Mindful Cycling de primeur

Zaterdag 22 oktober organiseerde Mindful Run een Mindful Cycling Clinic op de Posbank.

 

De aandacht in de clinic lag volledig op de ademhaling van de wielrenner.

 

VO2-max test

 

Een VO2-max test is de beste voorspeller van prestaties in veel sporten. Wat niet veel mensen weten is dat een VO2-max nauw verbonden staat met de ademhaling en zuurstof opname in rust.

 

Als de sporter zijn onbewuste ademhaling in rust verandert, zal zijn VO2-max ook veranderen.

 

In deze huidige maatschappij zijn wij onbewust verslaafd geraak aan teveel ademen. Zoals mijn moeder altijd al zei: “overal waar te voor staat is niet goed”.

 

12 x is voldoende

 

In ontspannen toestand zonder ademhalingsproblemen, ademen we ongeveer 12 keer per minuut. Bij inspanning kan dit zomaar oplopen tot wel 80 x per minuut. Het doel van in en uit ademen is om je longen aan het werk te zetten. Ten eerst om de benodigde zuurstof uit de lucht te halen en ten tweede om het afvalproduct de kooldioxide uit het lichaam te laten verdwijnen.

 

In deze drukke wereld letten wij niet op onze ademhaling. Dat is ook logisch, omdat het vanzelf gaat. Echter veel mensen ademen over de hele dag genomen veel meer dan 12 x per minuut. Ons bloed bevat standaard ongeveer 98% zuurstof, niks mis mee toch?

 

Door het teveel ademen verliezen we teveel kooldioxide en dit heeft een negatief effect op alle lichaamscellen. Dit leidt o.a. tot het verkrampen van de bloedvaten, waardoor een tekort aan zuurstof ontstaat in de weefsels.

 

Met de technieken van Mindful Cycling leer je bewust te ademen in inspanning maar ook tijdens ontspanning.

 

Onderstaande foto's geven een beeld van een super leuke ochtend op de Posbank.

 

Zaterdag 26 november organiseren wij een Mindful Mountainbike Clinic op landgoed Groot Warnsborn bij Arnhem.

 

 

Sportieve groet,

 

Mindful Run/Cycling Nederland

Reactie schrijven

Commentaren: 0