De grote verandering

De grote verandering

 

Persoonlijk / Door Martijn Mensink

 

Heb jij er ooit aan gedacht om een grote verandering in je leven aan te brengen?

 

“Uiteindelijk hebben we alleen spijt van de kansen die we niet hebben genomen, de relaties waar we bang voor waren en de beslissingen die we te lang hebben gewacht om te nemen. ”

 

Elk nieuw idee veroorzaakt een licht gevoel van angst. Het oude loslaten en het nieuwe ingaan, gaat hand in hand met ongemak. Wat als je doorgaat en die verandering doorvoert? Wat wordt voor jou het eindresultaat? Hoe zou jij je voelen?

 

Dit is natuurlijk beeldspraak, maar wat als je dat deed? Waar zou je zijn? Ik heb zelf in 2012 een soortgelijk proces meegemaakt. Het kostte me een aantal jaren voordat ik de moed had om de volgende stap te zetten. Ik had last van belemmerende gedachten. Ben ik goed genoeg? Wat als ik het niet kan? Wat zal het mij brengen? Niemand zit toch op Martijn Mensink te wachten.

 

Ik had best een leuke baan bij Friesland Campina in de buitendienst met een normaal inkomen, auto van de zaak, maar ik was alle lol kwijt. De baan maakte me letterlijk ziek, maar ik ging niet weg.

 

Ik heb wel een inkomen nodig want ik heb een huis een gezin en mijn overtuiging dat ik niet goed genoeg was, weerhield me ervan vooruit te komen. Verscheurd door besluiteloosheid, overdacht ik elk aspect van alle mogelijke uitkomsten van mijn beslissing. En zet het nog een paar maanden op de plank

 

Tot op een dag…

 

Ik kan het nog goed herinneren, 20 augustus 2012.

 

Een dag waarop ik er gewoon genoeg van had. Er gebeurde die dag niets bijzonders, maar dat kan altijd al het probleem zijn geweest. Om een metafoor te gebruiken: 'Een sprong in het diepe' was de juiste term om mijn beslissing te beschrijven. Zo niet nu, wanneer dan? Ik had geen manier om te weten of ik het juiste deed. Een vaste baan achterlaten, terug naar school gaan en een nieuw bedrijf beginnen.

 

Nadat ik de situatie onder controle had, maakte een cocktail van emoties en angst me dapper genoeg om de eerste stappen naar mijn nieuwe toekomst te zetten. Ik heb me die dag ingeschreven bij de Kvk en ging het gewoon doen.

 

Wat mensen je niet vertellen over het nemen van dit soort beslissingen, is dat er een periode zal zijn, meestal onmiddellijk daarna, waarna je stopt en jezelf afvraagt: "Wat heb ik in godsnaam gedaan?"

 

Wat gebeurde er toen ik eindelijk die stap zette?

 

Laten we de nadruk leggen op het spannende deel. Ik pleit ervoor om mijn dromen te gaan volgen, maar tegen welke prijs? Je moet wel op een goede plek zitten om deze beslissingen te kunnen nemen. Soms kan het enkele jaren duren voordat je een beslissing kunt nemen, net als in mijn geval. Als je de moed vindt om uit je comfortzone te stappen, wees dan voorbereid om in de achtbaan van emoties te stappen. Je zult goede dagen, slechte dagen en emotionele dagen hebben.

 

Check elke dag of de keuze die je hebt gemaakt nog bij je past en of je er klaar voor bent. Kleine dingen, zoals het zien van vogels, vlinders, bloemen zullen je vertellen of je de juiste keuze hebt gemaakt. De glimlach op je gezicht als je aan het eindresultaat denkt, zal het je vertellen. Praten met een vriend of coach helpt je om je keuze te verankeren.

 

Selfcare en hoe ik het toepast?

 

Je moet echt even checken of je klaar bent om die uitdaging aan te gaan. Wat me door deze moeilijke tijd heeft geholpen, was zelfzorg. Ik begon met visualisatie van wat ik wilde. Dat beetje tijd om te visualiseren, groot te denken, hielp me om mijn acties concreter te maken en de volgende stap naar mijn doel te plannen. Mijn grootste ding om te visualiseren was, waar wil ik over 10 jaar zijn?

 

Vanaf dat moment ging ik terug in de tijd, om dat 10 jaar doel te bereiken, welke stappen moet ik nemen? Het maken van die trouwe eerste sprong heeft me zo'n dankbaar gevoel gegeven. Elke dag zijn er kleine herinneringen dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik moet nog steeds dingen doen die ik niet leuk vind, maar mijn balans is weer terug. Iets wat ik was kwijtgeraakt zonder dat ik het merkte.

 

Nu 10 jaar later ben ik founder van mijn eigen concept Mindful Run. In 2017 nog in de top 100 bij de KVK als meest innovatiefste bedrijf van Nederland.

 

Naast Mindful Run hebben wij verschillende concepten ontwikkeld zoals Mindful Cycling, Mindful Walk, Mindful Run 4 kids, Wandelcoaching, PowerWalken.

 

We hebben in 2022 ons eigen opleidingscentrum geopend MROI opleidingen en trainingen

 

Wil je graag veranderen of heb je het gevoel dat er iets moet veranderen, maar weet je niet wat?

Praat met een vriend of vriendin, boek een coachingsessie en kijk wat een coach voor jou kan doen.

 

Mindful Run werkt samen met de beste coaches in heel Nederland en zij staan altijd open voor kennismakingsgesprek.

 

Doe je voordeel ermee!

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.