Wie denkt Martijn Mensink wel dat hij is?

Betty van Zoelen van Coaching Natuurlijk vraagt!

 

Vijf vragen aan Martijn Mensink van Mindful Run


Dat regelmatig een rondje lekker hardlopen je de broodnodige rust in je hoofd kan brengen hoef ik je niet meer te vertellen. En dat mindfulness ervoor zorgt dat je rust en ruimte gaat ervaren heb je me ook al vaak genoeg horen beweren. Hoe effectief moet het dan wel niet zijn als je die twee combineert?

Martijn Mensink timmert met zijn Mindful Run al twee jaar aan de weg, waarbij hij een methode hanteert en uitdraagt waar hardlopen, mindfulness en ademhalingstechnieken samen komen. Vorig jaar volgde ik zelf een workshop bij hem en kon ik aan den lijve ervaren wat een mooie combinatie dat oplevert.

Reden om hem eens wat vragen voor te leggen en antwoorden te ontlokken waar jij wellicht ook je voordeel mee kan doen:

Martijn, jij hebt nadrukkelijk hardlopen met mindfulness verbonden. Hoe kwam je daar zo op?

“In 2012 was ik overtraind en zat ik tegen een burn-out aan. Ik kwam via via in contact met een ademhalingstherapeut/mindfulnesstrainer. Zij leerde mij dat een hoge ademhaling een hoge hartslag geeft en een lage ademhaling geeft een lage hartslag. Een hoge hartslag kost je heel veel overbodige energie een lage hartslag veel minder. Met een burn-out is het juist de bedoeling dat je ontspannen leert bewegen en niet wegloopt voor je problemen. Wat ik daarvoor dus letterlijk deed was weglopen voor mijn situatie.

Met de aangeleerde ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken ervaarde ik al vrij snel minder stress. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness stress vermindert. Binnen een paar maanden zag ik mijzelf veranderen van een vermoeide, negatief ingestelde persoon naar een vrolijke en fitte jonge kerel die zin had om volop te gaan leven.

Het is zo simpel en zo mooi tegelijk. Maak van de ademhalings- en mindfulnesstechnieken een gewoonte en je bent gebonden aan een diepgaande verandering in de kwaliteit van je leven.

Deze inzichten moest ik gewoon delen met andere mensen, vandaar dus Mindful Run.”

En leg eens uit, wat brengt het je als hardloper om mindful te zijn?

“Alhoewel ik duidelijke doelstellingen heb in mijn leven, leg ik de lat tijdens mijn hardlooptrainingen niet al te hoog. Mijn doel tijdens het hardlopen is geen doel te stellen. Omdat ik doelloos rondloop heb ik intussen al diverse marathons gelopen en ben ik zelden geblesseerd. Omdat ik zonder doel rondloop heb ik ook geen motivatiegebrek, maar loop ik om te lopen. Ik loop ook altijd hard zonder koptelefoon. Het grote voordeel hiervan is dat ik één word met de natuur. Hardlopen wordt dan om mij heen kijken naar de velden, de bomen en het bos. Luisteren naar de vogels en de wind. De warmte van de zon voelen. De zomer ruiken.

Hardlopen is zoveel meer dan alleen maar hard lopen. Hardlopen wordt zo een vorm van bewust Zijn van mijn fysieke en mentale sensaties. Maar ook van alles wat om mij heen gebeurt. Zo is hardlopen voor mij een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Op die manier krijgt alles een plaats. En kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

Hardlopen maakt mij gelukkig. Het gaat mij niet om de medaille. Ook niet om de doelstelling. Of ik die nu realiseer of niet, is bijzaak. Het gaat om de eerste stap die ik heb gezet, om anders in het leven te staan en anders met mijzelf en met andere mensen om te gaan. Het gaat over durven dromen. Om daarna die droom werkelijkheid te laten worden. Dag na dag. Het gaat over de moed om te gaan trainen. Over de wilskracht om door te zetten. Over volharding om na elke kilometer de volgende te lopen. Over nooit opgeven. En telkens herbeginnen, bijvoorbeeld na een blessure.

Het maakt niet uit wat je gisteren deed. Het gaat om dat wat je morgen pas weet.”

Ademhaling speelt in jouw methode een cruciale rol. Hoe zit dat precies? En wat levert het op?

“Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen. Door te leren om minder zuurstof in te ademen wordt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide veranderd en wordt het kooldioxidegehalte relatief hoger. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof die je inademt beter getransporteerd wordt naar de organen. Hierdoor wordt de zuurstof efficiënter opgenomen in je lichaam. Het lijkt simpel en dat is het ook. Bewust ademhalen is de sleutel om ons stressniveau en veel andere aspecten van onze gezondheid beter te regelen. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid van ons moderne leven.”  

Hoe zorg jij er zelf voor dat de stress van alledag niet met je aan de haal gaat? Doe je nog andere dingen naast mindful hardlopen?

“Ik heb een stressvol bestaan, net zoals velen van ons. Mijn thuissituatie is ook erg heftig. Wij hebben een bijzonder meisje van bijna 2 jaar. Mijn dochter heeft een chromosoomafwijking, Trisomy 9. Dit is een zeldzame afwijking. Ons leven staat in het teken van zorgen en ziekenhuisbezoeken. Veel mensen vragen zich dan ook af: ‘Hoe kun je in vredesnaam met die situatie omgaan en hoe kun je nog zo fit zijn?’ We kunnen er niet mee omgaan, ik denk dat niemand hier mee om kan gaan. Het enige wat je kan doen is blijven ademen. En als je dit bewust blijft doen ervaar je toch de vrijheid in je hoofd en merk je op dat piekergedachten - want zo noem ik ze - vanzelf verdwijnen. Naast mijn werk als Mindful Run instructeur werk ik als Allen Carr Stoppen met roken trainer. Ik begeleid mensen om in een sessie van 6 uur definitief te stoppen met roken. Allen Carr heeft mij 8 jaar geleden de vrijheid teruggegeven en heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer afhankelijk ben van een sigaret. Deze vrijheid heeft aan de basis gestaan van mijn ontwikkeling. Ik heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden en dat heeft mij 4 jaar geleden doen besluiten om dit te delen met de rokers die in dezelfde situatie zitten waar ik 8 jaar geleden heb gezeten.”

Wat zou je de lezer tot slot nog willen meegeven?

“Doe wat je moet doen en volg je hart. Ik heb jaren als een dwaas rond gedwaald in mijn gedachten. Mindfulness vond ik te zweverig, maar later als je wakker bent geworden zie je pas dat het tegenovergestelde waar is.”

Dank je wel voor je openhartige antwoorden en je inspirerende gedachten Martijn. Zo is hardlopen inderdaad veel meer dan een snelle, doelgerichte beweging om gezond te blijven of prestaties neer te zetten. Keep on mindful running.


© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0