Uhmmm tja. Er ontstaat hier wat verwarring...

Het is Koers, wat doe je nu? Wat hebben jullie nou te zoeken bij Mindful Cycling, vraag je je wellicht af. Dat is toch enorm zweverig? Tref je bij zo’n clinic niet alleen stressvogels en workaholics aan? Schoenmaker, blijf bij je leest: Het is Koers houdt zich toch alleen bezig met hard trappen, hoge wattages, knappe fietsen, flitsende kleding en vooral interessante wielerverhalen? Dat klopt, maar soms is het wel eens leuk om van je pad af te wijken. Iets nieuws leren kan nooit kwaad en dus gingen wij naar de Posbank voor een clinic Mindful Cycling. De kritische zweverige vooroordelen namen we uiteraard mee.

Mindful: de achtergrond

Wat achtergrond voor wie nog geen duidelijk beeld heeft bij Mindfulness en Mindful Cycling. Mindfulness is het bewust worden van het nu. Benader de huidige ervaring met een open en niet-kritische blik. Mindfull Cycling laat je dit ervaren op de fiets. Dat kan zowel op de racefiets als de MTB. Je leert luisteren naar je eigen lichaam. Je fietshouding wordt bekeken en er is aandacht voor je kracht en energie tijdens het fietsen. De focus van Mindful fietsen ligt op het hier en nu. Houd je aandacht bij hetgeen je nu aan het doen bent. Het is belangrijk om met een rustige ademhaling je hoofd leeg te maken en te genieten van het moment. Vergeet je drukke bestaan en word je bewust van alles wat je om je heen ziet.

Ademhaling is een belangrijk aspect van Mindful Cycling. Er worden technieken toegepast om het maximale rendement uit je ademhaling te halen. Veel mensen ademen verkeerd waardoor er te veel energie verloren gaat. Bij Mindful Cycling is het belangrijk om te concentreren op neusademhaling. Hoe langzamer en hoe minder je inademt, hoe meer zuurstof je krijgt. Dit heeft als resultaat dat je minder melkzuur je in je lichaamscellen hebt. Des te lager zal je hartslag zijn. Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – ook tijdens het fietsen. Mindful Cycling leert je hoe je volop van het fietsen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling. Wielrennen en mountainbiken hebben positieve effecten op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig sporten helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of reeds aanwezige klachten te verminderen. Veel mensen leggen zich echter teveel prestatiedoelen op, waardoor het genieten naar de achtergrond verdwijnt.

Lees verder op https://hetiskoers.nl/zwevend-het-voorjaar-in-mindful-cycling/

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.