7 vragen aan Anja van Dijk

Wie ben je?

Ik ben Anja van Dijk en geef in de regio Den Bosch Mindful Run cursussen in groepen, 1-op-1 cursussen en Mindful Walk clinics aan bedrijven. Naast het geven van deze heerlijke actieve cursussen ben ik ook leefstijl- en vitaliteitscoach voor mijn bedrijf Easy Breezy. Ook geef ik workouts voor Mom in Balance; een total body workout in de buitenlucht voor zwangeren en moeders. Een heerlijke combi dus van alles wat met vitaliteit te maken heeft en mijn kantoor is de natuur. 

 

Wat betekent Mindful Run voor jou?

Veel! Ik ben ermee in aanraking gekomen doordat ik zelf jaren terug veel te snel ademde. Ik leefde alsof ik elke minuut de sneltrein moest halen. Altijd rennen, vliegen en sprinten. Mijn ademhaling ging daarin mee dus ik ademde hoog, door mijn mond en véél te snel. Na het volgen van een intensieve ademtherapie (Buteyko) zag ik Mindful Run telkens voorbij komen. Voor mij komt in de cursus alles samen waar ik voor sta. Sportief bezig zijn, rustig ademhalen en ook nog ontspannen. Met die rust en ruimte in je hoofd bereik je zoveel meer.

 

 

Wat wil je mensen graag brengen als instructeur?

Dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en dat je jezelf echt ontspanningsmomenten mag gunnen op een dag. Dat je niet alleen op vakantie tot rust mag komen maar zeker ook op een doordeweekse werkdag. En dat het in kleine momenten kan zitten. Plús dat bewegen werkt als een medicijn tegen stress en onrust. Je kunt fanatiek sporten én mindful zijn, dat gaat perfect samen. Zo doe ik zelf mee aan de triatlon van Ameland en daar kan ik dan zo van genieten.

 

Wat is je favoriete Mindful Run oefening?

Mijn favoriete Mindful Run oefening is het afplakken van de mond met tape. In het begin oncomfortabel voor mijn deelnemers, maar al heel snel zo verademend. Het geeft rust om te weten dat die mond echt dicht blijft - je hoeft ook even niet te praten - en het neusademen werkt direct ontspannend. We lopen dan rondjes en gaan steeds sneller lopen, ze merken dat ze het dan prima met alleen de neus af kunnen. Deze oefening geeft ook meteen plezier, er wordt wat af gelachen als de tape erop zit en met een selfie is het helemaal een hit.

 

Bekijk hieronder een review over de cursus van Anja:

 

 

Heb je weleens een blunder gemaakt?

Zeker! En daar lachen we dan ook met de groep altijd om. Zo was ik een keer te laat het bos uit gegaan terwijl de donkerte al was ingevallen. Veel sneller dan ik dacht. Dus we moesten bijna op de tast het bos uit lopen, wandelend, maar het gaf direct ook veel lol en rust. Vleermuizen die over vlogen de hertjes in de verte en de maan, magisch!

Een ander voorbeeld is een nogal natte cursusavond. Mijn trainingen gaan altijd door, ook als het regent, en op een keer kwam het bij de start al met bakken uit de lucht. We namen een afslag - via het bos - om iets eerder terug te zijn. Maar dat wandelpad onder een viaduct stond helemaal blank. Dus tot de knieën toe in het water naar de andere kant gelopen en soppend via het bos terug. De modder zat overal ;-) maar er werd zo hard om gelachen en ons hoofd was heerlijk leeg.

 

Wat is je leukste cursistreactie?

Dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en de vibe in de groepen zo goed is. Een 1-op-1 begeleiding van een jonge vrouw met hersenletsel is mij ook heel dierbaar. Ze had er zoveel aan gehad en kon beter omgaan met haar beperking door de rust en ontspanning die ze ervoer tijdens en na het lopen.

 

Heb je nog een leuke tip voor de lezers?

Adem maar meteen door je neus als je dit leest. En probeer eens te slapen met een pleister op je mond. Het werkt als diepe ontspanning, echt een aanrader. En kom in beweging natuurlijk, altijd welkom bij mijn groepen in Den Bosch en omgeving.

 

Meedoen aan een cursus in Den Bosch bij Anja? Klik op deze link of vul onderstaand formulier in.