Voor en na - Mindful Run

Voor EN na….dit gaat niet over een schoonheidsbehandeling

 

Voor:

Als kind waren de maanden met de “R” voor mij de minst leuke. Verkoudheden, bronchitis en longontstekingen volgden elkaar op. Gelukkig overgroeide ik deze misère maar daar kwam migraine voor in de plaats. Tijdens de aanvallen, die 3 à 4 dagen duurden, wilde ik het liefst in de donker vertoeven.

De migraine werd rond mijn 35e aangevuld met astma. Verkoudheden met ontstekingen in mijn holtes waren zeker in de winterperiode aan de orde van de dag. Ik sponsorde het bekende papierenzakdoekenmerk rijkelijk. Een neusoperatie bleek de oplossing voor mijn verkoudheden. De astma en migraine bleven…..

 

Na:

Tja, wat bedoel ik met NA? Vorig jaar ongeveer in november zag ik op facebook de opleiding tot  Mindful Run instructeur. Een vereiste was kennis van hardlopen en/of yoga. Ik had in de USA mijn yoga-instructeurs opleiding gedaan en hardlopen deed ik al zo’n 20 jaar. Zo gezegd zo gedaan ik startte met de cursus. Tijdens de cursus werd er een ‘mooie’ belofte gedaan: de neusademhaling, die zou allerlei vage klachten doen verdwijnen.

Als nuchter Zeeuws meisje geldt ‘eerst zien dan geloven’. Er slechter van worden kan niet dus hup aan de neusademhaling.

 

Die neusademhaling is wel even wennen moet ik eerlijk zeggen. Nu 11 maanden na mijn eerste kennismaking met de neusademhaling kan ik zeggen: HET WERKT!

Mijn astma-aanvallen zijn geleden van de tijd VOOR mijn switch naar de neusademhaling en migraine-aanvallen heb ik zelden. Als ik er al één heb dan is de aanval binnen een dag over.

 

Je hoort mij niet zeggen dat bij iedereen het effect van de ommezwaai naar de neusademhaling zo groot is maar het is zeker het proberen waard. De mensen, die zover bij mij op cursus zijn geweest hebben, zijn stuk voor stuk positief.

 

Wat ik achteraf gezien heel wonderbaarlijk vind, is dat ik ondanks mijn astma en migraine altijd ben blijven hardlopen. Ok, het ging met tussenpozen want de winter bleek niet mijn beste vriend, maar elke keer startte ik opnieuw. Ook dat is verleden tijd, ik loop gewoon door….op neusademhaling…..:)

 

Marja Hofman (Mindful Run instructeur Terneuzen)

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.