Neusademhaling als “geheim” wapen in je rugzak.

Neusademhaling als “geheim” wapen in je rugzak.

 

In de afgelopen jaren heb ik mij deze techniek helemaal eigen gemaakt en heb ik atleten van mij ongelooflijke prestaties zien leveren met deze techniek.

 

Het grootste probleem om over te schakelen naar deze techniek is dat je bereid moet zijn om je EGO opzij te zetten en je lichaam te laten wennen aan het aanpassen van deze techniek. Dit betekent, voor een korte periode, dat het lijkt dat het sporten alleen maar slechter gaat in plaats van beter.

 

Daarom adviseer ik altijd om je deze techniek eigen te maken als het wedstrijd seizoen voorbij is.

Als je regelmatig gebruik maakt van deze techniek, dan weet ik zeker dat je in het volgend wedstrijd seizoen de vruchten gaat plukken van deze “geheime” trainingen.

 

Maar waarom is neusademhaling dan zo goed voor je?

 

Neusademhaling, net zoals de naam al aangeeft, betekent om te ademen alleen door de neus tijdens duur activiteiten zoals hardlopen en fietsen.

 

Wij zijn allemaal geboren in deze wereld als neus ademhalers. Mond ademhaling is een aangeleerde reactie die wordt veroorzaakt door een nood situatie. Als de neus van een kind wordt belemmerd begint het in paniek te raken en te huilen. Het huilen geeft lucht in de mond en gaat daardoor naar de

longen. Grote hoeveelheden lucht zorgen ervoor dat de noodsituatie voorbij is en het kind gaat terug naar de basis om via de neus te ademen.

 

We leren te ademen door de mond als zuigelingen en zijn daardoor geconditioneerd. Het zijn de eerste tekenen van stress.

 

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom neusademhaling zo gunstig is voor jou en je sportprestatie.

 

1. De neus is ervoor gemaakt om te ademen en het is de meest gezonde manier

van ademhalen.

 

2. Neusademhaling is het antwoord om stress tegen te gaan.

 

3. Er is een direct verband tussen neusademhaling en hoogte van je hartslag

op inspanningsniveau.

 

Waarschijnlijk de meest frustrerende en moeilijkste aspect van neusademhaling voor beginners is in eerste instantie dat het voelt alsof je aan het ademen bent door een rietje. De doorgang van de neus naar de longen is veel kleiner dan van de mond tot de longen. Daarom is het van groot belang om je

neusademhalingspieren te gaan trainen. Dit doe je o.a. door te vertragen. Het geven van de gepaste rust aan je lichaam na jarenlang hard werken zorgt ervoor dat je ademhalingspieren sterker worden. Logisch want zoals het bij elke spier werkt, hoe meer je het gebruikt des te sterker deze wordt.

 

Vanwege het rustige en langzamer ademhalen daalt je hartslag ook bij inspanning. Ik heb wel eens meegemaakt bij één van mijn atleten dat de hartslag 30 slagen per minuut minder was bij actieve inspanning.

 

Dit is eigenlijk ook weer heel logisch, omdat een hoge ademhaling een hoge hartslag veroorzaakt.

 

Misschien dat je nu ook begrijpt waarom ik zo’n voorstander ben van deze techniek.

 

Het heeft mijn leven in alle opzichten doen veranderen.

 

Overal in  Nederland geef ik trainingen en workshops. Ben je nieuwsgierig klik dan hier.

 

Sportieve groet,

 

Martijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0