. We zijn beter in staat een situatie te accepteren zoals die is waardoor er ruimte ontstaat voor een keuze.

 

Als je meer wilt weten over mindfulness kun je mij altijd mailen op info@mindfulrun.nl

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

Reactie schrijven

Commentaren: 0