Waarom Mindful Running de toekomst van de sport is!

Waarom Mindful Running de toekomst van de sport is

 

Het beeld van een hardloper is voor veel mensen die niet hardlopen, het beeld van pure concentratie en een pijnlijke grimas op zijn gezicht. Ook hebben zij het idee dat veel van deze hardlopers maar 1 doel hebben en dat is zo snel mogelijk van A naar B komen.

 

Eerlijk gezegd is dit beeld niet ver van de werkelijkheid. Als ik om heen kijk zie ik veel van dit soort hardlopers. Hoofd naar beneden en blik op oneindig. Als ik kijk na hun gezichtsuitstraling word ik er ook niet veel vrolijker van. Of juist wel. Het is soms best wel grappig om te zien hoe ze eruit zien in de veronderstelling dat ze dit ook nog eens vrijwillig doen.

 

Bloed, zweet en tranen, soms om bijna medelijden mee te hebben.

 

Maar natuurlijk is er ook een groepje hardlopers die deze processen hebben doorstaan. Dit zijn de “ervaren hardlopers”

 

Voor veel beginnende hardlopers is hardlopen puur een redding om bijvoorbeeld af te vallen of ze willen zich fitter gaan voelen. Helemaal niets mis mee toch?

 

Maar even terugkomen op de gevorderde hardlopers. Voor hen is het hardlopen een soort van 2e natuur geworden. Want zodra een lichaam is getraind om te gaan rennen met minimale impact en inspanning merken de meeste lopers dat ze veel verder kunnen lopen dan dat zij ooit hadden gedacht.. Het lijkt wel dat hardlopen voor deze groep mensen vanzelf gaat.

 

Geloof mij maar, dat is dus niet zo!

 

Voor helemaal niemand gaat het hardlopen vanzelf.  Deze groep mensen moeten dan ook vaak hardlopen want als ze niet mogen hardlopen worden ze chagrijnig.  Van wie moeten ze dan hardlopen? vraag je je misschien af. Nou van zichzelf. Ze moeten meer kilometers maken dan de week ervoor en het moet sneller, sneller dan de vorige keer. Want als ze niet sneller zijn dan de vorige keer, of meer kilometers hebben gemaakt dan de vorige keer zijn ze vaak teleurgesteld. Teleurgesteld in zichzelf (Lol).

 

Maar wat nou als je het hardlopen gaat zien als onderstaande voorbeeld. Dus je gaat eens niet hardlopen om af te vallen, je zet ook geen pijnlijke grimas op je gezicht en je gaat ook eens niet voor de kilometers of voor de snelheid.

 

Stel nou eens voor dat je gaat (hard)lopen puur om te lopen. Net als een vis zwemt om te zwemmen en een vogel vliegt om te vliegen.

 

Voor mij is hardlopen dan ook pure ontspanning. Want je leert begrijpen dat hoe langzamer je loopt des te sneller je vooruit gaat. Dat je niet moet gaan hardlopen maar dat je mag hardlopen. Op deze manier hardlopen geeft mij inzichten in mijn werk en prive leven. En op deze manier lopen geeft mij ontspanning door inspanning.  

 

Als jij mij ziet hardlopen dan zie jij mij vaak om me heen kijken met een lach op mijn gezicht.

 

Een groot deel van ons leven bestaat uit het najagen van doelen. Of het nu gaat om een carrière stap te maken of een nieuw persoonlijk record te lopen. Maar hoe vaak verliezen we onszelf niet in deze jacht?

 

Hardlopen op deze manier leert je te focussen en onbelangrijke zaken los te laten in het leven.

 

Hardlopen op deze manier noem ik dus Mindful Run. Voor mij de sport van de toekomst. Zonder stress, geen pijnlijke grimas op je gezicht maar gewoon hardlopen om te lopen. Bijvoorkeur d.m.v. neus ademhaling maar dat is weer een andere tak van sport!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp dan mag je mij altijd mailen d.m.v. onderstaand formulier.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.