Marieke van Altena - Mindful Run / Cycling

Mindful aan de slag zijn met allerlei dagelijkse dingen, dat kennen we al een tijdje. Nu kunnen we echter ook mindful sporten. In Epe geeft Marieke van Altena sinds kort Mindful Run trainingen. Al draait zij haar hand ook niet om voor een Mindful fietstraining.

 

1. Wie is Marieke van Altena?

 

„Ik ben een net 40 jaar geworden moeder van twee kinderen en heb samen met mijn man zeven winkels van het kledingmerk Jack & Jones in het oosten van Nederland. Daarnaast ben ik in 2011 verslaafd geraakt aan wielrennen, toen ik zes keer Alpe d’Huez ben op gefietst voor het goede doel. Een uitdaging die eigenlijk was begonnen met ‘een grote mond’ van mij, dat ik dat wel even zou doen. Toen ik in 2014 een polsblessure opliep en even niet kon fietsen, ben ik er ook bij gaan hardlopen.”

 

2. Waarom ga je nu trainingen geven?

 

„Voor mijn werk heb ik twee jaar geleden een coachingsopleiding gevolgd en die ben ik nu gaan combineren met sport. Ik had via Start2Move al een basiscursus hardlooptrainer gevolgd en afgelopen zomer heb ik er een instructeursopleiding voor mindful-run trainer bij gedaan.”

 

3. De hamvragen: wat is mindful hardlopen en waarom zou je dat doen?

 

„Het is meer hardlopen met een t, met je hart lopen. Het gaat om je bewustzijn, voelen wat je doet. Dat doen we door heel nadrukkelijk ook bezig te zijn met je ademhaling, die gericht is op een neusademhaling. Je maakt een reis van je hoofd naar je hart en het bruggetje is een neusademhaling tijdens hardloopsessies. Waarom je het zou doen? Door een neusademhaling krijg je veel meer zuurstof binnen en ga je veel gemakkelijker hardlopen. Daardoor blijft je hartslag laag en loop je rustiger, kun je meer aan. Niet alleen als sporter, ook in stressmomenten buiten het sporten om. Daarnaast ruimen we tijdens de loopsessies ook tijd en ruimte in voor aandacht voor je zintuigen. Wat heb je net geroken, wat heb je gezien onderweg? We zijn ons bewust van wat we doen. Iets wat voor veel hardlopers normaal niet opgaat. Vaak drukke mensen, trekken schoenen aan en gaan tot het gaatje om zich af te reageren. Na een Mindful runtrainingen heb je een ontspannen, relaxt gevoel als je klaar bent.”

 

4. Voor wie is zijn de trainingen bestemd?

 

„Voor iedereen die door middel van sportief bezig zijn manieren wil aanleren om - vooral door een goede ademhaling - in het dagelijks leven relaxter te blijven. Waarschijnlijk spreekt deze trainingsvorm in eerste instantie meer vrouwen dan mannen aan, omdat het zweverig klinkt en dat trekt mannen niet zo aan, maar dat is het dus juist helemaal niet. Wie mij kent, zal dat begrijpen, want als ik iets niet ben, is het zweverig.

 

5. Waar bestaat een sessie mindful-run uit? Ofwel, wat krijg je voor hoeveel geld?

 

„Vijf weken, vijf trainingen van anderhalf uur. Een eerste groep start op 16 november, een tweede op 18 november. Voor een groepsles kost deelname aan de vijf trainingen 95 euro. Persoonlijke begeleiding kan ook, één-op-één-training. Dat kost 295 euro voor vijf weken. En nee, ik geeft de training niet alleen voor hardlopers. Wie mindful wil leren fietsen, kan ook bij mij terecht.”

 

Klik hier voor Mindful Run Epe

Reactie schrijven

Commentaren: 0