Wat zou het kind in mij doen?

Wanneer is de laatste keer dat je echt dacht als een vijfjarige?

 

Je weet wel, gedachten als: "Als ik later groot ben word ik een profvoetballer." Of: "Als ik later groot ben word ik een astronaut.” 

 

Als kind heb je echt de volle overtuiging om te geloven wat je later kunt worden. Maar vanaf het moment dat je naar school gaat gebeurt er iets grappigs: Als je naar school gaat, een baan krijgt en uiteindelijk met pensioen gaat zijn heel veel verwachtingen en overtuigingen van jezelf gekrompen.

 

De dingen die je als kind geloofde en dacht dat je die kon bereiken worden steeds kleiner gemaakt en worden onvervulde dromen. 

 

De droom die je misschien had om ontwikkelingswerk te doen in Afrika of de droom die je had om in een band te spelen, is nooit gestart. Dit komt omdat je bent begonnen te luisteren naar anderen en zelf bent gaan accepteren dat deze dingen niet zullen gebeuren.

Het is moeilijk om niet te luisteren naar anderen, omdat veel mensen wel het beste met je voorhebben. Juist die mensen houden je van je doel af, omdat ze geen idee hebben wat er wel mogelijk is. Dat komt doordat het hun droom niet is.

Mensen volgen vaak maar hun weg op basis van hun overtuigingen. Ze kijken niet meer naar hun mogelijkheden. Ze zijn gestopt met dromen. Helaas kan het jaren duren, zelfs tientallen jaren of misschien zelfs wel een leven lang voordat ze eindelijk beseffen dat ze hun droom niet meer leven. Maar stel je zelf eens de vraag “waarom ben je gestopt met denken in mogelijkheden?"

 

Wat je kunt doen om te blijven groeien, is jezelf te blijven overtuigen dat jij alles kan wat je wilt. 

 

 

Stap 1. Start met denken als een kind van 5 jaar. 

 

Negeer je twijfels en negatieve feedback van anderen. Een kind van 5 jaar interesseert het echt niet als iemand zegt dat hij later geen astronaut kan worden. Een kind van 5 jaar blijft erin geloven. Waarom niet?

Wanneer je begint te geloven en te handelen als een kind van 5 jaar dan komen oude dromen weer te voorschijn. Je zult versteld staan hoeveel dromen je nog hebt maar vooral hoeveel dromen weer nieuw leven worden ingeblazen. 

 

Stap 2. Doe wat met je talent. 

 

Het talent dat jij allemaal in je hebt zitten wordt vaak verborgen. Het wordt bedekt met twijfel en het wordt ontmoedigd door anderen. Vaak ben je vergeten dat je talent hebt. Ieder mens heeft talenten, op welk gebied dan ook. Als jij niet meer weet wat je talent is, dan kan een persoonlijke coach jou in dit proces begeleiden.

 

Als jij op zoek bent naar een serieuze verandering in je leven, vind dan een coach die bij je past of zoek iemand waarmee je kunt samenwerken. Deze mensen zullen je helpen om het kind in je weer naar boven te halen. Ze zullen je capaciteiten en je aangeboren talenten naar boven halen. 

 

Stap 3. Wees niet zo bang voor mislukking.

 

Heel veel mensen zijn bang om te falen. Mensen denken dat als ze ergens echt voor willen gaan dat ze kunnen falen en dat anderen ze dan dom vinden. Dit was voor mij ook altijd een grote angst.

 

Maar nu weet ik dat de beste leermomenten in het leven juist de momenten dat je faalt zijn. Als je nooit in je leven hebt gefaald dan zal je toch ook nooit het verschil maken.

 

Denk aan de mensen die jij het meest bewondert. Hoe vaak denk je dat ze hebben gefaald in hun leven? Deze mensen zijn succesvol, omdat ze na het vallen iedere keer weer zijn opgestaan. 

 

Falen betekent juist dat je vooruitgang boekt. Wees niet zo bang daarvoor.

 

Toen jij 5 jaar was en viel of werd omvergeduwd dan stond je weer op. Het was jouw kans om je spieren op te bouwen. Je keek alleen naar mogelijkheden en niet naar problemen.

 

Dus de volgende keer als jij je mislukt voelt of ontmoedigd, vraag jezelf dan eens af:

 

“Wat zou het kind in mij doen?"

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claudia Döring (zaterdag, 28 juni 2014 18:58)

  Wat een mooi bericht..
  Ja..ik herken het..angst, om te falen........
  weet je, wat een vriend mij zei, toen ik in 2000 op "eigen "benen ging staan (als zelfstandig Massagetherapeute) :
  "Falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen "
  dus......
  heb ik goed voorbereid :-))
  &
  nu......14 jaar later...speel ik nog in mijn praktijk als een kind van 5.
  Dank je wel voor de Reminder!

  Zonnige groet uit Rotterdam
  Claudia

 • #2

  Martijn Mensink (zaterdag, 28 juni 2014 20:31)

  Wow mooi gesproken.

  Jij ook bedankt voor het delen.

  Gr, Martijn

 • #3

  Matthijs ter Avest (zaterdag, 26 juli 2014 14:21)

  Heel mooi verwoord Martijn! Helaas loop ik nog regelmatig tegen die dingen aan. Het liefst wil ik mijn droom achterna en dad ik werken bij de tv en radio als verslaggever en presentator. Maar mijn gevoel en emoties en mijn angst en de omgeving houdt dit tegen.

 • #4

  Martijn Mensink (maandag, 28 juli 2014 13:02)

  Het Mattijs,

  Als ik blijf kijken
  zoals ik altijd heb gekeken
  blijf ik denken
  zoals ik altijd dacht

  Als ik blijf denken
  zoals ik altijd heb gedacht
  blijf ik geloven
  zoals ik altijd heb geloofd.

  Als ik blijf geloven
  zoals ik altijd heb geloofd
  blijf ik doen
  zoals ik altijd heb gedaan

  Als ik blijf doen
  zoals ik altijd heb gedaan
  blijft mij overkomen
  wat mij altijd overkwam

  Maar als ik mijn ogen sluit
  en voel mijn ware zelf van binnen
  Dan kom ik deze cirkel uit
  en kan ik steeds opnieuw beginnen.

  Je zit in een vicieuze cirkel in je denkpatroon en alleen kom je daar niet uit.

  De sky is the Limit ook voor jou net als voor iedereen.

  Gr, Martijn

 • #5

  Matthijs ter Avest (dinsdag, 29 juli 2014 11:50)

  Hey Martijn, dat heb je mooi verwoord, thanks!