Wim Hof ademhaling - Mindful Run ademhaling

De Wim Hof ademhaling en de Mindful Run ademhaling zijn twee verschillende manieren van ademhalen die beide worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Hieronder wordt het verschil tussen deze twee technieken uitgelegd:

 

Wim Hof Ademhalingstechnieken:

 

De Wim Hof Ademhalingstechniek is ontwikkeld door de Nederlandse avonturier Wim Hof en richt zich op het verbeteren van de weerstand tegen stress en het verhogen van energie door middel van een bewuste ademhaling en koudetherapie. Deze technieken omvatten het snel in- en uitademen gedurende bepaalde periode, gevolgd door het vasthouden van de adem. Deze technieken kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van stress en angst.

 

Mindful Run ademhaling:

 

De ademhaling van Mindful Run is een manier van ademhalen waarbij je enkel door je neus ademt. Dit wordt beschouwd als een gezonde manier van ademhalen omdat het helpt bij het filteren van de lucht die je inademt en de zuurstof die je lichaam ontvangt. Neusademhaling is ook rustiger en kalmerender dan mondademhaling, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Bovendien is neusademhaling beter voor je longen, omdat de lucht beter wordt opgewarmd en gehydrateerd voordat deze in je longen terechtkomt. Tijdens het sporten is neusademhaling aanbevolen omdat het een aantal voordelen heeft voor de gezondheid en prestaties:

 

1. Verhoogt de zuurstofopname: Neusademhaling verhoogt de hoeveelheid zuurstof die wordt opgenomen door het lichaam, wat betekent dat spieren meer zuurstof krijgen tijdens inspanning, waardoor ze beter kunnen presteren.

 

2.Verbetert de concentratie van koolstofdioxide: Neusademhaling zorgt voor een nauwkeuriger balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed, wat de concentratie van koolstofdioxide in het bloed verhoogt. Dit verhoogt de zuurstofopname en vermindert vermoeidheid.

 

3. Versterkt het immuunsysteem: Neusademhaling activeert de para-sympathische zenuwen, wat leidt tot een verhoogde activiteit van het immuunsysteem.

 

4. Vermindert stress: Neusademhaling activeert het parasympatisch zenuwstelsel van het lichaam, waardoor de hartslag, bloeddruk en ademhaling dalen en stress wordt verminderd.

 

5. Verbetert de concentratie: Neusademhaling verhoogt de zuurstofopname en vermindert vermoeidheid, wat leidt tot verbetering van concentratie en reactiesnelheid.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het sporten tijdens neusademhaling alleen effectief is wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is aanbevolen om te beginnen met eenvoudige oefeningen en geleidelijk aan te werken aan meer intense activiteiten, om te voorkomen dat het lichaam onder druk komt te staan. Bovendien is het belangrijk om altijd de aanbevelingen van een arts te volgen en aandacht te besteden aan signalen van het lichaam.

 

In wezen zijn beide technieken gericht op het verbeteren van de gezondheid, maar ze richten zich op verschillende aspecten en gebruiken verschillende methoden. 

 

In beide gevallen is het belangrijk om te onthouden dat ademhalingstechnieken niet bedoeld zijn om een medische aandoening te behandelen, maar ze kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van stress. 

 

Wil je meer weten over de Mindful Run of Mindful Walk ademhaling doe dan eens mee met de 5 weekse cursus in Nederland.

 

Martijn Mensink

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.