Last van Hooikoorts?

Heb je ook regelmatig last van Hooikoorts?

 

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze niet door de neus kunnen ademen, omdat ze last

hebben van hooikoorts.

 

Hooikoorts kan optreden bij mensen die te diep ademen. Hooikoorts kun je zien als een "astma van de neus".

 

Een diepe ademhaling stimuleert het ontstaan van hooikoorts op een aantal manieren. Allereerst gaat de neus dichtzitten in een poging de ademhaling af te remmen. Helaas is het zo dat veel mensen vervolgens door hun mond gaan ademen.

 

Verder verliezen mensen die diep ademen veel koolzuurgas. Een lage concentratie koolzuurgas in het lichaam stimuleert de productie van histamine. Histamine wordt normaal gesproken door het immuunsysteem geproduceerd wanneer vreemde stoffen het lichaam binnendringen. Dit in een poging af te rekenen met deze "indringers". Maar nu wordt histamine geproduceerd, terwijl er eigenlijk nog niets aan de hand is. Het gevolg kan zijn dat het immuunsysteem in de war raakt, en onschadelijke prikkels (zoals pollen en katteharen) als gevaarlijk gaat zien. Het reageert dan met een overdreven, allergische reactie op deze prikkels.

 

Tenslotte is het zo dat mensen die diep ademen meer prikkelende stofjes binnenkrijgen dan mensen die rustig ademen. Wie veel lucht inademt, ademt ook veel pollen, katteharen, etc naar binnen.

 

Met een Mindful Run of Mindful Walk cursus leer je voornamelijk alles over een gezonde ademhaling, waardoor je rustiger leert te ademen. Wanneer de ademhaling rustig genoeg is, kan het immuunsysteem zich

herstellen. Hooikoorts zal dan wegtrekken. 

 

Sportieve groet,

 

Martijn Mensink

Mindful Run Nederland

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0