Hogere VO2-max door minder te ademen.

VO2-max test

 

Een VO2-max test is de beste voorspeller van prestaties in veel sporten. Wat niet veel mensen weten is dat een VO2-max nauw verbonden staat met de ademhaling en zuurstof opname in rust.

 

Als de sporter zijn onbewuste ademhaling in rust verandert, zal zijn VO2-max ook veranderen.

 

In deze huidige maatschappij zijn wij onbewust verslaafd geraak aan teveel ademen. Zoals mijn moeder altijd al zei: “overal waar te voor staat is niet goed”.

 

12 x is de max.

 

In ontspannen toestand zonder ademhalingsproblemen, ademen we ongeveer 12 keer per minuut. Bij inspanning kan dit zomaar oplopen tot wel 80 x per minuut. Het doel van in en uit ademen is om je longen aan het werk te zetten. Ten eerst om de benodigde zuurstof uit de lucht te halen en ten tweede om het afvalproduct de kooldioxide uit het lichaam te laten verdwijnen.

 

In deze drukke wereld letten wij niet op onze ademhaling. Dat is ook logisch, omdat het vanzelf gaat. Echter veel mensen ademen over de hele dag genomen veel meer dan 12x per minuut. Ons bloed bevat standaard ongeveer 98% zuurstof, niks mis mee toch?

 

Door het teveel ademen verliezen we teveel kooldioxide en dit heeft een negatief effect op alle lichaamscellen. Dit leidt o.a. tot het verkrampen van de bloedvaten, waardoor een tekort aan zuurstof ontstaat in de weefsels.

 

Voorbeeld.

 

Een voorbeeld: als je te veel ademhaalt en dus te veel kooldioxide uitblaast, wordt de verbinding tussen zuurstof en hemoglobine (de transporteur van zuurstof in ons bloed) sterker; hierdoor kan zuurstof minder goed aan lichaamscellen worden afgegeven. Door te veel ademen krijg je dus een tekort aan zuurstof. Dat tekort aan zuurstof dwingt je dan weer om meer adem te halen.

 

Als je langdurig te veel ademt, kunnen er klachten ontstaan die je in verschillende vicieuze cirkels doen belanden. Wanneer een atleet leert om in rust een stuk minder te ademen, maakt hij optimaal gebruik van zijn longen. Hij verliest dus een stuk minder kooldioxide en neemt efficiënt zuurstof op.

 

Let op

 

Belangrijk om te weten is dat kooldioxide de hoofdregelaar van alle lichaamsfuncties is. Zuurstof is slechts een bron van energie, hij regelt niets.

 

Door het minder ademen in rust is het mogelijk dat je VO2-max waarde kan stijgen met wel 10-20%. Dergelijke ademhaling omscholing kan worden bereikt binnen 1-2 maanden. Het zal resulteren in zeer lichte ademhaling in rust (slechts 6-10 ademhalingen per minuut, zelfs tijdens de slaap).

 

Meten is weten.

 

Feit is dat een fitte atleet veel minder ademt tijdens een inspanning en daardoor veel meer energie heeft zodat de prestaties worden verbetert.

 

Contact

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je net als ik voordeel hebben van een betere ademhaling neem dan contact met mij op.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0