Voorkom een Burn-out met Mindful Run

Voorkom een burn-out met mindfulness en hardlopen

 

 

Door Eva Menger:

 

Een burn-out kan een enorme impact op je leven hebben. Deze emotionele uitputting wordt gekenmerkt door paniekaanvallen, extreme vermoeidheid en depressie, en wordt vooral veroorzaakt doordat je op je werk te hoge eisen aan jezelf stelt. Al is niet alle stress te voorkomen (en kan stress in bepaalde situaties zelfs goed voor je zijn) – je kunt wel voorkomen dat dit resulteert in een burn-out, al voordat de eerste symptomen verschijnen. In dit artikel bespreken we twee manieren die helpen een burn-out te voorkomen: hardlopen en mindfulness.

 

Burn-outsymptomen herkennen

Loop jij risico op een burn-out? Het beste kun je natuurlijk al aan de slag gaan met onderstaande tips voordat je last krijgt van symptomen, maar deze tekenen geven aan dat je er snel bij moet zijn:

·         Je hebt last van faalangst en soms zelfs paniekaanvallen

·         Je slaapt slecht, al ben je bijna constant moe

·         Je bent chagrijnig en geeft niet meer om je baan of gezin

·         Je hebt last van hoofdpijn en spierpijn

·         Je bent bijna altijd verkouden

 

Hardlopen

Onderzoek van de universiteit Harvard heeft uitgewezen dat regelmatig een half uurtje matig sporten een positief effect heeft op je gemoedstoestand: de aanmaak van endorfine en mogelijk norepinefrine verlicht symptomen van depressie. Dit effect kan zelfs langer duren dan bij inname van reguliere medicatie. Daarnaast ondersteunt endorfine het immuunsysteem en vermindert het pijn, waardoor je minder vatbaar bent voor de griep en verkoudheid – iets waar mensen met een burn-out vaak onder lijden.

 

Drie tot vijf dagen per week een half uurtje hardlopen heeft nog meer gezondheidsvoordelen: het helpt overgewicht voorkomen en bloeddruk en cholesterol verlagen – allemaal kwalen die veroorzaakt en verergerd kunnen worden door stress. Als je veel piekert, kan een stuk joggen in de frisse buitenlucht je hoofd legen, waardoor je meer ruimte maakt voor oplossingen waarmee je je zorgen actief te lijf kan gaan.

 

Mindfulness

Een kenmerk van stress is dat het meestal geassocieerd wordt met de toekomst: je stelt je een doel voor ogen en maakt je zorgen of je dit wel kan halen. Met een realistisch doel kan stress motiverend werken, maar veel perfectionisten stellen onrealistische doelen op voor zichzelf en dit kan een aanloop zijn naar een burn-out. Mindfulness betekent dat je bewust in het heden leeft, zonder je zorgen te maken over de toekomst - vooral als het gaat om zaken waar je zelf niets aan kan veranderen.

 

Hier zijn een aantal praktische tips om mindfulness toe te passen op je werk:

·         Simpele ademhalingsoefeningen kun je op elk moment van de dag doen: of je nu in de file staat, op kantoor zit of in bed ligt. Adem via je neus diep in tot in je buik en probeer zowel je inademing als uitademing vier tellen te laten duren. Dit verlaagt je hartslag en je bloeddruk - en vermindert stress.

·         Doe iets waar je plezier in hebt en wat binnen je vaardigheden valt. De flow-theorie bepaalt je optimale concentratie en voldoening door de juiste balans te vinden tussen uitdaging en vaardigheden: simpel, repetitief werk zorgt voor verveling, maar werk dat te veeleisend is veroorzaakt angst en uiteindelijk een burn-out.

·         Gebruik je lunchpauze om te eten en bij te komen - niet om werk in te halen. Mensen die bewust eten, eten vaak gezonder voedsel en betere porties dan mensen die doorwerken tijdens de lunch. Zij eten vaak óf te weinig doordat ze te druk bezig zijn met andere dingen, óf te veel doordat ze onbewust blijven dooreten nadat ze voldaan zijn. Bovendien kiezen pauzeschrappers vaker voor producten met veel suiker, verzadigde vetten, en cafeïne als compensatie voor hun gebrek aan rust. Dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Nog beter: je kunt je pauze ook gebruiken om een blokje om te lopen. De lichaamsbeweging en frisse lucht helpen gegarandeerd om je weer in het hier en nu te brengen.

 

 

Hardlopen en mindfulness hebben allebei voordelen als het gaat om stress verminderen en burn-outs voorkomen – combineer ze om er nog meer van te profiteren! In deze TV-fragmenten kun je zien hoe Mindful Run mensen helpt met het verminderen van werkstress en het voorkomen en herstellen van een burn-out door mindfulness en hardlopen te combineren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0