Tijd = Stress?

Al jaren ben ik een fanatieke hardloper en loop ik vooral tegen de tijd. In deze jaren heb ik mooie pr's gelopen op alle afstanden van de 5 km tot en met de marathon. Het vervelende van hardlopen tegen de tijd is dat je soms na een wedstrijd een heel goed gevoel kan hebben, maar soms ook een heel rot gevoel omdat je slecht hebt gelopen.

 

Ons leven wordt zo gedicteerd door de tijd dat we er gewoonweg helemaal niet meer bij stilstaan.

 

De tijd is zo verschrikkelijk belangrijk geworden in ons leven dat we bijna geen tijd meer over hebben om echt stil te staan. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we naar bed gaan, zijn we vaak alleen maar bezig met de tijd.

 

De tijd vliegt zeggen we soms en als de tijd niet vliegt dan vervelen we ons. We gaan van afspraak naar afspraak. Zelfs als mensen hun hobby uitoefenen wordt het nog gedicteerd door de tijd. De man die tijd heeft uitgevonden had toch nooit kunnen bedenken dat veel mensen klem zijn komen te zitten door de tijd. Toen ik jong was bestond er ook al de tijd maar de tijd was niet zo zichtbaar dan wat het nu is. Ik weet nog goed dat ik een telefoonnummer kon bellen die exact vertelde hoe laat het was. Wij vonden het geweldig als we live zaten te luisteren en de tijd versprong. Ik was gewoon getuige van het verspringen van de tijd.

 

Tegenwoordiger heb je helemaal geen horloge meer nodig, want de tijd is overal. Veel mensen die last hebben van bijv. stress hebben eigenlijk alleen maar last van de tijd.

 

Gisteren en morgen bestaan alleen maar in je gedachten. Wanneer jij hierover praat, dan duik je als het ware in je archief dat zich in jouw hoofd heeft genesteld en dan komt er een verhaal naar buiten. Het verhaal wat je dan vertelt is de situatie hoe jij het hebt beleeft of gaat beleven. Dit verhaal is niet echt, het is een verhaal uit jouw gedachten stroom. Het is een gedachten stroom die jouw leven beheerst en soms bepaald. Wat je dan mist is gewoon leven.

 

Is dit nog te begrijpen? Waarschijnlijk niet.

 

En dat is het hem nu de hele tijd. Je denken, je hersens zitten je in de weg om dit te begrijpen.

 

Daarom moeten we gaan voelen i.p.v. gaan denken. Als je beter leert voelen ben je steeds meer en meer bewust van wat zich in het nu afspeelt. Hierdoor krijg je meer rust in je denken en kun je de tijd zien waarvoor het bedoelt is. Als iets functioneels.

 

Als je beter leert voelen, leer je automatisch ook beter proeven, ruiken, horen en ga je ook beter kijken. 

 

Doordat je steeds bewuster bent van het leven in het nu krijg je steeds meer rust in je denken. Grote voordelen hiervan zijn; je ervaart minder stress, je geniet meer van het leven, je leeft bewust en geniet van al het moois wat er al is, je krijgt meer energie, etc, etc.

 

Iedereen kan leven in het nu. Omdat alles zich afspeelt in het hier en nu. Wat je hiervoor moet doen is niet denken, maar voelen. Oftewel je maakt een omschakeling in je denken. 

 

Oh ja, hardlopen is voor mij nu gewoon weer hardlopen, omdat ik het lekker vind om hard te lopen en welke tijd ik loop is niets meer of minder dan gewoon DE TIJD.

 

De tijd is NU!

 

Hartelijke groet,

 

Martijn Mensink

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0