Neusademhaling bij Mindful Run

 

Ik ren en ik hijg, ik ben deze keer gebrand op een verbetering van mijn PR. Ik check mijn horloge, harder moet ik en ik voel dat mijn benen al verzuren. Aan het eind van de loop blijkt mijn tijd inderdaad niet de gehoopte nieuwe recordtijd te zijn. ‘Hoe ging het’, vraagt iemand aan me. ‘Uh niet.’ En wat voel ik me gefrustreerd. Geen nieuw PR, en omdat ik dat eigenlijk wel aan voelde komen, heb ik ook geen enkele lol beleefd aan het lopen.

 

Strijd

Komt dit je bekend voor? Die dagen dat het lopen een strijd tegen jezelf is, en dan ook nog een strijd die je niet echt kunt winnen? Eigenlijk weet je zelf ook wel dat het niet je dag is maar toch zet je verbeten door. Je bent geen opgever, soms moet je gewoon even de kiezen op elkaar bijten, zonder wrijving geen glans. Enfin… you get the picture.

 

Neusademhaling

Hoe anders werd het voor mij toen Mindful Run op mijn pad kwam. Wat een openbaring was dat. Gewoon door je neus ademhalen, dus geen gehijg en ook geen gekuch meer met koud weer. En daarnaast accepteren dat het vandaag letterlijk anders loopt dan gisteren. En dat je altijd de keuze hebt om te genieten van wat er allemaal wèl gebeurt tijdens het lopen. Ik was dus gewend om te focussen op mijn tijden, nu focus ik mij op wat ik allemaal zie onder weg. En dat blijkt ineens best een hoop te zijn. Of ik focus mij alleen op wat ik ruik, dat gaat ook veel beter als je door je neus ademt. Wat ook een heel goede tip was, om te focussen op hoe je je voeten neerzet. En niet om je voetafwikkeling of landing verder te optimaliseren, maar gewoon om bewust te zijn van al die stukjes van je lichaam die aan het werk zijn tijdens het hardlopen. Bijkomend voordeel: Ik heb geen tijd meer om mij op mijn tijd te concentreren en het lopen gaat dus meer ‘vanzelf’.

 

Gewenning

Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat een andere ademhaling (in het geval van Mindful Run in en uit via de neus), wel even wennen is. Maar na een dip in mijn rondetijden, gingen die ook weer gestaag omhoog. Alleen verzuurde benen heb ik niet meer, en ik voel mij ook nooit meer uitgeput na een uurtje hardlopen.

 

Geen stress

Hoewel ik zelf graag mediteer (ook tijdens het lopen), of een mantra gebruik is dat niet het doel van Mindful Run. Met Mindful Run loop je op je gevoel, met je hart in plaats van met je hoofd en je verstand. Je hoeft niet te streven naar een resultaat, maar je bent je gewoon bewust van het heerlijke en bijzondere feit dat je lekker aan het hardlopen bent. Dat kan voor iedereen weer op een andere manier zijn. Bijkomend voordeel naast het fijner hardlopen, is dat ik de neusademhaling geïntegreerd heb in mijn dagelijks leven. Ik ervaar minder stress en ik voel ook veel beter allerlei signalen van mijn lichaam die mij erop wijzen dat ik even moet ontspannen. Dat kan overigens ook heel mindful met keiharde dansmuziek tijdens het autorijdenJ

 

Barbara Tjin A Koeng-Gijtenbeek

 

p.s. wil je meer weten over dit onderwerp stuur mij dan een berichtje!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.