De impact van de zomertijd op mijn gezondheid en slaap: feiten en onderzoeken

Komend weekend gaat de klok een uur vooruit en dat betekent dat het weer zomertijd is. Veel mensen zijn er niet zo mee bezig, maar ik merk dat ik er altijd een beetje van slag van ben. Het veranderen van de tijd heeft namelijk wel degelijk invloed op mijn gezondheid en slaap.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van zomertijd op de gezondheid en daaruit blijkt dat de wintertijd beter is voor ons bioritme. Tijdens de wintertijd komt de zon namelijk vroeger op en dat sluit beter aan bij ons lichaam, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Ook andere wetenschappers concluderen dat het tijd is om te stoppen met zomertijd.

 

Er zijn vier gezondheidseffecten die aangetoond zijn. Allereerst kan zomertijd je slaapritme verstoren, wat vooral een probleem is voor mensen die al slaapgebrek hebben. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek onder tieners dat ze in de week na de overstap naar zomertijd ongeveer 2,5 uur minder sliepen dan de week ervoor.

 

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de University of Colorado in Denver dat er na de invoering van zomertijd opvallend veel hartaanvallen plaatsvinden, met name op de eerstvolgende maandag. Mensen keren dan terug naar hun basisrisico op een hartaanval na de wintertijd. Ook kan zomertijd je bioritme verstoren, zo suggereren wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig Maximilians-Universiteit te München.

 

Tot slot worden er meer auto-ongelukken gemeld in de periode van de zomertijd. Dit komt mede doordat mensen slechter presteren bij waakzaamheidstests als ze te weinig slaap hebben gehad.

 

De druk om te stoppen met zomertijd en wintertijd wordt steeds groter. Het Europees Parlement is in 2019 akkoord gegaan met het beëindigen van de omschakeling vanaf 2021, maar lidstaten moeten nog beslissen wat de nieuwe standaardtijd wordt. Ik hoop dat er snel een definitief besluit wordt genomen, want ik heb genoeg van de jaarlijkse verwarring en vermoeidheid door de zomertijd.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.