Mindfulness en sporten de ideale combinatie

Bronvermelding: website outside.nl  

 

Om sterker te worden, trainen we onze spieren. Maar ons brein trainen we zelden. Mindfulness maakt ons brein fitter: helpt het ontspannen, focussen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Mindfulness laat ons meer “in het moment” leven. Topsporters als Kobe Bryant en Novak Djokovic zijn lyrisch over de effecten van de meditatievorm. Maar wat is mindfulness precies, en hoe doe je het?

 

NBA

Toen Phil Jackson, inmiddels de succesvolste coach uit de geschiedenis van de NBA, trainer werd van de Chicago Bulls probeerde hij van alles om de koppen dezelfde kant op te krijgen: van yoga tot tai chi. Maar de basketballers waren niet lening genoeg of vonden de oefeningen saai. Maar mindfulness werkte wel. Terwijl de boomlange mannen op de grond in de gymzaal zaten werd hun ademhaling steeds gelijker en op het veld verbeterden hun prestaties.

 

Afleiding

Mindfulness tijdens het sporten werkt hetzelfde als mindfulness in het dagelijks leven: je wordt opmerkzamer. Door aandachtig te zijn kun je (negatieve) gedachten eerder opmerken en een negatieve selftalk laten voor wat het is. Je laat je niet gek maken door je gedachten, de hersenspinsels zijn er alleen. Door te focussen op de bewegingen tijdens het sporten ontstaat er een betere communicatie tussen lichaam en geest. Op die manier kun je sneller reageren op veranderingen. Stel dat je aan het hardlopen bent en ondertussen nadenkt over de training van gisteren of de finish van de race, dan ben je niet bezig met het nu. Je hebt geen invloed op gisteren of wat gaat komen, alleen op dit moment. Elke gedachte is afleiding en vertraagt.

 

Dafne Schippers

Een mooi voorbeeld van mindfulness is de WK finale van Dafne Schippers. De atlete afgelopen zomer in Rio niet lukte het goud te veroveren, lukte dat haar in 2015 wel op de 200 meter tijdens de wereldkampioenschappen in Peking. Na 150 meter leek het erop dat niet Dafne ging winnen, maar de Jamaicaanse Thompson. De laatste vijftig meter bleef Dafne bewust in het hier en nu. Ze probeerde niet krampachtig haar tegenstander in te halen, maar bleef “gewoon” lopen. Ze kwam in de flow en won. Go mindfulness!

 

How to do it

· Voordat je met je work-out begint… breng je je aandacht naar je lichaam. Voel hoe je voeten contact maken met de grond.

· Scan, net als bij een gewone mindfulness oefening, je lichaam.

· Word je bewust van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Zonder ze te veroordelen, observeer je wat je voelt.

· Concentreer vervolgens op je ademhaling. Adem een paar keer rustig in en uit. En volg je ademhaling voor een aantal minuten.

· Vraag aan jezelf: waarom ga je sporten?

· Vervolgens richt je aandacht weer naar buiten en start je met je work-out.

· Probeer tijdens het sporten te voelen welke spieren je gebruikt. Als je hardloopt, voel dan je voeten in je schoenen. Voel hoe je ene been zich uitstrekt, terwijl je andere been buigt.

· Aan het einde van de training concentreer je je op je ademhaling en scan je je lichaam nog eens.

 

Wil je meer weten over Mindful Run en over de cursus klik dan hier