Ademhaling het goedkoopste medicijn

Als we goed ademen zouden we ons stukken beter voelen.


Een goede ademhaling is nodig voor een gezond lichaam en geest. Het maakt lichaam en geest vitaal en beweeglijk en zorgt voor een goede zuurstof balans in bloed en weefsels. Tevens vergroot het in het algemeen de maag-, borst-, en sleutelbeen beweeglijkheid


Ademhalen, we doen het zo'n 23.000 keer per dag, zonder erbij stil te staan, zonder te beseffen dat we met de juiste ademhaling stress, spanning, hoge bloeddruk, energiedipjes, etc. kunnen beïnvloeden.

 

Een mensenlichaam kan best een tijdje zonder drank en voedsel, maar ontzeg het gedurende enkele minuten adem en het blokkeert. Een lichaam heeft zuurstof nodig, op elk moment van de dag. Maar ook al is onze ademhaling zo'n vitale lichaamsfunctie, we besteden er doorgaans bitter weinig aandacht aan. Vreemd, toch? Nu moet je natuurlijk niet elk van de 23.000 ademteugen die je per dag

inhaleert grondig gaan bestuderen, maar met een beetje extra aandacht kun je veel meer halen uit je ademhaling. Je energie level gaat omhoog, stress wordt verminderd etc.

 

Wist je dat honderd jaar geleden de mensen 2-3 keer minder ademen dan tegenwoordig!


Veel ademen is de ademhaling van de gestreste mens. Het is de ademhaling van onze huidige welvaartsmaatschappij. Mensen ademen voor twee tegelijk of zelfs voor meer.

We zijn ons eigenlijk in het algemeen te weinig bewust wat zich bij het ademproces afspeelt.

 

Waarom halen we eigenlijk teveel lucht naar binnen terwijl dat niet nodig is?

 

Denken we dat we de longen vullen met meer zuurstof?

 

Het is met de adem zo gesteld dat we met veel ademen gelijk ook veel uitademen. Door het teveel uitademen verliezen we teveel kooldioxide en juist kooldioxide speelt een belangrijke rol in ons lichaam.

 

Een tekort aan kooldioxide heeft invloed op allerlei processen in ons lichaam. Zo verandert bijvoorbeeld de activiteit van eiwitten en vitaminen, waardoor je weerstand kan afnemen. Een ander effect dat kan

optreden met een tekort aan kooldioxide in je lichaam heeft te maken met je energiehuishouding.

 

Door een tekort aan kooldioxide verandert ook de zuurgraad van je bloed (pH waarde). Je lichaam probeert die wijziging van de zuurgraad nog zoveel mogelijk te compenseren door onder andere je aderen te vernauwen. De gevolgen hiervan lopen uiteen van concentratiestoornissen tot pijn op de borst.

 

Verder heeft kooldioxide een kalmerende werking. Bij een tekort aan deze stof kun je last krijgen van vage klachten zoals snel moe zijn, prikkelbaarheid weinig energie, etc. etc.


De farmaceutische industrie heeft allemaal pilletjes op de markt gebracht om vage klachten te laten verdwijnen. Maar denk nu eens helder na en kijk nu eens wat de oorzaak is van deze vage

klachten i.p.v. het gevolg direct aan te pakken.

 

Helaas blijken de psychologische aspecten van de adem in de reguliere geestelijke gezondheidszorg vrijwel onbekend te zijn. Vandaar dat er zelden gebruik van wordt gemaakt. Zolang deze onbekendheid blijft bestaan, blijven een aantal goede ademtherapieën voor de reguliere geestelijke gezondheidszorg onbenut.

 

Rustig door blijven ademen aub.


Mindful Run leert al zijn cursisten goed ademhalen d.m.v. bewegen. Mindful Run wordt gezien als een efficiënte en effectieve methode om je ademhaling in de norm te krijgen.

 

Ben jij klaar voor een Mindful Run?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0