Trail Running en Mindfulness

Regelmatig vragen mensen mij: “Wat bedoel je nu met lopen in het hier en nu?”

 

Een manier om Mindful te gaan lopen is trailrunning. Voor de mensen die niet weten wat trail running is hieronder een korte omschrijving. Trailrunning wil zeggen ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is. (bron www.mudsweattrails.nl)

 

Waarom is Mindful lopen te vergelijken met trailrunning? Tijdens het lopen van zo’n trail moet je namelijk heel erg goed oppassen waar je loopt. De kans bestaat dat je valt over een boomwortel of een tak. Omdat je zo goed op let, ben je automatisch meer aanwezig in het moment zelf, in het hier en nu. Hierdoor is het (bijna) niet mogelijk dat je gedachten afdwalen naar zaken die er op dat moment niet toe doen.

 

Je bent volledig aanwezig in het moment zelf. Je bent bewust van je ademhaling, je weet goed waar jij je voetstappen neerzet om niet je enkels te verzwikken.

 

Wat ik zelf altijd merk tijdens een Mindful Run is dat ik heel erg bewust ben van alle geluiden die ik hoor tijdens en me daardoor bewust ben van alle gevoelens in mijn lichaam die dat teweegbrengen.

 

Lopen in het moment zelf, dus een Mindful Run is een vorm van meditatie voor mij. Meditatie gaat namelijk niet altijd over het sluiten van je ogen. Ik ervaar juist meer ontspanning als ik bewust loop. Het beoefenen van mindfulness en meditatie tijdens een trailrun is een geweldige manier om je te concentreren op kalmte en ontspanning. In mijn leven zorgt lopen in het moment voor meer Balans in mijn leven.

 

Een Mindful Run is dus geschikt voor iedereen die graag in beweging is. Het is goed in te passen in je eigen trainingen.

 

Maar zoals ik altijd wel zeg:  “je moe er wel klaar voor zijn!”

 

Ben jij klaar voor een Mindful Run?

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.