Mindful Running traint je lichaam en geest.

10 februari 2017 werd Martijn Mensink geïnterviewd door Dorien van de Happinez een magazine voor wie op zoek is naar verdieping, inspiratie en inzichten en daarbij met beide benen op de grond wil blijven staan

 

Mindful running traint je lichaam en je geest

 

Kriebelt het al een tijdje om te beginnen met hardlopen? Misschien is mindful running dan iets voor je. Deze meditatieve manier van hardlopen is goed voor je lijf, maar ook voor je binnenwereld. Martijn Mensink geeft les in mindful running.  

 

Hoe begin je met mindful hardlopen?

Dat is heel eenvoudig. Het belangrijkste is dat je klaar bent om je eigen weg te gaan. Dat je ervoor open staat te gaan rennen zoals jij het fijn vindt en op een manier dat het jou wat brengt. Wat je doel ook is: de uitdaging is hardlopen te integreren in je leven, zonder dat het een ‘moeten’ wordt.

 

Wat maakt mindful rennen anders dan ‘gewoon’ hardlopen?

 

Bij mindful hardlopen train je niet alleen je lichaam, maar ook je geest, door op de juiste manier adem te halen tijdens het lopen. Bewust ademhalen is de sleutel om ons stressniveau en veel andere aspecten van onze gezondheid beter te regelen. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid van ons moderne leven.

Anders dan bij ‘gewoon’ hardlopen, gaat het bij mindful hardlopen niet zozeer om het behalen van een doel. Mijn doel tijdens het hardlopen, is om geen doel te stellen. Als je loopt om te lopen, heb je nooit motivatiegebrek.

Ik loop altijd hard zonder koptelefoon. Het grote voordeel daarvan is dat ik één word met de natuur. Ik voel de warmte van de zon, kijk om me heen naar de velden en het bos, luister naar de vogels en de wind. Hardlopen is veel meer dan alleen maar hard lopen, het is een vorm van bewust worden. Van fysieke èn mentale sensaties.

 

Kan iedereen het leren?

Zeker! Het maakt niet uit wie je bent en hoe je conditie is: iedereen kan ermee starten. Je leert ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken, die je kwaliteit van leven diepgaand veranderen. Dat effect merk je al snel. Toen ik zelf begon, zag ik mezelf binnen een paar maanden veranderen van een vermoeid, wat negatief ingesteld persoon naar een vrolijke en fitte jonge kerel die zin had om volop te gaan leven. Het is zo simpel en zo mooi tegelijk. Maak van de ademhalings- en mindfulnesstechnieken een gewoonte en je bent gebonden aan een diepgaande verandering in de kwaliteit van je leven.

 

Hoe kwam je zelf in aanraking met mindful rennen? Was je meteen ‘hooked’?

 

In 2012 was ik overtraind en zat ik tegen een burn-out aan. Via via kwam ik in contact met een ademhalingstherapeut en mindfulnesstrainer. Zij leerde mij dat een hoge ademhaling een hoge hartslag geeft en een lage ademhaling een lage. Een hoge hartslag kost je heel veel energie, een lage hartslag veel minder. Ik moest leren anders te gaan ademen en ontspannen te bewegen, en niet weglopen voor mijn problemen. Dat gaf me zoveel inzichten, die moest ik gewoon delen met andere mensen. Vandaar dus mindful running.

 

Wat heeft het aan jouw leven toegevoegd?

 

Voor mij is hardlopen een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Zo krijgt alles een plaats, en kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

Ik heb een stressvol bestaan, net zoals zoveel mensen. Mijn dochter heeft een zeldzame chromosoomafwijking, en daardoor staat ons leven in het teken van zorgen en ziekenhuisbezoeken. Veel mensen vragen zich dan af: hoe kun je omgaan met die situatie en dan ook nog zo fit zijn? Het enige wat je kunt doen, is blijven ademen. En als je dit bewust blijft doen, ervaar je toch de vrijheid in je hoofd en merk je op dat piekergedachten vanzelf verdwijnen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0