Een bewustwordingsproces is voor moedige mensen

Mindful Run – de stappen in het bewustwording ontwikkelingsproces

 

Je hebt een ego maar je bent niet je ego. Vroeg of laat komen mensen tot het besef dat ze een masker dragen. Maar voor ze dat beseffen is voor veel mensen het “masker” dat ze dragen hun realiteit.

Soms is het ook, als gevolg van een bepaalde gebeurtenis (een schok, burn-out) dat zij uit hun normale doen worden gehaald. Op zo’n moment kan het zijn dat je even ziet wie je werkelijk bent, al is het maar in een flits.

Het keerpunt in bewustwording, is het moment dat je je bewust gaat worden van de invloed die het onderbewustzijn heeft op de huidige situatie, in combinatie met de wil om die te veranderen.

 

Mindful Run helpt je in de stappen van dit proces. De stappen in dit proces gaan over beter worden in voelen en beter worden in ademhalen. Hierdoor kan het proces van bewustwording op de voorgrond kan komen te staan.

 

Je zou kunnen zeggen dat zelfontwikkeling een aantal stappen doorloopt. Deze stappen zijn nodig voor bewustwording en het verhogen van ons bewustzijn.

 

Mindful Run een Bewustwordingproces in 4 stappen

 

Stap 1….Onbewust onbekwaam

 

De zin van het leven is voor ons niet van toepassing omdat wij gewoon maar doen. We houden ons hier ook niet bezig. We sluiten gewoon aan achterin in de file en we volgen het pad dat iemand anders voor ons heeft uitgestippeld of we zijn er onbewust ingerold. We leven ons leven zoals het komt, zonder ons bewust te zijn dat we dat doen. Ons leven ontwikkelt zich volgens maatschappelijke protocollen en gewoonten, zonder verbanden of diepere betekenissen te zien. We zijn ons niet bewust dat we een leven leiden waar we met onze talenten en de informatie die voorhanden is, ook invloed op kunnen uitoefenen en dat we op elk moment keuzes kunnen maken om dingen te veranderen. Eigenlijk leven we ons leven in het donker en slapen wij, maar we weten het niet.

 

Stap 2 van bewustwording ….Bewust onbekwaam

 

We worden langzaam “wakker” uit de droomstaat waarin wij al vele jaren leven. We hebben iets ingrijpends meegemaakt of we doen aan zelfontwikkeling. We zijn langzaam aan het ontdekken dat er zoveel meer is wat bij het begrijpen van ons leven hoort, maar we voelen ons nog erg onbekwaam en onmachtig hier iets aan te doen. We snappen dat het leven ons bepaalde lessen geeft, maar zien nog niet zozeer hoe wij dat kunnen aanpakken en hoe we hiervan kunnen leren en groeien. Levensthema’s beginnen duidelijk te worden, maar er is nog veel onmacht en geen begrip van de omgeving. We voelen ons eenzaam i.p.v. gelukkig wat toch de bedoeling moet zijn. In deze leerfase ontstaat inzicht, maar deze wordt nog niet opgevolgd door actie en veranderingsgezindheid omdat wij bang worden voor ons gevoel wat daaraan is gekoppeld.

 

Stap 3….Onbewust bekwaam

 

Je vindt steeds meer voordelen van het wakker zijn en opmerkzaam zijn. Je gaat steeds meer je eigen weg en je leven draait niet meer om gelukkig zijn maar om zingeving. Langzamerhand hebben we geleerd dat het levensproces heel veel meer is dan het “uitzitten” van de tijd hier op Aarde. We weten wie we zijn en durven voor ons zelf te kiezen. We zien ons eigen groeiproces en kennen onze beperkende overtuiggingen. We hebben manieren ontdekt om te groeien en onszelf te ontwikkelen, alleen zijn we ons niet bewust van het feit dat we ons dus in een volgend leerstadium bevinden. We beginnen te begrijpen dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen levensproces, voor de gebeurtenissen van ons dagelijkse leven en kunnen anderen al zien als spiegels, in plaats van hen verantwoordelijk te houden voor de problemen in ons eigen leven.

 

Stap 4….Bewust bekwaam

 

Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. Als we de situatie niet kunnen veranderen waarin wij zetten dan zijn wij wel in staat om ons zelf te veranderen en bepalen wij zelf hoe wij ermee omgaan. We kennen onze thema’s en kennen de middelen om door deze thema’s heen te werken. We zien dat er veel meer in het leven is dan het dagelijkse leven zelf. Er is veel ruimte voor bewustwording en er ontstaat meer begrip voor anderen in hun eigen levenssituatie. We kiezen andere paden die wel bij ons passen. We leven ons leven volgens ons eigen pad. We leven onszelf. In deze fase gaan we door totdat onze ziel klaar is met haar reis voor dit leven.

 

Belangrijk!

 

Een bewustwordingsproces is voor moedige mensen.

 

Is het leuk om zo’n bewustwordingsproces aan te gaan? Soms wel maar soms ook niet. Het kan verbinden werken en je kunt thuis komen bij je zelf. Daar word je blij van maar soms ook verdrietig. Het zijn de beladen emoties waar je door heen moet. De trechter van het leven noem ik ze.

 

Het bewust worden geeft je ook zoveel. Men name een gevoel van eindelijk weten wie je bent en welke richting je moet gaan. Als je dat niet weet, dan voel je je niet zo thuis hier op aarde. Dan ben je niet zo blij met jezelf en je ervaart jezelf als een stuurloos schip wat maar een beetje rond dobbert is mijn ervaring.

 

Een bewustwordingsproces helpt je te worden wie je in essentie bent en dat ga je leven.

 

Elke intense ervaring heeft zijn sporen op jou achter gelaten in je bewustzijn. Het bewustwordingsproces helpt je dus om weer in contact te komen met die oorspronkelijke energie waardoor je kan transformeren in datgene wat je van bent.

 

Maar nogmaals een bewustwordingsproces is voor moedige mensen.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.