Wandelen werkt!

Onderstaand blog is geschreven door Ivonne Pappot (Mindful Run instructeur Vinkeveen). 

 

Nederland is Europees kampioen zitten! Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%.

 

In 2022 zaten werknemers gemiddeld 8,9 uur per werkdag. Dit zijn de conclusies in de factsheet ‘zitten tijdens werk’ die TNO in februari publiceerde.

Er is natuurlijk een grote variatie in zittijd tijdens het werk tussen verschillende beroepsgroepen en sectoren. Maar zelf moet ik ook concluderen dat ik vaak vele uren achter mijn computerscherm zit.

 

Langdurig zitten over de gehele dag verhoogt het risico op ernstige aandoeningen zoals onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type II. TNO rapporteert dat de zorgkosten van het aandeel dat aan langdurig zitten kan worden toegeschreven voor deze en andere aandoeningen naar schatting € 1,2 miljard per jaar bedraagt.

 

Niet voor niets zijn er dus de beweegrichtlijnen waar ik ook in mijn eerste column aan refereerde. Voor volwassenen geldt dat geadviseerd wordt om per week - verspreid over meerdere dagen - 2,5 uur matig intensief te bewegen.


Wat kunnen we zelf doen om minder te zitten en meer te bewegen tijdens het werk?

Denk bijvoorbeeld aan vaker staand in plaats van zittend werken. Maar waarom ook niet eens wandelend een overleg of brainstorm met collega’s inplannen? Wandelen verbetert immers het geheugen, de concentratie, de creativiteit en het humeur. Praten over onderwerpen waar je normaal niet zo snel over praat, gaat soms ook makkelijker als je wandelt. Dit heeft ook te maken dat met wandelen een deel van de hersenen aangesproken wordt, waarin redenering en zelfreflectie ontstaat. Dus mijn conclusie is: aan de wandel, want wandelen op het werk werkt!

 

Met Mindful Walk valt nog meer winst te behalen. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhaling. Daarbij wandel je meer bewust en met aandacht in het hier en nu. Met als doel minder stress en meer energie.

 

Heb je interesse in een bedrijfswalk op maat of een cursus? Kijk dan eens op de Mindful Run pagina van Ivonne of op fix13.nl. Ivonne Pappot geeft de Mindful Walk cursus.