Hoe neusademhaling werkt!

Hoe neusademhaling werkt

 

Bij elke adem teug vul je je longen met lucht. Die longen, op hun beurt, halen daar de zuurstof uit die jouw lichaam bij het sporten zo hard nodig heeft. Je neusgaten zijn een stuk kleiner dan je mond, waardoor je bij neusademhaling de lucht langzamer weer uitstoot. Zo hebben je longen meer tijd om er de zuurstof uit te halen en neemt jouw lichaam – vooral je organen en je spieren – tussen de tien en twintig procent méér zuurstof op uit elke ademhaling.

 

Het gevolg: een beter uithoudingsvermogen bij duursporten; je aerobe uithoudingsvermogen neemt toe. Bij een lagere hartslag!

 

Die extra zuurstof zorgt er bovendien voor dat de uitwisseling met koolzuur beter in balans komt en de pH-waarden in je bloed stabiliseren. Bij mondademhaling ontstaat een disbalans met koolzuur, omdat de kooldioxide sneller verloren gaat.

 

Het proces van neusademhaling gaat nog een stapje verder dan dat. In je neusslijm bevinden zich afferente of wel ‘aanvoerende’ zenuwen, die prikkels naar de hersenen sturen die je ademhaling reguleren. Die prikkels activeer je niet bij ademhalen door je mond, wat een regelmatige ademhaling bemoeilijkt. En gemiste kans dus voor elke sporter.

 

Afgelopen weekend maakten de ASICS Frontrunners kennis met Mindful Run d.m.v. een workshop. Deze workshop was natuurlijk hoofdzakelijk gericht op efficiënt leren ademen. Pleister plakken op de mond is onderdeel van de workshop. Voor sommige spannend en vooral anderen juist ontspannend.

 

Conclusie is dan ook dat je ademhaling een spiegel is van hoe jij in het leven staat.

 

Adem jezelf gezond met de Mindful Run!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Mail mij dan.

 

Martijn Mensink

Oprichter van Mindful Run Nederland

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.