Mindfulness @Work

Door Dianne Schutmaat:

 

Een fijn begin van de week. Vanmorgen mocht ik bij het Nederlands Handbal Verbond in mijn eigen woonplaats Oosterbeek een mooie Mindfulness workshop geven in opdracht van mijn oude werkgever Bewegen Werkt! in het kader van Duurzame Inzetbaarheid.

 

We zaten in een mooie lichte vergaderruimte op de derde verdieping met een prachtig uitzicht over Oosterbeek. 

Ik kwam zelf net uit onze Mindful Run Retreat weekend en ging daarom al heerlijk ontspannen op weg.

 

Om 9.30 uur zijn we gestart met kennismakingsronde waar ik alle wensen voor de workshop ontving. Om even weer met beide voeten te landen op aarde, zijn we begonnen met een fijne Tai-chi achtige ontspanningsoefening. Je hoofd leegmaken en de ontspanning bij jezelf opzoeken. Met daarna een ademhalingsoefening om je gedachten te leren herkennen. Iedereen heeft gedachten, deze kun je ook niet uitzetten, maar als je je gedachten herkent, heb je wel de mogelijkheid om te beslissen wat je met die gedachte wilt doen. Een mooi moment om te ontdekken hoeveel ‘muppets’ je in je hoofd hebt. 

 

En hoe vaak adem je eigenlijk per minuut? En op welke manier adem je? Wist je dat je 23.000 keer per dag ademhaalt? En hoe vaak besteed je hier aandacht aan? De ademhalingstips gaven ook deze workshop weer veel inzicht. En het voordeel is dat je de ademhaling de hele dag bij je draagt, waardoor je de oefeningen gemakkelijk toe kunt passen in je dagelijkse leven. 

 

Een workshop van Mindful Run is niet compleet zonder FUN en beweging! Een serieus onderwerp hoeft niet altijd serieus behandelt te worden. Daarom hebben we een aantal focus en loslaat oefeningen gedaan waar je ook even rustig van in beweging komt, want stil staan is goed, maar in beweging komen is net zo belangrijk.

 

Het gaat hierbinnen om de juiste balans. 

 

Na een fijne yoga oefening was de afsluiting om 11.30 uur met de bodyscan. 

 

Zo mooi om te horen in de afsluitende ronde wat iedereen meeneemt in twee uur voor zichzelf uit de workshop. Iedereen op weg in zijn eigen proces naar een leven met de juiste balans. En het mooiste is om te ontdekken dat de oplossing vaak heel dichtbij is. 

 

Wil jij ook binnen je bedrijf een mindfulness workshop organiseren waar: in beweging komen, stil staan en in contact komen met jezelf aan bod komt, vraag dan eens naar onze mogelijkheden. De workshop die ik vandaag heb gegeven was binnen in een vergaderzaal tijdens werktijd in ‘gewone’ kleding. Het is ook mogelijk om naar buiten te gaan, zodat er wat meer wandel of -run-aspecten in naar voren kunnen komen.

 

Dianne Schutmaat

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.